Barbaradag 2019 Speciaal programma in Royal Theater Heerlen rondom St. Barbara.
Home Agenda & Deadlines

Barbaradag 2019

Speciaal programma in Royal Theater Heerlen rondom St. Barbara.

Op woensdagavond 4 december zal het Royal Theater in Heerlen het decor vormen voor de jaarlijkse Barbaradag, georganiseerd door het Nederlands Mijnmuseum i.s.m. Royal, CineSud en Filmhuis De Spiegel. In de grote zaal van de Royal worden de Belgische documentaire Koolstof en de korte film Barbara vertoond.

Startdatum

04 december 2019
om 19:30


Einddatum

04 december 2019
om 21:30

Locatie

Stationsplein 5
6411NE Heerlen

Bekijk route

Sint Barbara

Sinds jaar en dag is de heilige Barbara de beschermheilige voor de mijnwerkers. Voordat hij ondergronds ging, deed menig mijnwerker een schietgebedje voor haar beeld of portret. Op voorspraak van Barbara zou hij aan het eind van zijn dienst weer veilig bovengronds komen. Jaarlijks op 4 december worden speciale vieringen en activiteiten georganiseerd om de beschermheilige te eren. 

Programma

De Barbaradag 2019 vindt plaats op woensdag 4 december in Royal Theater Heerlen. Het programma bestaat uit de vertoning van twee films, met gesprekken met makers. Het zaalprogramma begint om 19.30 uur. 

Voor het eerst in Royal Theater Heerlen is de Belgische documentaire Koolstof van regisseur Tijs Posen te zien. In de documentaire wordt de onderschatte rol van de mijnwerkersvrouw op prachtige wijze belicht. Koolstof vertelt het verhaal van de Genkse Maria Zangari, wier Italiaanse vader in de Belgische mijnen werkte en als gevolg hiervan overleed aan silicose. Maria blikt terug op haar leven, waarin ze meer dan 65 jaar geleden als jong meisje vanuit Italië naar België vertrok met haar broers en ouders. Zelf trouwde ze ook een mijnwerker en ze vertelt hoe het was om om te gaan met de onzekerheid en de gevaren van het werk van haar man. 

Aansluitend wordt de korte film Barbara van Mark Handels vertoond. Barbara drukt het gevoel uit van de Mijnstreek in 1959, tijdens de hoogtijdagen van de mijnindustrie in Limburg. Een pasgetrouwd stel ervaart de spanningen en de onzekerheden die gepaard gaan met het ondergrondse werk, met de heilige Barbara als anker.

   Tickets

   Tickets koop je uitsluitend aan de kassa op de avond zelf en kosten slechts €5 per stuk. Heet je Barbara? Dan kun je gratis naar binnen! (neem wel even je ID mee) 

   Ga in gesprek met special guests.

   Regisseur Mark Handels is bij de vertoning aanwezig. Na afloop van de film gaat hij in gesprek met het publiek en kun ook jij je vragen stellen.

   Contact us.

   Do you have any questions or just want to get in touch with us? Contact us by using the contact form below.

   Contact us!

   Contact

   Heb je een vraag of opmerking? Ben je geïnteresseerd in onze activiteiten of wil je je aansluiten bij CineSud? Neem via dit formulier contact met ons op. Benieuwd wie bij CineSud werken of een specifieke medewerker bereiken? Klik hier.

   0 Reacties

   Reageren is alleen mogelijk wanneer je bent ingelogd met een CineSud Account. Log in of maak gratis een account aan.