DocDays 2021 Dé hotspot voor documentaires en documentairemakers in Limburg.
Home Agenda & Deadlines

DocDays 2021

Dé hotspot voor documentaires en documentairemakers in Limburg.

Tijdens de DocDays 2021 verandert Sittard een weekend lang in dé hotspot voor documentaires. Voor zowel makers als filmliefhebbers is er 8 en 9 oktober van alles te beleven in en rondom Filmhuis De Domijnen in Sittard. Van een talkshow met makers en aanstormend talent uit de regio, masterclasses en coaching-sessies van professionals uit het veld tot natuurlijk veel korte en lange documentaires. Ook is er een interactief randprogramma, waarbij je weggezakt in een zitzak de wereld van de podcast kunt ontdekken!

Startdatum

08 oktober 2021
om 17:30


Einddatum

09 oktober 2021
om 21:30

Locatie

Ligne 3
6131MT Sittard

Bekijk route

DocDays 2021

Tijdens de DocDays kun je in Filmhuis De Domijnen in Sittard terecht voor een talkshow waarin de makers van Shadow Game in gesprek gaan met aanstormend talent uit de regio. Tijdens een masterclass over distributie hoor je van Daan Vermeulen van Cinema Delicatessen hoe jouw film impact kan maken. Documentaire-maker? Laat je dan coachen door documentairemaker John Appel. Daarnaast zijn er natuurlijk veel korte en lange documentaires te zien. Ook is er een interactief randprogramma, waarbij je weggezakt in een zitzak de wereld van de podcast kunt ontdekken! 

Het complete programma vind je hieronder onder 'Programma & Tickets'.

Programma & Tickets

Nieuwsgierig naar het programma van DocDays? Hieronder vind je meer informatie over de programma-onderdelen.

Tickets voor de masterclasses vind je via onze eigen ticketshop.

Tickets voor de films en talkshows via de site van Filmhuis De Domijnen

DocDays 2021 Programma

08 oktober 17:30 Koffiepodcast-corner

Koop een koffie of een snack bij Coffee Mondo en ontvang een QR-code voor een podcast. Strijk neer op een zitzak en laat je meevoeren in de wereld van de audio documentaire.

Datum: vrijdag 8 oktober 2021
Tijd: 17:30 - 20:00 uur
Locatie: Terras Coffee Mundo en het plein voor De Domeinen in Sittard

08 oktober 16:05 Film | The Truffle Hunters

Voorpremière van de documentaire Truffle Hunters.

Deze documentaire volgt een handvol mannen van zeventig tot tachtig jaar in Piëmont, Italië, op zoek naar de ongrijpbare Alba-truffel. Ze laten zich leiden door een geheime cultuur die door generaties heen is doorgegeven, maar ook door de neuzen van hun geliefde en vakkundig getrainde honden. De documentaire onderzoekt de verwoestende effecten van klimaatverandering en ontbossing op een eeuwenoude traditie door middel van een verhaal dat het leven viert en de menselijke geest verheft.

08 oktober 16:15 Film | The Quest For Tonewood

In de bossen van de Balkan zou je esdoorns kunnen vinden die hun gewicht in goud waard zijn. Van dit magische hout zou je een muziekinstrument van onschatbare waarde kunnen maken: een viool zo prestigieus als een originele Stradivarius. Vioolbouwer Gaspar Borchardt heeft deze missie sinds hij als twintiger door Bosnië fietste en toen de meest perfecte boom vond die hij ooit gezien had. Hij kon het hout destijds niet meenemen, maar is vastbesloten het weer te vinden en er een viool van te maken voor de wereldberoemde violiste Janine Jansen. Gaat het Gaspar lukken die ultieme viool te maken?

08 oktober 18:15 Film | Silence of the Tides

Première van de documentaire Silence of the Tides.

Cinematografisch portret gebaseerd op de continue ‘ademhaling’ van de Wadden, tegen een decor van licht, mist, wind, water en land. De film observeert het in- en uitademen van de getijden en de terugkomende cycli en contrasten van de natuur, het licht, het geluid en de mens. De film roept de vraag op of de Waddeneilanden tot het water of het land behoren, maar bovenal geeft het vorm en betekenis aan het bestaan van het Waddengebied en haar inwoners.

08 oktober 19:00 Talkshow | Eefje Blankevoort, Sergej Kreso en regionale makers

Regisseurs Eefje Blankevoort en Sergej Kreso gaan samen met Maurice Copier, Laura Huygen en Moos Pozzo - geselecteerd voor Shoot DocLab! - in gesprek over hun films en documentaire maken in het algemeen. Het gesprek wordt geleid door Richard Dols.

Datum: 8 oktober 2021
Tijd: 19:00 - 20:00 uur
Locatie: foyer Filmhuis De Domijnen

08 oktober 20:15 Film | Up to G-Cup

In het pashokje van de eerste lingeriewinkel van de Koerdische Autonome Regio vinden vrouwen hun sensu­aliteit en seksu­aliteit terug na tijden van oorlog en onderdrukking.

08 oktober 20:30 Film | Here We Move Here We Groove incl. Q&A en afterparty

Vertoning van de film Here We Move Here We Groove van Sergej Kreso. Sergej is aanwezig voor een korte inleiding en Q&A. Na afloop kan er in de foyer gedanst worden op de beats van DJ Robert Soko!

Door zijn roots te vermengen met Westerse beats ontdekte Robert Soko, als vluchteling uit Joegoslavië, een manier om een nieuwe identiteit te creëren: DJ en ‘founding father’ van Balkan Beats, waarmee hij wereldwijd duizenden mensen in extase bracht. Maar nu de wereld om hem heen verandert, moet Robert Soko opnieuw op zoek naar een manier om zich aan te passen.

09 oktober 10:00 Writers Room | Documentaire

Heb je een idee of een project voor een documentaire en kun je wel wat feedback of input van een professional uit het veld gebruiken? Meld je dan aan voor deze Writers Room documentaire. Documentairemaker John Appel gaat samen met jou en je mede-cursisten met je plan aan de slag. Er is plaats voor 4 personen, vol = vol!

Meld je aan door een ticket te kopen voor de Writers Room Documentaire met John Appel. Uiterlijk twee weken van tevoren ontvangen we graag jouw plan en regievisie. Deze zullen we delen met de coach en met je mede-cursisten. Het is de bedoeling dat jullie elkaars projecten lezen en tijdens de sessie gezamenlijk van feedback voorzien.

Datum: 9 oktober 2021
Tijd: 10:00 - 14:00 uur
Locatie: Atelier Filmhuis De Domijnen in Sittard

Ticket(s) bestellen
09 oktober 10:00 Koffiepodcast-corner

Koop een koffie of een snack bij Coffee Mondo en ontvang een QR-code voor een podcast. Strijk neer op een zitzak en laat je meevoeren in de wereld van de audio documentaire.

Datum: 9 oktober 2021
Tijd: 10:00 - 20:00 uur
Locatie: Terras Coffee Mundo en het plein voor De Domeinen in Sittard

09 oktober 12:30 Film | Shadow Game

Voorafgaand aan de masterclass 'Van edit ruimte naar bioscooprelease; hoe bereikt je film zijn publiek?' vertonen we de case-study van die masterclass: Shadow Game.

Shadow Game is een coming of age-verhaal, een avontuurlijke reis door Europa met pubers als onze gidsen. In deze mozaïekvertelling worden de ervaringen van jonge vluchtelingen samengesmeed tot een universeel verhaal. Zullen ze alle obstakels overwinnen en een nieuw thuis vinden? Drie jaar lang volgden regisseurs Eefje Blankevoort en Els van Driel verschillende jongeren op hun tocht door Europa: van Griekenland tot Servië en van Bosnië en Herzegovina tot Italië en Nederland. De tieners doorkruisen besneeuwde landschappen en mijnenvelden, en komen onderweg agressieve grenspolitie tegen. Het bereiken van de eindbestemming is moeilijker dan ooit. Een deel van het materiaal is door de jongens zelf op hun telefoon gefilmd.

Datum: 9 oktober 2021
Tijd: 12:30 - 14:00 uur
Locatie: Filmhuis De Domijnen in Sittard

09 oktober 14:00 Masterclass | Van edit ruimte naar bioscooprelease; hoe bereikt je film zijn publiek?

Daan Vermeulen van Cinema Delicatessen is dé specialist op het gebied van distributie van documentaires in Nederland. Aan de hand van de impact-documentaire Shadow Game deelt hij zijn kennis over hoe je film zijn publiek bereikt. In aanwezigheid van Eefje Blankevoort, een van de makers van Shadow Game.

Shadow Game is een transmediaproject over jonge alleenreizende vluchtelingen van Eefje Blankevoort en Els van Driel, gemaakt in nauwe samenwerking met journalist en vertaler Zuhoor al Qaisi. Het project bestaat uit een lange documentaire (90 min), een serie korte follow-up docu’s (30 min), een impact campagne, adventure game en een multimedia serie / tentoonstelling in samenwerking met Cigdem Yuksel.

Datum: 9 oktober 2021
Tijd: 14:00 - 15:30 uur
Locatie: Filmhuis De Domijnen in Sittard

Ticket(s) bestellen
09 oktober 16:30 Film | A Mand and a Camera

In de experimentele documentaire A man and a camera onderzoekt regisseur Guido Hendrikx tot hoever hij mag gaan als hij met een videocamera bij iemand aanbelt. Een beleefde afwijzing, een dichtgeslagen deur, een uitnodiging voor een kop thee; steeds opnieuw is de vraag hoe er wordt gereageerd op de ongenode gast.

09 oktober 18:00 Film | Short Docs - Duik in een andere wereld!

In dit blok met korte documentaires nemen we een duik in een andere wereld. Van een luchtige documentaire over de befaamde Fiat Panda tot de melancholische Un Chanteur Invisible: alle documentaires vertellen ons iets over het leven in een andere cultuur of het leven van een ander. Korte documentaires gemaakt in het kader van CineSud's Quarantaine Film Stores en RE:Open Docs wisselen het programma af.

  • Lunga Vita alla Panda - Bo van der Meer, Roswitha de Boer (Italië, Nederland, 2020, 14.46 minuten)
  • Was – Laurens Zautsen (Nederland, 2020, 1.30 minuten)
  • 652 Miles = 0 – Giulio Gobbetti (Verenigd Koninkrijk, Italië, 2020, 3:45 minuten)
  • De Eenden Vliegen Terug – Lotte Bax (Nederland, 2021, 8.29 minuten)
  • Un Chanteur Invisible – Hannah van Tassel (Nederland, 2020, 27.00 minuten)
  • Wat nog hetzelfde is – Fleur Bax (Nederland, 2020, 1.24 minuten)
  • Valley of the Wolf – Antonio Valerio Frascella (Roemenië, 2019, 9.23 minuten)
  • Mijmert – Janneke Swinkels, Tim Frijsinger (Nederland, 2020, 1.15 minuten)

Datum: 9 oktober 2021
Tijd: 18:00 - 19:30 uur
Locatie: Filmhuis De Domijnen in Sittard

09 oktober 18:15 Film | Silence of the Tides

Cinematografisch portret gebaseerd op de continue ‘ademhaling’ van de Wadden, tegen een decor van licht, mist, wind, water en land. De film observeert het in- en uitademen van de getijden en de terugkomende cycli en contrasten van de natuur, het licht, het geluid en de mens. De film roept de vraag op of de Waddeneilanden tot het water of het land behoren, maar bovenal geeft het vorm en betekenis aan het bestaan van het Waddengebied en haar inwoners.

09 oktober Talkshow | Bart Hölscher en Ruud Lenssen

Regisseurs Bart Hölscher en Ruud Lenssen gaan in gesprek over nieuw en aankomend werk. Bart vertelt over zijn documentaire De Mythe en de Meester die vanavond om 20.00 in première gaat. Ruud geeft een inkijkje in de voortgang van het project A Skate Of Mind, over Candy Jacobs. Zij mistte door een corona-besmetting haar debuut op de Olympische Spelen.

Datum: 8 oktober 2021
Tijd: 19:00 - 20:00 uur
Locatie: foyer Filmhuis De Domijnen

09 oktober 20:00 Film | De Mythe en de Meester

Première van de documentaire De Mythe en de Meester van Bart Hölscher.

Tachtig jaar geleden schreef een jonge kunsthistoricus vijf laatmiddeleeuwse houten heiligenbeelden toe aan een onbekende beeldensnijder die hij de meester van Elsloo noemde. Later zijn nog ruim 200 andere beeldsnijwerken aan zijn inmiddels wereldberoemde oeuvre toegevoegd. Wie of wat is de meester van Elsloo en waarom zijn de aan hem toegeschreven heiligenbeelden ruim 500 jaar later nog altijd in staat om mensen diep te raken?

09 oktober 20:15 Film | The Truffle Hunters

Voorpremière van de documentaire Truffle Hunters.

Deze documentaire volgt een handvol mannen van zeventig tot tachtig jaar in Piëmont, Italië, op zoek naar de ongrijpbare Alba-truffel. Ze laten zich leiden door een geheime cultuur die door generaties heen is doorgegeven, maar ook door de neuzen van hun geliefde en vakkundig getrainde honden. De documentaire onderzoekt de verwoestende effecten van klimaatverandering en ontbossing op een eeuwenoude traditie door middel van een verhaal dat het leven viert en de menselijke geest verheft.

Koffiepodcast-corner

Tijdens de DocDays kun je kennis maken met podcast-documentaires op het plein voor De Domijnen. Koop een koffie of een snack bij Coffee Mundo en ontvang een QR-code voor een podcast. Strijk neer op een zitzak en laat je meevoeren in de wereld van de audio-documentaire.

0 Reacties

Reageren is alleen mogelijk wanneer je bent ingelogd met een CineSud Account. Log in of maak gratis een account aan.