DocLab 2021 Nieuw Lab specifiek voor documentaires en documentairemakers!
Home Agenda & Deadlines

DocLab 2021

Nieuw Lab specifiek voor documentaires en documentairemakers!

Zaterdag 26 en zondag 27 juni vindt de eerste editie van het DocLab plaats. Dit evenement bestaat uit masterclasses en optionele coachingsessies door professionals uit het veld. Vanwege de huidige pandemie en de onzekerheid m.b.t. groepsbijeenkomsten in de nabije toekomst zullen alle programma-onderdelen dit jaar nog online plaatsvinden.

Startdatum

26 juni 2021
om 10:00


Einddatum

27 juni 2021
om 16:00

Locatie

Bekijk route

Programma DocLab

Deze eerste editie van DocLab vindt vanwege het coronavirus nog online plaats. Op zaterdag 26 schuif je aan voor diverse inspirerende masterclasses en case-studies van niemand minder dan onder meer Gouden Kalf-winnaar Alex Booy en Arno Kranenborg - die zich buigen over de rol van geluid en sound-design in documentaires - en het bejubelde makersduo Sarah Sylbing en Ester Gould van de series Schuldig en Klassen. Op zondag 27 juni kun je optioneel deelnemen aan een coachingsdag, waarin je onder begeleiding van een vakprofessional je eigen documentaireplan gaat doorgronden. 

DocLab | Program 2021

26 juni 10:00 Masterclass | Sound Design in documentaires

10.00-11.00: Sound designer Alex Booy buigt zich over de vraag welke rol sound design mag spelen in documentaires.

11.00-12.00: Als case studie kijkt Alex vervolgens samen met regisseur Arno Kranenborg naar het sound design in diens documentaire Demarrage, waarvoor hij het sounddesign verzorgde.

tijd: 10.00-12.00
taal: Nederlands
prijs: €15 (of €22 voor dagticket i.c.m. middagprogramma)

Ticket(s) bestellen
26 juni 13:00 Masterclass | Hoe maak ik van ingewikkelde, journalistieke onderwerpen meeslepende televisie?

Documentairemakers Sarah Sylbing en Ester Gould (Klassen, Schuldig) vertellen hoe je van ingewikkelde, journalistieke onderwerpen toch meeslepende televisie maakt. Hoe werk je met dramaturgie en personages? Hoe zorg je dat je de documentaire-werkelijkheid vangt in het verhaal dat je wil vertellen? En hoe verhoudt die werkelijkheid zich tot regievisie en makerschap?

Als case-study gebruiken ze hun succesvolle en bekroonde documentaire-reeksen Schuldig en Klassen.

tijd: 13.00-15.00
taal: Nederlands
prijs: €15 (of €22 voor dagticket i.c.m. ochtendprogramma)

Ticket(s) bestellen
27 juni 10:00 Writers Room | Documentaire

Nathalie Crum is een veelgeprezen documentairemaker die zich zo af en toe ook met speelfilms bemoeit. Ze is docent film bij Open Studio in Amsterdam, gastdocent documentaire aan de Nederlandse Filmacademie en coacht geregeld nieuwe filmmakers.

Nathalie kijkt samen met jou naar je documentaire-voorstel. Wat wil je vertellen? En hoe doe je dat het beste?

tijd: 10.00-16.00
taal: Nederlands
prijs: €69 (inclusief dagprogramma 26 juni)

Ticket(s) bestellen

Tickets en info

  • Het ochtendprogramma en middagprogramma zijn te volgen voor €15 per dagdeel (excl. €1 handling fee). Een ticket voor de hele dag kost €22.
  • Ook deelnemen aan de coaching met een eigen plan? Koop dan een 'DocLab 2021 incl. coaching'-ticket voor €69. Let op: voor de coaching-sessie geldt vol = vol. Uiterlijk 18 juni dien je een pitch-dossier (5-10 pagina's) aan te leveren voor de coaching. Na aankoop van je ticket ontvang je hierover meer details. 
  • Je tickets kopen doe je hier.

De masterclasses en coaching vinden plaats via Zoom en worden gehouden in het Nederlands. De event-link zal een dag van tevoren met je gedeeld worden. Tijdens de masterclasses is er tevens alle gelegenheid tot het stellen van vragen aan de gastsprekers. Je kunt je vragen stellen in de chat of van te voren aan ons toezenden.

Documentaire Hub

CineSud maakt de komende jaren van Sittard-Geleen de Documentaire Hub van Limburg! Makers uit de regio, maar ook uit binnen- en buitenland, kunnen jaarlijks deelnemen aan DocLab; een tweedaags masterclass- en coaching-programma waarin documentaire-maken centraal staat. In samenwerking met Filmhuis De Domijnen zal er door het jaar heen tevens structureel speciale aandacht worden geschonken aan documentaires middels speciale programma's en een tweedaags festival.

Over de gastspreker: Gastspreker | Alex Booy

Alex Booy (1961) studeerde in 1985 af aan de Nederlandse Filmacademie. Vervolgens ging hij aan de slag als geluidsman, maar was ook betrokken bij geluidsnabewerking en sound design. Hij richtte met Huibert Boon een studio voor audiopostproductie en sound design: Boon & Booy. In 2008 wonnen ze een Gouden Kalf voor Beste Sound Design voor Winterstilte.

Over de gastspreker: Gastspreker | Arno Kranenborg

Arno Kranenborg studeert in 1986 af aan de kunstacademie AKI te Enschede. Sinds zijn regiedebuut AT PARIS' TOP werkt hij samen met Eric Velthuis. Hij regisseerde en/of produceerde meer dan 50 films en/of documentaires voor televisie en bioscoop, waaronder Demarragee, waarvoor Alex Booy het sounddesign verzorgde. Binnen KVfilms combineert hij zijn werk als regisseur met het ontwikkelen, schrijven en produceren vandocumentaires.

Over de gastspreker: Gastsprekers | Sarah Sylbing & Ester Gould

Sinds 2006 werken Sarah Sylbing en Ester Gould samen aan documentaires, televisieseries en journalistieke producties. Aan de hand van persoonlijke verhalen behandelt hun werk maatschappelijke thema’s zoals armoede, migratie, ouderdom en mantelzorg. Hun films worden gekenmerkt door intieme, observerende scenes met mensen die strijden om iets van het leven te maken. Naast het zoeken naar een meeslepende vertelvorm, proberen ze de tijdgeest te vangen door een actueel onderwerp op de agenda te zetten. Hun werk heeft vaak impact als aanjager van discussie in beleidskringen, politiek en educatie.

In 2016 werden ze met Schuldig – door NRC Handelsblad omschreven als “een magistrale documentaireserie over armoede” - verkozen tot journalisten van het jaar. Dezelfde serie won in 2017 o.a. deZilveren Nipkowschijf, een TV-beeld en een Tegel in de categorie Achtergrond. Recent maakten ze de serie Klassen. Sarah Sylbing en Ester Gould regisseren, produceren en geven regelmatig presentaties en workshops.

Over de gastspreker: Coach | Nathalie Crum

Nathalie Crum is een geprezen documentairemaker die zich zo af en toe ook met speelfilms bemoeit. Ze is docent film bij Open Studio in Amsterdam, gastdocent documentaire aan de Nederlandse Filmacademie en coacht geregeld nieuwe filmmakers.

Graag gaat ze met je op zoek naar het verhaal in jou. Wat wil jij vertellen? Waarom vind je het belangrijk om dit te delen? En hoe maak je daar dan een film van? Ook zonder filmervaring ben je meer dan welkom!

0 Reacties

Reageren is alleen mogelijk wanneer je bent ingelogd met een CineSud Account. Log in of maak gratis een account aan.