Shorts Lab Speciaal voor makers die werken aan hun eerste of tweede korte productie.
Home Funding & Labs

Shorts Lab

Speciaal voor makers die werken aan hun eerste of tweede korte productie.

CineSud is de enige filmhub in de Benelux die een totaalpakket aanbiedt aan makers. De basis hiervan is het reeds jarenlang succesvol opererende Shorts Lab, waarbinnen makers zowel coaching als productiebudget krijgen voor een korte film.

FilmLab Zuid

FilmLab Zuid bestaat uit een Shorts en Feature Lab. Het Shorts Lab richt zich op makers die een eerste of tweede (professionele) korte film willen maken. Binnen het Shorts Lab worden jaarlijks tussen de twee en vijf projecten uitgekozen die een trainingsprogramma van een klein jaar en een financiële bijdrage in het productiebudget krijgen aangeboden. Het trainingsprogramma bestaat uit workshops en coachingsessies op basis van het eigen script op het gebied van onder meer script, regie, edit en distributie.

Shorts Lab

Het Shorts Lab (voorheen: CineSud Talent) is bedoeld voor nieuwe filmmakers uit voornamelijk Nederland en België (incidenteel zijn ook makers uit andere landen ondersteund). Met nieuwe filmmakers bedoelen we makers – jong en oud – die niet meer dan twee vrije (professionele) producties op hun naam hebben staan. Het Shorts Lab staat open voor zowel fictie- als non-fictie projecten in elke vorm en stijl en in elk genre. Er worden elk jaar tussen de twee en vijf projecten geselecteerd die in het voorjaar en najaar een project based coachingstraject doorlopen op gebied van onder meer script, regie, edit en distributie en een bijdrage krijgen in het productiebudget van de film.

Binnen het Shorts Lab wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende projecten:

  CineSud Shorts producties

  Films die gemaakt worden enkel met de bijdrage vanuit het Shorts Lab en die verder doorontwikkeld worden in het coachingstraject. Deze projecten hebben een fixed budget van €10.000, waarvan de maker de helft dient te crowdfunden via CineCrowd. De andere helft wordt door CineSud ingelegd. Van het productiebudget wordt voor CineSud een symbolisch bedrag van €1.000 gereserveerd voor het gehele coachingstraject, een speciale voorpremière en ondersteuning bij de distributie. De films moeten binnen het kalenderjaar van de toekenning worden afgerond.

  CineSud Shorts co-producties

  Voor films die hoofdzakelijk geproduceerd en gefinancierd worden met middelen van elders, maar wel nog op zoek zijn naar co-financiering biedt CineSud incidentele bijdragen tot maximaal €3.000. Let op: enkel aanvragen voor financiering is niet mogelijk. Omdat we waarde hechten aan zowel creatieve als financiële ondersteuning, bieden we altijd een combinatie aan van training of coaching en financiële ondersteuning. Afhankelijk van de fase waarin het project zich bevindt, bespreken we onderling hoe de co-productie eruit komt te zien. Van het productiebudget wordt een symbolisch bedrag gereserveerd voor het coachingstraject, een vertoning in Limburg en ondersteuning bij de distributie.

  Programma

  Aan deelname aan het Shorts Lab zijn enkele voorwaarden verbonden. Zo is het belangrijk dat de film uiteindelijk (groten)deels in Limburg wordt gedraaid en dat je gebruik maakt van regionale cast en/of crew. Een regisseur mag maar één plan per jaar insturen. De planning voor 2019 vind je hieronder.

  12 januari 2019

  10:00 Coaching | Script en financiering

  Producent Ibo Karatay verzorgt persoonlijke coaching op gebied van script en financiering.

  22 maart 2019

  10:00 Coaching | Co-productie en netwerken

  Diverse nationale gastcoaches verzorgen een roundtable discussie over co-produceren en financieren.

  23 maart 2019

  10:00 Coaching | Production-design

  Genaro Rosato van Jelier & Schaaf verzorgt samen met regisseuse Nicole van Kilsdonk een workshop Production Design. Aansluitend geven ze persoonlijke coaching en adviezen op basis van je filmplan.

  10:00 Coaching | Spelregie

  Remy van Heugten geeft spelregie-coaching. Op basis van je eigen script ga je met professionele acteurs aan de slag met je dialogen, dramaturgie en regie-skills.

  September 2019

  Coaching | Edit

  Krijg persoonlijke feedback van een bij de NCE aangesloten editor op basis van een goede ruwe edit van je film.

  November 2019

  Coaching | Distributie

  Een ervaren sales agent en/of distributeur van korte films geeft een workshop over festivaldistributie en andere manieren om je productie de wereld in te sturen. Je krijgt ook persoonlijke tips en aanbevelingen op basis van je eigen film.

  Neem contact met ons op.

  Heb je vragen over het Shorts Lab? Of wil je alvast op de lijst komen te staan om op de hoogte gehouden te worden als de call voor 2020 open gaat? Stuur ons dan een bericht via onderstaand contactformulier.

  Contact ons!

  Contact

  Heb je een vraag of opmerking? Ben je geïnteresseerd in onze activiteiten of wil je je aansluiten bij CineSud? Neem via dit formulier contact met ons op.