ShortsLab

Ontwikkel- en maaktraject voor korte films van nieuwe makers.

CineSud is de enige filmhub in de Benelux die een totaalpakket aanbiedt aan makers. De basis hiervan is het reeds jarenlang succesvol opererende ShortsLab, waarbinnen makers zowel coaching als productiebudget krijgen voor een korte film.

ShortsLab

Het ShortsLab is een ontwikkel- en maaktraject voor nieuwe filmmakers uit Nederland, België en Duitsland. Met nieuwe filmmakers bedoelen we makers die niet meer dan drie (professionele) producties op hun naam hebben staan. Het ShortsLab staat open voor zowel fictie- als non-fictie projecten in elke vorm en stijl en in elk genre. Er worden elk jaar gemiddeld drie projecten geselecteerd die een persoonlijk en op het plan afgestemd coachingstraject doorlopen op gebied van onder meer productie & financiering, script, regie, post-productie en distributie en een bijdrage krijgen in het productiebudget van de film.

Enkele succesvolle eerdere producties die binnen het CineSud ShortsLab werden gemaakt zijn Wild (Jan Verdijk), Wall#4 (Lucas Camps), Funkele (Nicole Jachmann) en Convoi Exceptionnel (Genio de Groot). 

Hoe ziet dit er concreet uit?

Gemiddeld draagt CineSud €8.000 bij aan het productiebudget van geselecteerde projecten. Het is makers toegestaan co-financiering te zoeken, maar geselecteerde projecten dienen hoe dan ook gerealiseerd te worden binnen het tijdspad van het Lab. Het ShortsLab is zodoende nadrukkelijk geen financieringsinstrument, maar een ontwikkel- en maaktraject waarbij de beschikbaar gestelde productiemiddelen een extra steun in de rug zijn. 

Projecten die geselecteerd worden voor het CineSud ShortsLab doorlopen in het voorjaar een coachingstraject dat wordt afgestemd op de behoeften van de maker(s). Na de draaiperiode is er nog een coachingstraject op gebied van post-productie en distributie. De producties dienen in november van hetzelfde kalender jaar te zijn afgerond. Ze gaan vervolgens in voorpremière tijdens een speciaal evenement in Limburg.

Voorwaarden

Aan deelname aan het ShortsLab zijn enkele voorwaarden verbonden. Zo is het belangrijk dat de film een aantoonbare relatie heeft met de provincie Limburg en dat er wordt samengewerkt met Limburgs talent in cast en crew. De call staat open voor makers uit alle windstreken. Een regisseur mag per jaar één plan insturen. Als regisseur dien je idealiter in met een betrokken (uitvoerend) producent of heb je al een goed beeld van hoe je de productie gaat aanpakken. 

Neem contact met ons op.

Heb je vragen over het ShortsLab? Stuur ons dan een bericht via onderstaand contactformulier.