Shorts Lab Speciaal voor makers die werken aan hun eerste, tweede of derde korte productie.
Home Funding & Labs

Shorts Lab

Speciaal voor makers die werken aan hun eerste, tweede of derde korte productie.

CineSud is de enige filmhub in de Benelux die een totaalpakket aanbiedt aan makers. De basis hiervan is het reeds jarenlang succesvol opererende Shorts Lab, waarbinnen makers zowel coaching als productiebudget krijgen voor een korte film.

Crossborder Film Lab

Het Crossborder Film Lab bestaat uit een Shorts en Feature Lab. Het Shorts Lab richt zich op makers die een eerste, tweede of derde (professionele) korte film willen maken. Binnen het Shorts Lab worden jaarlijks gemiddeld drie projecten uitgekozen die een trainingsprogramma van een jaar en een financiële bijdrage in het productiebudget krijgen aangeboden. Het trainingsprogramma bestaat uit workshops en coachingsessies op basis van het eigen script op het gebied van onder meer script, regie, edit en distributie. Deze sessies worden gegeven door nationale en internationale industry experts. Onderaan de pagina vind je voorbeelden van eerder gesteunde en doorontwikkelde producties binnen het Shorts Lab.

Shorts Lab

Het Shorts Lab is bedoeld voor nieuwe filmmakers uit voornamelijk Nederland en Vlaanderen. Met nieuwe filmmakers bedoelen we makers – jong en oud – die niet meer dan drie vrije (professionele) producties op hun naam hebben staan. Het Shorts Lab staat open voor zowel fictie- als non-fictie projecten in elke vorm en stijl en in elk genre. Er worden elk jaar gemiddeld drie projecten geselecteerd die een persoonlijk en op hun plan afgestemd coachingstraject doorlopen op gebied van onder meer script, regie, edit en distributie en een bijdrage krijgen in het productiebudget van de film. Deze producties noemen we CineSud Shorts producties.

  CineSud Shorts producties

  Producties die gemaakt worden met enkel de bijdrage vanuit het Shorts Lab en die verder doorontwikkeld worden in het coachingstraject vallen onder de noemer CineSud Shorts producties. Deze projecten hebben een budget van minimaal €10.000, CineSud brengt hiervan €6.000 in. Het overige budget moet door de maker worden ingebracht middels crowdfunding of andere middelen. Van het productiebudget wordt voor CineSud een symbolisch bedrag van €1.000 gereserveerd voor het gehele coachingstraject, een speciale voorpremière en ondersteuning bij de distributie. De films moeten binnen het kalenderjaar van de toekenning worden afgerond.

  Programma

  Aan deelname aan het Shorts Lab zijn enkele voorwaarden verbonden. Zo is het belangrijk dat de film uiteindelijk deels in Limburg wordt gedraaid en dat je gebruik maakt van regionale cast en/of crew. De call staat open voor makers uit alle windstreken. Een regisseur mag maar één plan per jaar insturen. Als regisseur dien je in met een betrokken (uitvoerend) producent. Een globale planning van het Shorts Lab vind je hieronder. Dit programma geldt voor geselecteerde deelnemers. Naast deze sessies is er per deelnemend team een mentor beschikbaar voor productionele ondersteuning en begeleiding. 

  Shorts Lab | Programma

  Shorts Lab & Shoot Noord! 2021 | Projecten & Deelnemers

  Shorts Lab | Jet Kragt | Gaia

  Fictie | 8'

  Na het baren van haar doodgeboren kind, vlucht Saar in dat wat haar toekomst had kunnen zijn. Als de veilige waan door de harde werkelijkheid wordt ingehaald lijkt deze ondraaglijk.

  Shorts Lab | Catherina Iosifidis | Amy & May

  Fictie | 8'

  De vriendschap tussen twee beste vriendinnen May (16) en Amy (16) wordt getest wanneer ze tijdens het uitgaan twee jongens ontmoeten.

  Shorts Lab | Wibout Warnaar | Man in de Maas

  Fictie | 8'

  Een eenzame Limburger kan niet meer meespelen in zijn harmonieorkest, omdat hij een te beperkte longcapaciteit heeft na een COVID-19 infectie. Door middel van een zeer risicovolle Ice Man-methode hoopt hij zijn longcapaciteit te herstellen, en weer als vanouds te blazen op zijn trompet samen met zijn vrienden.

  Shoot Noord! | Kim de Bis | Het verlangen van Peter

  Documentaire | 15'

  Lukt het een enthousiaste Tegelse carnavalswagenbouwer om zich ondanks de coronacrisis zo te manifesteren dat hij samen met zijn vrouw volwaardig lid kunnen worden van een voor hem nieuwe wagenbouwers groep waarmee hun droom in vervulling zou gaan.

  Shoot Noord! | Kendra Jacobs | Mama & Ik

  Documentaire | 15'

  Kendra, een jonge geadopteerde vrouw die moeite heeft zich te aarden in een cultuur die niet als de hare voelt, gaat op zoek naar haar oorsprong en identiteit om zodoende haar gevoelens van gemis en incompleetheid een plekje te geven.

  Shorts Lab 2021 | Decision Makers & Coaches

  Meet next year's selectors and mentors!

  Decision Maker | Rogier Kramer

  Rogier Kramer is mede-eigenaar van Dutch Mountain Film. Hij maakte deel uit van Rotterdam Lab (IFFR, 2018), Talent en Route (NFF, 2019) en Berlinale Talents (2020). Zijn recente projecten zijn Funkele, To Unveil a Star, Coach Cartier, 100UP en Dirty Talks. Daarnaast geeft hij regelmatig productie-les aan de Nederlandse Filmacademie.

  Decision Maker | Jelle Nesna

  Jelle Nesna is een regisseur creative producer. Naast veel tv drama maakte hij o.a de singleplay Arends, over het leven van de dichter Jan Arends, met in de hoofdrol Jeroen Willems. Voor deze film werd hij genomineerd voor een Gouden Kalf voor het beste TV-drama.In samenwerking met Rinkel Film is Jelle als creative producer de man achter Lucia De B. (Oscar-shortlisted 2015) en en Rafaël. Zijn recente films zijn Buiten Is Het Feest en Carmen Van Het Noorden.

  Coach | Laura van Dijk | Scenario Ontwikkeling

  Laura van Dijk is afgestudeerd als scenarioschrijver aan de Nederlandse Filmacademie. Na haar studie werkte ze als schrijver aan diverse series, korte films en speelfilms, zoals Poesjes, Kattenkwaad, Vrij en My Extraordinary Summer with Tess, waarmee ze vele prijzen won.

  Coach | Ruud Lenssen | Documentaire Ontwikkeling & Regie

  Ruud Lenssen is documentairemaker, onder andere bekend van Wei (IDFA competitie 2019) en Kathem & Chris (winnaar Dioraphte Prijs Nederlands Film Festival 2010). Hij kiest maatschappelijk relevante thema’s voor zijn films die hij op een bescheiden en persoonlijke manier verbeeldt. Vaak zijn het immers die persoonlijke verhalen die inzicht bieden hoe om te gaan met de grote vraagstukken des levens.

  Coach | Laurette Schillings | Productie & Financiering

  Laurette Schillings werkte onder meer aan Zwartboek, Alles is Liefde en The Broken Circle Breakdown. Bij productiebedrijf Topkapi is ze verantwoordelijk voor alle internationale co-producties en richt ze zich op projecten die potentie hebben voor co-productie in Nederland en partners in het buitenland. Daarnaast produceert ze haar eigen projecten op nationaal niveau. Haar recente films zijn Paul Verhoevens Benedetta, De liefhebbers, Tailgate, en Instinct.

  Coach | Noël Loozen | Regie

  Noël Loozen is regisseur en maakte o.a. de korte films Spoetnik (2005) en Botanica (2017) en de televisiefilm Limburgia (2017). Momenteel schrijft hij aan zijn speelfilmdebuut Crapule en heeft hij een ontwikkelingsbijdrage ontvangen van het Limburgs filmfonds en Nederlands filmfonds voor zijn film Toutes Directions. Naast zijn werk als regisseur is Noël Loozen fotograaf en geeft hij les op verschillende kunstacademie’s.

  Neem contact met ons op.

  Heb je vragen over het Shorts Lab? Of wil je alvast op de lijst komen te staan voor aankomende calls? Stuur ons dan een bericht via onderstaand contactformulier.

  Contact ons!

  Contact

  Heb je een vraag of opmerking? Ben je geïnteresseerd in onze activiteiten of wil je je aansluiten bij CineSud? Neem via dit formulier contact met ons op. Benieuwd wie bij CineSud werken of een specifieke medewerker bereiken? Klik hier.

  Shorts Lab | supported projects

  Selection of the supported projects in CineSud Shorts Lab.

  The Road of Repentance (2019, Vincent Konings)

  In the 12th Century town of Houthem, a Knight named Gerlachus starts a journey of repentance after a crisis within his family.

  Directed by: Vincent Konings.
  Festival-distribution will start in summer 2019.

  Soeverein (2019, Remy Kooi)

  Ger, a lonely Limburgian customs officer protects his small country bureacratically untill he's confronted with a persistent stranger.

  Directed by: Remy Kooi.
  Festival-distribution will start in summer 2019.

  De Zalm & Jij (2018, Raynor Arkenbout)

  During the difficult birth of his son, an anxious soon-to-be father reflects on all the moments in his sexual development that led to this and how it relates to the salmon run.

  Directed by: Raynor Arkenbout.
  Festival-distribution recently started.

  Wild (2018, Jan Verdijk)

  Toine, Iris and their 9 year old son Jacco seek the hilly and picturesque south of The Netherlands for a weekend of quality time and relaxation. Toine - clearly the self-proclaimed head of the family - starts to behave erratically. His manners seem to look out of place in these idyllic surroundings. It won’t take long before his family will have enough of his behaviour.

  Directed by: Jan Verdijk.
  Festival-distribution recently started. The film has had its world premiere during Imagine Film Festival 2019 and won the Méliès d'Argent for best European Short.

  The Hangman (2016, Tim Sagl)

  After Nancy has played a game of hangman with her sister Sarah, her walkman suddenly starts acting up while outside they see a real gallows, with a mysterious figure dangling from it a little later. When this character next appears inside, Nancy has to protect her sister against the malicious intruder. But how can you win a game you have already lost?

  Directed by: Tim Sagl.
  Selected for more than 50 international film festivals and winner of 2 awards.

  Hotel Oswald (2017, Kim Hotterbeekx)

  Hotel Oswald tells the story of two friends, Helen and Naomi, who have a rendez-vous in a hotel. When Helen starts looking for Naomi after she didn't come back going out to buy cigaretts, it appears that she is being worked against in order to prevent solving this mysterious vanishing.

  Directed by: Kim Hotterbeekx.
  Selected for 15 international film festivals and winner of 3 awards.

  Barbara (2017, Mark Handels)

  The hard life of miners in the south of the Netherlands in the 1950s. The mining industry was the economic heart of the country in that time, but for a lot of people the nostalgic and romantic feeling that now surrounds it, was not that evident.

  Directed by: Mark Handels.
  Selected for 8 international film festivals and winner of 1 award.

  Molotov Man (2016, Joris Weerts)

  A man tries to protect his family against the terror and the injustice that has been done to him. When government institutions turn against him, he goes insane.

  Directed by: Joris Weerts.
  Selected for 7 international film festivals.

  Mischa (2015, Remy Kooi)

  The Soviet Union, 1960. As one of the first Russian cosmonauts, Mischa will be launched into space. During the final, decisive moments on earth, the young man looks at the only picture he carries on him. He sees himself as a child, with his father and older brother Alexander. His father only has eyes for Alexander, as always. But Mischa is positive: today he will finally make his father proud

  Directed by: Remy Kooi.
  Selected for 50 international film festivals and winner of 7 awards.

  All There Is (2015, Jeroen Mourmans)

  In a seemingly deserted world a father struggles not to give in to his ever growing desperation in front of his young daughter, while she on the other hand is running out of ways to make him stop worrying and show him there still is hope. But when she looses a tooth eating the last remaining food she comes up with a plan.

  Directed by: Jeroen Mourmans.
  Selected for 50 international film festivals and winner of 7 awards.

  Mijndert (2015, Janneke Swinkels & Tim Frijsinger)

  In this animated short a teenager is facing his first day in the coal mines in the south of the Netherlands.

  Directed by: Janneke Swinkels & Tim Frijsinger.
  Selected for 45 international film festivals and winner of 5 awards.