Writers Rooms en mentoraat

Speciaal voor makers die in de ontwikkelfase zitten van korte producties of op zoek zijn naar projectgerichte begeleiding.

CineSud is de enige filmhub in de Benelux die een totaalpakket aanbiedt aan makers. Naast het reeds jarenlang succesvol opererende Shorts Lab, is er in 2019 in samenwerking met het Nederlands Film Fonds gestart met een Feature Lab. Daarnaast zijn de mogelijkheden voor de (door)ontwikkeling van korte producties uitgebreid met een Writers Rooms voor fictie en documentaire, Working Groups en mentoraatschappen.

Writers Rooms, Working Groups en mentoraat

Veel nieuwe filmmakers nemen te weinig tijd voor het grondig doorontwikkelen van een filmplan, zowel artistiek als zakelijk. Met de introductie van de Writers Rooms voor fictie en documentaire biedt CineSud sinds 2017 makers tools aan hierin stappen te zetten. Een jaar later zijn hier ook nog mentoraatschappen aan toegevoegd, waardoor makers in elke (gewenste) productiefase begeleiding krijgen van een industry expert of één begeleider toegewezen krijgen voor het gehele traject. Het kan hierbij gaan om het verfijnen van het script, hulp bij financiering en andere zakelijke aspecten, maar ook om edit- of distributie-begeleiding. Sinds 2019 biedt CineSud ook Working Groups aan in wisselende disciplines, waarin makers worden gestimuleerd samen te leren, experimenteren en ontdekken.

Onderaan de pagina vind je een link naar het aankomende programma binnen deze activiteiten.

Writers Room | Fictie

Elk jaar organiseert CineSud de Writers Room Fictie. Maximaal zes deelnemers krijgen de kans om in een intensieve groepscoaching onder leiding van een industry professional hun script en projectplan inhoudelijk naar een hoger niveau te brengen. Samen worden knelpunten en uitdagingen besproken en gezocht naar oplossingen. Door dit in groepsverband te doen, leren de deelnemers van elkaar en elkaars uitdagingen en leren ze ook analytisch en doelgericht te werk te gaan. Indien in deze fase reeds voorhanden, krijgt men ook feedback op de begroting en het dekkingsplan. In de periode daarna komen de makers nog tweemaal samen en bespreken ze samen en met de coach de voortgang. Na dit traject zijn de filmplannen verder doorontwikkeld en de kansen voor succesvolle aanvragen bij fondsen vergroot.

Een van de belangrijkste aspecten is om makers meer zelfbewustzijn bij te brengen. Alleen op die manier kun je je volledige potentieel benutten. Ben Verbong

Writers Room | Documentaire

Elk jaar organiseert CineSud de Writers Room Documentaire. Maximaal zes deelnemers krijgen de kans om in een intensieve groepscoaching onder leiding van een industry professional hun script en projectplan inhoudelijk naar een hoger niveau te brengen. Samen worden knelpunten en uitdagingen besproken en gezocht naar oplossingen. Door dit in groepsverband te doen, leren de deelnemers van elkaar en elkaars uitdagingen en leren ze ook analytisch en doelgericht te werk te gaan. Indien in deze fase reeds voorhanden, krijgt men ook feedback op de begroting en het dekkingsplan. In de periode daarna komen de makers nog tweemaal samen en bespreken ze samen en met de coach de voortgang. Na dit traject zijn de filmplannen verder doorontwikkeld en de kansen voor succesvolle aanvragen bij fondsen vergroot.

Hou je kaarten niet tegen de borst, deel je plannen en ervaringen. Delen is het nieuwe vermenigvuldigen. Bart Hölscher

Working Groups

Naast de Writers Rooms organiseert CineSud door het jaar heen tevens Working Groups in verschillende disciplines. Deze Working Groups bieden makers op laagdrempelige wijze houvast om met elkaar te leren en ervaring en kennis te delen. Met de Working Groups biedt CineSud tools aan makers om zichzelf in specifieke disciplines te ontwikkelen door ze in contact te laten komen met collega's en samen te werken aan concrete projecten, vaardigheden en/of skills. Leer van elkaar, experimenteer, ontdek en bouw meer zelfvertrouwen op!

Mentoraat

Makers die deelnemen aan de Writers Rooms, maar ook alle andere makers die werken aan een nieuwe productie, kunnen zich aanmelden voor een mentoraatschap. Afhankelijk van de wensen en behoeften van de filmmaker biedt CineSud mentoraatschappen en incidentele coaching op maat. Het kan hierbij gaan om het verfijnen van het script, hulp bij financiering en andere zakelijke aspecten, maar ook om edit- of distributie-begeleiding. Benieuwd naar alle mogelijkheden? Neem dan contact met ons op. Na het bespreken van de mogelijkheden en je persoonlijke wensen maken we een offerte en plan op maat.

Al in de ontwikkelfase van je script is het verstandig aan de montage te denken en samen te werken met je editor. Scripts worden tegenwoordig te snel verfilmd. Annelies van Woerden

Lopende programma's

Op dit moment zijn er geen calls open. Ben je geïnteresseerd in mogelijkheden om je project in te dienen? Neem contact met ons op!

 Aanvragen voor een mentoraatschap of individuele coaching kunnen het hele jaar worden gedaan. CineSud heeft hierbij een voorkeur voor een duurzaam traject, zodat een optimaal resultaat kan worden behaald.

Neem contact met ons op.

Heb je vragen over de Writers Rooms, Working Groups en het mentoraat? Of wil je alvast op de lijst komen te staan om op de hoogte gehouden te worden van onze calls voor filmmakers? Stuur ons dan een bericht via onderstaand contactformulier.