Oscar Bastiaens over Virtual Reality
Home Nieuws & Inspiratie

Oscar Bastiaens over Virtual Reality

Oscar Bastiaens is een van de hoofdgasten tijdens SHIFT Film Festival. Niet alleen geeft hij een talk tijdens de openingsavond, ook verzorgt hij op zaterdag nog een interactieve workshop Virtual Reality film maken. We spreken met Oscar in het kantoor van het Creative Lab, gevestigd in de NHTV Breda waar hij ook les geeft. Naast het doceren runt hij het Creative Lab, een plek waar studenten, medewerkers en externen de ruimte krijgen om te experimenteren op het gebied van media en games.

"VR zal de traditionele film nooit vervangen. We zouden snel misselijk worden."


15 november 2016

Uitdaging

In februari 2014 werd het Creative Lab gecontacteerd door het Go Short Film Festival in Nijmegen om echt iets nieuws en experimenteels te maken op het gebied van korte film. "Wij vroegen ons af of er ooit al eens een 360 graden korte fictie-film was gemaakt, dit bleek na uitgebreid onderzoek niet zo te zijn. Wij zijn dat toen gaan doen en hebben 'Dyskinetic' gemaakt. Inmiddels hebben we al een aantal VR-producties gemaakt met steeds weer betere technieken en camera’s, en zodoende dus ook betere films," vertelt Oscar.

Onderzoek

De nieuwste productie van Creative Lab ‘XSTCNE’ zal ook te zien zijn tijdens SHIFT Film Festival . In deze film word je wakker in het lichaam van een robot en kom je erachter dat dit de eerste succesvolle transplantatie is van kunstmatige intelligentie in een robot. Tegelijk met het maken van deze film hebben afstudeerstudenten onderzoek gedaan naar veel zaken die we nog niet wisten over 360-graden film. Zo heeft men onder meer onderzoek gedaan naar het gebruik van muziek, het kijk-perspectief en de ervaring en beleving van suspense.

Verandering

Over de invloed van deze nieuwe technologie op de traditionele film is Oscar heel duidelijk. "360-graden film of VR zal de traditionele film nooit gaan vervangen. Er speelt zich simpelweg teveel af in een grote film als Lord of the Rings, daar worden we snel misselijk van. Als het neerkomt op niche films, en dan met name korte films over een intense ervaring, kan het een verschil maken. Het engageert je op een hele andere manier en geeft je echt het gevoel onderdeel te zijn van een scène. Je gaat op een heel andere manier naar een film kijken en wordt op een andere manier emotioneel geraakt."

Technologie als instrument

Een manier waarop 360-graden film een bijdrage zou kunnen leveren in Limburg ziet Oscar in het cultureel erfgoed. "De regio barst van cultureel erfgoed en mooie stukken natuur, maar je wilt je eigenlijk echt kunnen verplaatsen in een andere tijd. VR geeft je de mogelijkheid om dat te kunnen doen en echt het gevoel te geven dat je er bent. Daarin liggen heel veel kansen in Limburg. Wat we echter niet uit het oog moeten verliezen is dat hoewel de hardware zich snel ontwikkelt, de content nog altijd het belangrijkste punt blijft."

Workshop

Om zijn kennis en ervaring te delen, geeft Oscar zaterdag 18 november een workshop Virtual Reality film maken. Waarom je mee moet doen? "VR gaat de wereld ongetwijfeld veranderen, Niet alleen in de manier waarop we met elkaar zullen communiceren, maar het stelt je als filmmaker ook voor een heel aantal nieuwe vraagstukken die je alleen goed kan beantwoorden en begrijpen als je er zelf mee aan de slag gaat. Daarnaast is het gewoon een onwijs leuke ervaring om eens geprobeerd te hebben. En dat ga je dus ook zelf doen!"

0 Reacties

Reageren is alleen mogelijk wanneer je bent ingelogd met een CineSud Account. Log in of maak gratis een account aan.