In gesprek met Raimond van Soest Wij spraken met Nederlands bekendste storyboard-artist.
Home Nieuws & Inspiratie

In gesprek met Raimond van Soest

Wij spraken met Nederlands bekendste storyboard-artist.

De naam Raimond van Soest zal bij het gewone publiek niet direct een belletje laten rinkelen, maar als storyboard-artist staat hij al jaren aan de wieg van grote Nederlandse films. Wij spraken met Raimond over zijn vak.

“Het uitdenken en creëren van een film is magisch.”


04 december 2017

Raimond, vertel eens…

“Mijn naam is Raimond van Soest, geboren in Utrecht. Begonnen als freelance illustrator, maar door een oproep van het filmfonds aan beginnend scenarioschrijvers het filmvak ingerold. Ik werd geselecteerd voor treatment- en scenario-ontwikkeling en werd aan Frans van Gestel (als script-coach) en Roel Reine (regisseur) gekoppeld. Zij zagen mijn schrijf-, film- en tekentalent en vroegen mij beide hun films te storyboarden. Dat was voor Phileine Zegt Sorry en Adrenaline. Later volgden vele andere films (o.a. Alles is Liefde, Simon, de Kameleon, Oorlogswinter, Michiel de Ruyter) en tv-commercials van Vodafone tot Radio Veronica en van Amnesty International tot Krasloten.”

Waar geniet jij keer op keer van bij jouw vak? En waarom?

“De algehele pre-productie! Het uitdenken en creëren van een film is magisch. Het terugzien van wat je bedacht hebt op het grote scherm geeft een enorme kick.”

Kun je iets vertellen over waar je nu mee bezig bent?

“Ik heb onlangs concept-art getekend voor een nieuw project van Bos Bros Film, van regisseur Anne de Clercq, en ik ben nu bezig met het decouperen en storyboarden van een korte film van regisseur Omar Brand. Ook ben ik gevraagd om een internationale speelfilm te storyboarden van regisseur Elbert van Strien. Daarnaast ben ik al acht jaar pre-productie coach (scenario, productie, decoupage) voor aanstormend talent bij Stichting Film-a-lot in Zeeland.”

Wat is jouw motivatie geweest om dat te doen wat je nu doet?“

Het is de geweldige combi van drie hobby’s: tekenen, verhalen bedenken en film.”

Stel je krijgt de kans je ‘jongere ik’ advies te geven, wat zou dat zijn?

“Een filmopleiding te doen. Ik geef regelmatig les of workshops, maar heb zelf bijvoorbeeld nooit op de Filmacademie gezeten. Ik heb mezelf alles aangeleerd of ervaring in de praktijk opgedaan. Autodidact zogezegd.”

Welke prestatie heeft jou het meest trots gemaakt?

“Mijn laatste grote wapenfeit Brimstone en het wederom samenwerken met Martin Koolhoven. We zijn een goed team samen en hebben zeven maanden intensief aan de film gewerkt. Dat hij dan zo veel internationale goede recensies krijgt en prijzen wint (met name voor de cinematografie), daar word je wel trots van ja.”

0 Reacties

Reageren is alleen mogelijk wanneer je bent ingelogd met een CineSud Account. Log in of maak gratis een account aan.