Een FESTelijk netwerk boordevol inspiratie Anna Demianenko vertelt over de waarde van het FEST Film Festival.
Home Nieuws & Inspiratie

Een FESTelijk netwerk boordevol inspiratie

Anna Demianenko vertelt over de waarde van het FEST Film Festival.

Meer dan honderd films, talloze workshops en elke dag meer en meer filmmakers die jouw nieuwe vrienden worden - dit is hét festival voor nieuwe regisseurs. Wil je als nieuwe maker meer leren over filmmaken en jouw netwerk snel en internationaal uitbreiden, dan is FEST Film Festival in Espinho (Portugal) dé plek om te zijn!


09 juli 2019

Divers

Er zijn meer dan 8000 filmfestivals ter wereld en daarvan zijn er meer dan 100 Oscar-qualifying. Waarom is dan juist FEST dan zo aantrekkelijk voor nieuwe filmmakers? Het antwoord is eenvoudig: je krijgt hier alles wat nodig is voor jouw ontwikkeling. In de filmcompetitie, die bestaat uit secties voor korte en lange films, vind je niet alleen films die eerder te zien waren op grote festivals, maar ook belangrijke en intrigerende nieuwe films die de programmeurs met passie kiezen én hartstochtelijk toelichten.

Leerzaam

Elke dag zijn er tussen de zeven en negen masterclasses en workshops over verschillende onderwerpen. Zo veel dat je soms meer dan 24 uur per dag wil hebben om alles te kunnen bezoeken. Van spelregie en script-ontwikkeling tot samenwerking met een opnameleider, van montage, distributie, productie, sound design en kleurcorrectie tot werken met agencies en pitching, etc. You name it, they got it! Wil je jouw werkwijze met acteurs verbeteren, dan volg je elke dag workshops van gevestigde regisseurs: dit jaar waren onder anderen Pete Travis, Dominic Murphy, Scandar Copti en Ritesh Batra aanwezig. Je leert zoveel originele methoden dat je meer vertrouwen in jezelf krijgt als regisseur.

Persoonlijk

FEST is een van de weinige grote filmfestivals waar je naast de coach van de vorige masterclass in een nieuwe masterclass kunt zitten en zonder enige barrière alles met elkaar kunt bespreken. De gast-coaches zijn heel open, 'easy-going’ en hebben allemaal hetzelfde doel: om hun kennis en ervaring zoveel mogelijk te delen. Ze beschouwen je niet als iemand die nog niks heeft gedaan, maar als iemand die eenzelfde persoon is. Voor hen is er geen verschil tussen een regisseur die een Palm D’Or heeft gewonnen en een emerging filmmaker.

Vriendelijk

Dagelijks ontmoet je tijdens elke masterclass, filmvertoning of netwerkdiner weer nieuwe filmmakers. In het begin ben je wellicht een beetje verlegen en bang om met nieuwe mensen te praten, maar na elke dag wordt iedere persoon waar je mee gesproken hebt een goede vriend - of hij of zij nu je partner is geweest tijdens de masterclass spelregie of dat jullie ‘s avonds samen een glas wijn hebben gedronken op een van de dagelijkse netwerkdiners. Jullie beleven alles samen, en al snel voelt het alsof jullie elkaar al jaren kennen.

Gastvrij

Hoe kan een festival dat niet plaatsvindt in een grote stad toch zo goed zijn? Het zijn niet alleen de films en masterclasses die je kan volgen, maar ook de prachtige zonsondergangen en hoge golven van de Atlantische Oceaan. Het is zo schilderachtig en inspirerend dat je in een week in Espinho meer filmideeën krijgt dan in een heel jaar thuis. In vergelijking met Nederland is het eten belachelijk goedkoop en daarnaast ook nog eens echt lekker. De gastvrije mensen van Espinho genieten van het leven met port, wijn en lekkere dorada.

Wees open

Je weet nooit hoe je carrière er over vijf jaar uit zou kunnen zien. Sta altijd open voor nieuwe mogelijkheden en ontmoetingen. Wie weet vind je op FEST de filmproducent die ooit een project van jou van de grond kan krijgen, of kun jij die schrijver zijn die samen met een (internationale) regisseur de volgende Palm D’Or wint.

0 Reacties

Reageren is alleen mogelijk wanneer je bent ingelogd met een CineSud Account. Log in of maak gratis een account aan.