Filmhub Royal officieel geopend Filmpartijen bundelen krachten in monumentale bioscoop.
Home Nieuws & Inspiratie

Filmhub Royal officieel geopend

Filmpartijen bundelen krachten in monumentale bioscoop.

Zaterdag 26 oktober is in Heerlen het monumentale Royal Theater na jaren van leegstand officieel heropend voor publiek. In een bomvolle zaal vond de sleuteloverdracht met de nieuwe gebruikers plaats: CineSud, Limburg Film Office, Dutch Mountain Film Festival en Filmhuis De Spiegel.


26 oktober 2019

Royal Theater

Het Royal Theater in Heerlen is een van de oudste bioscopen van Nederland. Het in 1938 geopende gebouw werd ontworpen door Frits Peutz en J. Bongaerts. In 1958 werd aangrenzend de Rivoli-zaal geopend. Later kwam daar nog de Maxim bij. Gezamenlijk telden de drie zalen zo'n 1100 zitplaatsen. Na een grondige renovatie in 2010 zijn hier nog 672 stoelen van over. In de jaren na de renovatie, werd de concurrentie met de komst van enkele multiplexen in de regio zo groot, dat de Royal in een moeilijk vaarwater terecht kwam. In 2014 vond in Royal de laatste commerciële filmvertoning plaats. Nadien stond het gebouw leeg en werd het enkel incidenteel gebruikt.

Beeld & Geluid en Presentatie

Nu, dik vijf jaar later, gaat het gebouw weer open voor het publiek en moet het nadrukkelijk meer worden dan enkel een bioscoop. De opdracht voor de vaste gebruikers is om binnen het thema 'Beeld & Geluid en Presentatie' zoveel mogelijk activiteiten te organiseren en faciliteren. Naast de nieuwe thuisbasis van het Filmhuis, zullen ook onder andere CineSud en Dutch Mountain Film Festival activiteiten organiseren in het pand. De Limburg Film Office zal haar Film Commission huisvesten in de Royal.

Daarnaast gaan de deuren open voor elke (commerciële en culturele) organisatie of individuele persoon die een evenement of activiteit in de Royal wil laten plaatsvinden. Dit kunnen zowel besloten als publieke events zijn.

Filmhub: van maken tot vertonen

De komende maanden worden de puntjes op de spreekwoordelijke 'i' gezet in het pand en de organisatie rond de Royal. Vanaf november zal het filmhuis al regulier gaan programmeren en zullen er incidenteel specials plaatsvinden. Vanaf 2020 zal de Royal vervolgens gaan fungeren als volwaardige (fysieke) filmhub, met vertoningsmogelijkheden, werkplaatsen en flexplekken voor makers en diverse post-productie faciliteiten. Deze stap is een volgende stevige beweging voorwaarts voor filmend Limburg, dat nu een even historische als toekomstbestendige locatie tot een creatieve broedplaats én ontmoeting- en experimenteerplaats kan maken voor makers en publiek. 

In de aankomende anderhalf jaar zal de gemeente tot slot twee nieuwe bioscoopzalen bouwen in de aangrenzende Rivoli en Maxim. De bedoeling is om in 2021-2022 een grondige renovatie en verbouwing aan het Royal-pand te laten plaatsvinden, om de experimenten en activiteiten die er de komende twee jaar gaan plaatsvinden definitief en volledig te kunnen laten landen en faciliteren.

0 Reacties

Reageren is alleen mogelijk wanneer je bent ingelogd met een CineSud Account. Log in of maak gratis een account aan.