In gesprek met Lisa Oosterbeek & Laurynas Pikutis Lisa Oosterbeek en Laurynas Pikutis vertellen over hun film project Only Happy Chords, een "Green Production".
Home Nieuws & Inspiratie

In gesprek met Lisa Oosterbeek & Laurynas Pikutis

Lisa Oosterbeek en Laurynas Pikutis vertellen over hun film project Only Happy Chords, een "Green Production".

Only Happy Chords gaat over een verlegen student die een lastige keuze moet maken, nadat een spontaan meisje interesse toont in zijn kunst en hem laat twijfelen aan zijn bèta beurs.

"Al snel wordt gemak gekozen boven het milieu, terwijl iedereen weet dat in deze tijd dat echt anders moet."

01 september 2019

Kunnen jullie iets over jezelf vertellen?

"Wij zijn Laurynas Pikutis en Lisa Oosterbeek, 22 en 19 jaar oud en wij hebben elkaar ontmoet tijdens de introductie van onze Bachelor Moving Image aan de AKI ArtEZ in Enschede. Laurynas is geboren in Litouwen en verhuisde toen hij zeven jaar was naar Brussel, om daar zijn European Baccalaureaat te halen bij de Europese School. Tussen lessen door was Laurynas altijd bezig met film, zowel met het opnemen van schoolevenementen als met deelname in filmfestivals."

"Lisa groeide op in Veenendaal, maar volgde een gymnasiumopleiding aan het Marnix College in Ede. Tijdens haar schooljaren was ze actief in theater, waar zij acteerde en liedteksten schreef en ze maakte daarnaast korte films met haar vrienden."

"Toen we in dezelfde klas terechtkwamen, ontstond er, met Laurynas’ passie voor cinematografie en Lisa’s liefde voor regie, al snel een samenwerking tijdens opdrachten. Na meerdere succesvolle filmprojecten, besloten we met onze ideeën een stapje verder te gaan en met een sterke crew en klein budget een grootse korte film te maken."

Waar genieten jullie keer op keer van bij het vak? En waarom?

"We zijn het er beide mee eens dat er niets beter is dan op set staan. Zeker met projecten waar de gehele crew werkt vanuit hun passie voor filmmaken, bouw je heel snel een hechte band op met je collega’s. Op set zijn de stresslevels hoog, maar iedereen heeft hetzelfde doel en dat is het neerzetten van een prachtig eindresultaat. Een goede crew is een geoliede machine, waarbij alle puzzelstukjes net zo belangrijk zijn om de film te kunnen maken. Samen maak je een film met bloed, zweet en tranen, en dat is een band die je nooit kwijt zal raken."

Only Happy Chords - Een "Green Production"

"Momenteel zijn wij bezig met Only Happy Chords, een coming of age korte film, over het kiezen van een kunstopleiding in plaats van een meer traditionele bètastudie en de vooroordelen en onzekerheden die hierbij komen kijken. Het verhaal volgt een verlegen middelbare scholier die een lastige studiekeuze moet maken, nadat een spontaan meisje plots interesse toont in zijn kunst en hem laat twijfelen aan zijn bèta studie beurs. We hopen hiermee jonge kunstenaars te helpen met het achternagaan van hun dromen. Ook gaan wij de uitdaging aan om dit een milieuvriendelijke productie te maken. We zijn veel bezig met duurzaam leven en er kan nog veel verbetering komen in de filmwereld als het gaat om duurzaamheid. Daarom willen wij met dit project een stapje in de juiste richting zetten door bij deze productie bijvoorbeeld geen plastic flesjes te gebruiken, geen lunchbakjes van piepschuim, geen nieuwe kleding of props te kopen, maar door juist wel verstandig om te gaan met het gebruik van bijvoorbeeld elektriciteit en auto’s tegenover andere vervoersmiddelen."

  Wil je Lisa en Laurynas met hun duurzame productie steunen?

  Dan steun het project op CineCrowd!

  Wat is jullie motivatie geweest om film algemeen en nu Only Happy Chords te maken?

  "Laurynas heeft atijd een passie gehad voor film. Toen hij jong was droomde hij ervan om stuntman te zijn, maar toen hij een keer een camera leende, realiseerde hij zich dat die passie gericht was rond camerawerk. Op de middelbare school werd hij altijd aangespoord om de bètarichting op te gaan, maar niets kon ervoor zorgen dat hij zijn camera neerzette. Toch was het pas sinds het laatste jaar van de middelbare school dat hij volledig toegewijd was aan een filmcarrière. Only Happy Chords is zijn kans om jongeren met hetzelfde dilemma aan te moedigen om te kiezen voor wat ze willen, in plaats van voor wat anderen zeggen dat ze moeten doen."

  "Vanaf het moment dat Lisa een Nintendo DSi met een camera kreeg, was ze al bezig met het documenteren van haar leven en het creëren van fictieve werelden. Hoewel ze al veel bezig was met film, zag ze de filmwereld vroeger als een sprookjeswereld, een onwerkelijke droom om in te werken. Vanaf jongs af en aan dacht ze altijd dat naar een universiteit gaan haar enige optie voor de toekomst was, totdat ze zich op een dag realiseerde dat film ook een echte carrière kan zijn. Op dat moment opende er een hele nieuwe wereld voor haar, vol met nieuwgevonden motivatie voor haar toekomst. Lisa hoopt met Only Happy Chords jongeren te laten zien dat kunst ook een daadwerkelijke carrière kan zijn en dat iedereen het verdient om een andere richting op te kunnen gaan dan je omgeving voor je heeft bedacht."

  Stel jullie krijgen de kans je ‘jongere ik’ zelf advies te geven, wat zou dat zijn?

  "Als wij iets tegen de jongere versies van onszelf konden zeggen, dan zou het zijn om meer risico te nemen. We waren beide bang om tegen verwachtingen in te gaan en te experimenteren met andere hobby’s. Nu weten we hoe belangrijk het is om je gevoel te vertrouwen en te geloven in jezelf. Wees niet bang om iets nieuws te proberen, durf uit je comfortzone te stappen en er zal een hele nieuwe wereld voor je opengaan."

  Welke prestatie heeft jullie het meest trots gemaakt?

   "Vorig jaar werkten we samen aan een korte film genaamd De Ober. We wilden iets nieuws proberen en besloten het op 16mm film op te nemen en kozen ervoor om deze 1.5 minuut durende film geheel in de iconische stijl van de vroege twintigste eeuw te maken. Toen we het voor de eerste keer opnamen, waren we ontzettend blij met hoe de draaidag was gegaan, totdat we erachter kwamen dat de filmcamera niet had gewerkt en er na het ontwikkelen van de film niets was opgenomen. Toch gaven we niet op en regelden een nieuwe draaidag, die toen op het laatste moment afgezegd moest worden wegens een zieke acteur. Het leek alsof alles tegenzat. We deden een laatste poging en kregen het voor elkaar om de film zowel analoog als digitaal op te nemen in een korte tijd. We waren ontzettend blij dat we niet hadden opgegeven, want het resultaat stond er. We ontvingen zelfs de tweede plaats tijdens het Twentse Festival van de Korte Film."

   Wat missen jullie nog in het Nederlandse filmlandschap?

    "In het filmlandschap van Nederland missen we nog erg de aandacht voor duurzame producties. Al snel wordt gemak gekozen boven het milieu, terwijl iedereen weet dat in deze tijd dat echt anders moet. Eén dag van filmen kan al ontzettend veel verspilling veroorzaken, maar met simpele aanpassingen kan dit ook gemakkelijk veel verminderd worden. Wij hopen dat met Only Happy Chords te laten zien."

    Wat zouden regio’s als bijv. Limburg, Friesland en Zeeland kunnen toevoegen aan de Nederlandse filmwereld?

     "Dergelijke regio’s zouden meer steun en hulp kunnen bieden aan lokale productie zoals de onze, om de diversiteit van films te verhogen en om verscheidene producties aan te moedigen om duurzaam en milieubewust te blijven tijdens het maken van hun films."

      CineSud x CineCrowd

      CineSud spreekt maandelijks met makers die crowdfunden via CineCrowd. Zo brengen we nieuwe makers en publiek al in een vroeg stadium met elkaar in contact en zetten we nieuwe projecten in de schijnwerpers. Wil je ook projecten steunen van nieuwe makers? Check dan cinecrowd.com.

      0 Reacties

      Reageren is alleen mogelijk wanneer je bent ingelogd met een CineSud Account. Log in of maak gratis een account aan.