Kun je iets over jezelf vertellen?
"Mijn naam is Xiangxia van den Ham, geboren in 1997 te Yulin, Guangxi, China. Op eenjarige leeftijd ben ik geadopteerd en groeide ik op in Berg en Terblijt, in Zuid-Limburg. Na mijn middelbare school vertrok ik naar Utrecht en ik studeerde in 2018 af in Media en Cultuur aan de Universiteit van Utrecht. Tijdens deze studie heb ik vooral geleerd over de geschiedenis van film en televisie en het doen van analyses. Ik miste toch de praktische kant van het filmmaken en daarom besloot ik een half jaar stage te lopen om meer te leren over het filmen zelf. Daarna ben ik een half jaar naar Hong Kong gegaan om daar als vrijwilliger-videograaf te werken bij de organisatie Mother’s Choice. Daar werkt ook de oprichtster van het weeshuis waaruit ik in China ben geadopteerd en in eerste instantie wilde ik een documentaire maken over haar. Ik heb daar van januari tot en met juli gewerkt. Nu woon ik tijdelijk bij mijn ouders, maar binnen een maandje vertrek ik alweer voor 9 maanden terug naar Hong Kong."
Waar geniet jij keer op keer van bij jouw vak? En waarom?
"Tijdens mijn stage heb ik allerlei vakgebieden van het filmmaken kunnen beoefenen, zoals filmen in de studio en op locatie, commercieel en redactioneel, editen, color-grading, etc. Het leukste en uitdagendste vind ik het editing proces, omdat je als editor het verhaal in elkaar zet en dus beslist wat de kijker wel en niet te zien krijgt. Je begint met een heleboel ruw materiaal, waarje maar ongeveer een tiende van gebruikt en uiteindelijk ontstaat er een geheel nieuw product, met jouw handtekening erop."
Kun je iets vertellen over waar je nu mee bezig bent?
"Momenteel werk ik aan mijn debuut-documentaire Facing The Afterglow - Of Being Adopted. Het is een persoonlijke documentaire die gaat over mijn onvolledige adoptie-verhaal en leidt tot een zoektocht in Hong Kong, China en Nederland. Ik ga op zoek naar handvatten die mij en anderen geadopteerden kunnen helpen om meer te weten te komen over ons verleden en onszelf. Dit is een langdurig en moeizaam proces, omdat Chinese vondelingen vaak weinig informatie hebben over hun achtergrond. Aan de orde komen de gevolgen van de eenkindpolitiek, de situatie in Chinese weeshuizen, het Chinese en Nederlandse adoptiebeleid en het gebrek aan adoptie-nazorg. In de documentaire ga ik onder andere in gesprek met mensen die voor mij gezorgd hebben voordat ik geadopteerd werd, met andere geadopteerden en met deskundigen."
0 Reacties