Jotja Bessems maakt documentaire over evacuatie in Kerkrade Hele bevolking van Kerkrade werd in 1944 gedwongen geëvacueerd.
Home Nieuws & Inspiratie

Jotja Bessems maakt documentaire over evacuatie in Kerkrade

Hele bevolking van Kerkrade werd in 1944 gedwongen geëvacueerd.

Jotja Bessems (Onze Soldaat) rondt momenteel een nieuwe documentaire af over een wel heel bijzonder onderwerp: de gedwongen evacuatie van de gehele bevolking van Kerkrade in 1944.


28 juni 2019

Vluchtelingen

In september 1944 werd de gehele bevolking van Kerkrade gedwongen geëvacueerd. Dwars door de frontlinie heen moesten 33.000 inwoners op zoek naar tijdelijk onderdak. Niet iedereen overleefde de evacuatie. Op de Hulsberg kwamen vijftien personen om. Deze slachtoffers overleden onderweg als gevolg van beschietingen vanuit Duitsland.

Deze en nog veel meer verhalen inspireerde filmmaker Jotja Bessems. Ook zag ze een gelijkenis met de vluchtelingen in onze tijd. Ongeveer drie jaar geleden begon ze aan het project. De film is inmiddels nagenoeg afgerond.

Naast de documentaire komt er ook een website en een lesprogramma over deze traumatische periode in de historie van Kerkade. Jotja Bessems maakte eerder onder meer de documentaire Onze Soldaat, over het verhaal van een bijzonder Limburgs fenomeen dat al in 1945 ontstond: het adopteren van graven van gesneuvelde soldaten op de Amerikaanse militaire begraafplaats in Margraten.

0 Reacties

Reageren is alleen mogelijk wanneer je bent ingelogd met een CineSud Account. Log in of maak gratis een account aan.