Limburg Doc in december Welke documentaires kun je komende maand zien op L1?
Home Nieuws & Inspiratie

Limburg Doc in december

Welke documentaires kun je komende maand zien op L1?

CineSud is er voor iedere filmmaker. Of je nu een grote speelfilm maakt of een (intieme) documentaire. Om (regionale) documentaires en hun makers extra in het zonnetje te zetten, presenteren we in samenwerking met L1 maandelijks een overzicht van aankomende vertoningen van 'Limburg Docs' op L1.


24 november 2019

Tegenpolen in Blerick (Tanja Nabben, 2018)

Wie wil er nu nog in een typische slechte wijk in Blerick wonen? Dat vroeg documentairemaker Tanja Nabben zich af na een golf van geweldsdelicten in de wijk waar ze opgroeide. Ze vroeg het aan de bewoners van het eerste uur, mensen die allemaal een goede reden hebben om in Blerick te wonen of te werken. Van een succesvolle Turkse ondernemer die brood ziet in de Polenpolemiek, de buurtprofessional tot Tanja's vader van 84, die er voor geen goud weg wil en zijn eigen straat opruimt nu de gemeente het niet meer doet. 10 jaar na haar wijkportret Droomwijk, over de bewoners van de Venlose volksbuurt Genooij, schetst Nabben weer de 'state of mind' van een probleembuurt door de ogen van een kleurrijke groep bewoners. Deze documentaire werd voor het eerst uitgezonden in 2018. Deze film werd gemaakt in opdracht van L1, in de rubriek Limburg Doc, een podium voor (jonge) Limburgse filmmakers.

Te zien op L1:
Zondag 1 december, 13:00 en 18:00 uur

De Dans van Tislit (Bart Coenders, 2019)

De artistieke film De dans van Tislit van de Limburgse regisseur Bart Coenders geeft een andere kijk op water. Wars van wetenschap en statistieken bestuderen Limburgse en Marokkaanse kunstenaars elkaars waterwereld. De locaties vormen elkaars uitersten, maar de doelen zijn hetzelfde: het vangen van de dans van de mythische Berber-Godin Tislit. Met verf, ritmes en woorden. Ontsluierende ontmoetingen met verhalenvertellers, dijkwachters en watergoden doen de rest. De film is een audiovisuele vertelling van de zoektocht naar het verhaal achter het onontbeerlijke water. In een wereld van overvloed én van schaarste, waarin water vanzelfsprekend lijkt. Maar niets is minder waar.

Te zien op L1:
Zaterdag 14 december, 20:30 uur
Zondag 15 december, 13:00 en 18:00 uur

De Verdwenen Bisschop (Jeroen van den Kroonenberg, 2019)

In het centrum van Venlo wordt gezocht naar een graf dat al 200 jaar verborgen is. Verstopt onder de vloer van de Sint Martinusbasiliek liggen de overblijfselen van een voormalige bisschop van Roermond, begraven in 1793. Hoe kwam deze bisschop in Venlo terecht en waarom bleef zijn ‘geheime graf’ zo lang onder de kerkvloer verborgen? In de documentaire De Verdwenen Bisschop wordt de zoektocht naar Philip Damiaan van Hoensbroeck in beeld gebracht.

Te zien op L1:
Donderdag 26 december, 17:00, 19:00 en 21:00 uur

Limburg Doc

Meer over Limburg Doc en om eerder uitgezonden documentaires terug te kijken klik hier.

(c) All visual material is used with the permission of L1.

0 Reacties

Reageren is alleen mogelijk wanneer je bent ingelogd met een CineSud Account. Log in of maak gratis een account aan.