Limburg Film Festival groeit en maakt nominaties bekend Festival gaat naar vier dagen. Meer inzendingen dan ooit tevoren.
Home Nieuws & Inspiratie

Limburg Film Festival groeit en maakt nominaties bekend

Festival gaat naar vier dagen. Meer inzendingen dan ooit tevoren.

Op 9, 10, 11 en 12 januari 2019 vindt de vierde editie plaats van het Limburg Film Festival. Verspreid over vijf festivallocaties in de binnenstad van Venlo draaien ruim vijftig fraaie films van Limburgse makers. Naast een podium voor professionals is er ruimte voor bijzondere amateurfilms, beeldcultuur, workshops en debat.


12 december 2019

Ontmoet (inter)nationale topprofessionals!

Onder meer makers van Elle en Dunkirk verzorgen masterclasses en panels tijdens het Limburg Film Festival.

Check het programma hier.

De selectiecommissie heeft bijna zeventig inzendingen beoordeeld waarvan er zo’n vijftig zijn geselecteerd. In de competitie ‘Beste Limburgse Film’ zijn in verschillende categorieën, elf films genomineerd. Daarnaast strijden vijf films om de titel ‘beste Limburgse amateurfilm’. Voor de beste jonge makers is er een talent award te winnen.

Openingsfilms in teken van Vastelaovend

Het festival wordt geopend in Filmtheater De Nieuwe Scène met de bioscooppremière van de korte speelfilm ‘Asnacht’ van Jeroen Mourmans , over een bijzondere ontmoeting in de nacht van carnavalsdinsdag op aswoensdag en de documentaire ‘Ein Dingk’ van Maud van der Varst over de laatste dagen van de Roermondse carnavalsact Vleisboeket

Ook vrijdag is première avond, maar liefst vijf compleet nieuwe Limburgse films beleven dan hun feestelijke eerste vertoning.

Bijzondere locatie

Een bijzondere festivallocatie is voormalig museum Van Bommel van Dam. Naast filmvoorstellingen is dit dé plek voor ontmoeting en discussie rondom film in Limburg. Tijdens het festival organiseert CineSud hier ook een groot deel van haar workshops en samenkomsten voor filmmakers. Op donderdagavond, vormen de muren van het voormalig van Bommel van Dam-gebouw het canvas voor de projecties van Bring Your Own Beamer, een wereldwijde tentoonstelling, die voor het eerst neerstrijkt in Venlo. Het Limburg Film Festival geeft hiermee een podium aan studenten in Kunst, Media, Film en Design.

148 Hours Doc is een wedstrijd voor documentairemakers - of jong en oud die het leuk vinden een documentaire te maken - die georganiseerd wordt door CineSud en het Limburg Film Festival. In precies 148 uur worden amateurs, professionals, leerlingen en hobbyisten uitgedaagd een korte documentaire maken. Het startschot is op vrijdag 3 januari. Dan krijgen de deelnemende teams bij Hotel Wilhelmina hun opdracht. Tijdens een speciale gala avond op de zaterdag van het festival beleven de documentaires hun première en wordt de winnaar gehuldigd.

In het Limburgs Museum wordt het verhaal ‘Gedeelde oorlog’ verteld. Aan de hand van prachtig oud filmarchiefmateriaal, radiofragmenten en nieuw geschreven muziek maakt de toeschouwer een reis door het cultureel-maatschappelijke landschap van Limburg in de jaren van oorlog en wederopbouw. Hoe raken dramatische gebeurtenissen het leven van burgers? Met muziek van Ton Verhiel en teksten van Frans Pollux.

Educatie

Op de maandag vóór het festival is er een speciaal programma voor het voortgezet onderwijs. Leerlingen van het Blariacumcollege maakten korte films die na vertoning besproken worden met professionele makers. En op donderdag is de kick-off van het ‘mediakunst’, een project met vier scholen voor primair onderwijs.

‘Kijken bij de Buren’ gaat dit jaar op herhaling. Wat gebeurt er ondertussen aan de andere kant van de grens? Er zijn twee bijzondere films uit Nordrhein Westfalen te zien met na afloop een gesprek met de makers.

Nominaties en prijzen

Op zondagmiddag sluit het festival af met de prijsuitreiking die dit jaar gedaan wordt door Marij Pollux, wethouder van cultuur in Venlo en Ger Koopmans, gedeputeerde voor cultuur van de provincie Limburg. De nominaties vind je hieronder.

NOMINATIES SPEELFILM KORT

CIRQUE | Bob Colaers
CONVOI EXCEPTIONNEL | Genio de Groot
VERWIJT DER MENSEN | Rob Lücker
ZWART | Tommie Geraedts

NOMINATIES DOCUMENTAIRE LANG

DE DANS VAN TISLIT | Bart Coenders
HORSE OF KINGS | Mario Dirkx
STAD ONDERWEG | Jotja Bessems
WEI | Ruud Lenssen

NOMINATIES DOCUMENTAIRE KORT

DE MYTHE VAN HET MEER | Ruud Lenssen
DE ZIN VAN HET LEVEN | Lars Konings
THE BRONZE STORY | Mark Doodeman

NOMINATIES BESTE AMATEURFILM

DE SIGARET | Frans van Gronsveld
DET KÁN IK OK | Arie Stas en Gérard Koenen
EEN HELE LANGE WEG | Hub Boyens
MEER KAN IK ER OOK NIET AAN DOEN | Lou Kruisbergen
NIET ZONDER SLAG OF STOOT | Daniël Beckers

0 Reacties

Reageren is alleen mogelijk wanneer je bent ingelogd met een CineSud Account. Log in of maak gratis een account aan.