Limburg op twee na grootste filmfestival-provincie Alleen Noord- en Zuid-Holland kennen meer festivals.
Home Nieuws & Inspiratie

Limburg op twee na grootste filmfestival-provincie

Alleen Noord- en Zuid-Holland kennen meer festivals.

Jaarlijks presenteert Festival Atlas een onderzoek naar culturele festivals in Nederland, waaronder ook specifiek het filmfestival-landschap. De Provincie Limburg heeft in drie jaar tijd een plek in de top 3 veroverd van provincies met de meeste festival(editie)s.


21 juni 2019

Aantal festivals

In 2018 werden in Limburg niet minder dan 17 festivaledities georganiseerd. Onder festivaledities worden ook reizende programma's van festivals gerekend. Zo zijn niet alleen bijvoorbeeld Limburg Film Festival, SHIFT Film Festival en Dutch Mountain Film Festival meegerekend, maar ook Docfest on tour programma's. Na Noord-Holland (61) en Zuid-Holland (51) staat Limburg - met gepaste afstand - derde op de lijst met meeste festivaledities.

Stijging

Waar het gehele festival-landschap een daling van het aantal festivals laat zien, blijken filmfestivals de uitzondering. In 2018 werden er in tegenstelling tot in andere sectoren juist meer festivals georganiseerd. Nieuw waren onder meer het Tilburgs Film Festival, Food & Film Festival Roermond en Maghreb Festival in Haarlem.

Spreiding

Het onderzoek van Festival Atlas toont aan dat het gros van het aanbod zich voornamelijk in de Randstad bevindt. Wat betreft spreiding in het jaar zijn de lente en herfst nog steeds de meest populaire periodes voor festivals. April en oktober blijken de meest populaire maanden, gevolgd door maart en november.

Toekomst

De laatste jaren wordt in de cultuursector - maar ook daarbuiten - ook wel gesproken over de 'festivalisering' van het aanbod; alles moet tegenwoordig in een festival-experience worden gegoten. De verwachting is dat deze trend zich in de nabije toekomst zal voortzetten, zij het dat de stijging zal afvlakken.

Op het gebied van filmfestivals zien we eenzelfde trend: het aantal stijgt gestaag, waarbij met name provincies buiten de Randstad zich ook meer en meer laten horen. In Limburg worden momenteel gesprekken gevoerd over een intensievere samenwerking tussen de bestaande festivals, waarbij de spreiding in regio's en tijd en het inhoudelijke aanbod voor zowel publiek als (nieuwe) professionals beter op elkaar afgestemd wordt. Mogelijk zullen hierdoor enkele initiatieven in elkaar opgaan.

Check hier het komende aanbod aan filmactiviteiten!

Klik hier.

0 Reacties

Reageren is alleen mogelijk wanneer je bent ingelogd met een CineSud Account. Log in of maak gratis een account aan.