Monumentale Royal-bioscoop moet in oktober weer open gaan Diverse filmorganisaties bundelen krachten.
Home Nieuws & Inspiratie

Monumentale Royal-bioscoop moet in oktober weer open gaan

Diverse filmorganisaties bundelen krachten.

De monumentale bioscoop Royal in hartje Heerlen moet in oktober, na jaren leegstand, weer open gaan voor het publiek.


12 juni 2019

Filmhuis

De heropening van de Royal is in eerste instantie vooral goed nieuws voor Filmhuis De Spiegel, dat momenteel nog huis houdt in Schunck, maar daar na de zomer niet meer terecht kan. De bedoeling is dat het Filmhuis, samen met enkele andere partijen, de komende twee jaar de Royal-zaal weer dagelijks in gebruik gaat nemen. In de tussentijd worden de naastgelegen Rivoli en Maxim verbouwd, waar het Filmhuis vervolgens structureel moet landen.

Royal

De komende twee jaar wordt in de Royal door het Filmhuis, CineSud, Limburg Film Office, Dutch Mountain Film Festival en Upendi samengewerkt en geëxperimenteerd om tot de ideale invulling te komen van de monumentale bioscoop. Hierbij heeft de gemeente de wens uitgesproken dat het pand een beeld, geluid en horeca functie gaat krijgen. Wethouder Jordy Clemens: "Het wordt een multifunctioneel openbaar gebouw voor beeld, geluid en presentatie. De genoemde gebruikers richten daartoe een stichting op. De horeca komt in handen van een exploitant.”

"In deze eerste fase wordt gekeken hoe die verschillende functies naast elkaar functioneren," gaat Clemens verder tegenover De Limburger. "Die ervaringen bepalen mede hoe Royal vervolgens zelf zal worden verbouwd. Het wordt geen tweede Lumière, maar het filmhuis maakt er wel mede gebruik van. En met Maxim en Rivoli krijgt de stad wel eindelijk een volwaardig filmhuis.”

Raad

Of het ook daadwerkelijk zover komt, hangt mede af van wat de gemeenteraad uiteindelijk beslist. 13 juni wordt de kwestie besproken.

0 Reacties

Reageren is alleen mogelijk wanneer je bent ingelogd met een CineSud Account. Log in of maak gratis een account aan.