Opnames documentaire Graaf van Horne gestart Graaf was kopstuk in het protest tegen de inquisitie.
Home Nieuws & Inspiratie

Opnames documentaire Graaf van Horne gestart

Graaf was kopstuk in het protest tegen de inquisitie.

In Horn zijn afgelopen weekend de opnames gestart voor een documentaire over graaf Philips van Horne. De graaf was een van de kopstukken in het protest tegen de inquisitie.


10 april 2019

Graaf van Horne

Filips van Montmorency, beter bekend als Graaf van Horne, was een edelman in de Habsburgse Nederlanden vlak voor het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Graaf van Horne is vooral bekend om zijn verzet tegen de inquisitie. Hij werd in 1568 onthoofd, nadat hij onder valse voorwendselen was opgepakt door de hertog van Alva op bevel van Konings Filips II van Spanje.

Ruiterbeeld en documentaire

De documentaire heeft de titel The Bronze Story. Er werden afgelopen weekend onder meer opnames gemaakt bij het kasteel van Horn. De regie van de documentaire ligt in handen van Marc Doodeman, de director of photography is Mario Dirkx. De documentaire is een idee van kunstenaar Jos Dirix, die in een eerder stadium werd gevraagd een ruiterbeeld te vervaardigen van de graaf. Zowel het standbeeld als de documentaire moeten in 2020 af zijn.

2 Reacties

Marc Smedema schreef op 02/05/2019 om 09:54

Een 100% Limburgse documentaire waarbij Limburgs talent een kans krijgt om deze productie te realiseren met enige westerse invloeden. De opnamen heeft de kranten gehaald en Omroep L1 heeft naar aanleiding van het script al uitzendtoezeggingen gedaan. Onbegrijpelijk dat CineSud 0% subsidie heeft erkend.

CineSud Moderator schreef op 02/05/2019 om 15:36

Hi Marc, CineSud is geen subsidie-verstrekker (zoals bijvoorbeeld het Limburg Film Fonds) en kent zelf geen productiemiddelen toe. Binnen onze incidentele call- en Lab-regelingen wordt gewerkt met externe jury's die de plannen beoordeelt. Helaas zijn de middelen t.o.v. het aantal aanvragers beperkt, en vallen er dus veel andere mooie plannen buiten de boot. Veel van die plannen kunnen we op andere manieren alsnog helpen. We zijn blij dat ook deze productie toch gewoon gemaakt wordt, ondersteunen graag waar mogelijk (een kopje koffie om over de mogelijkheden te praten is zo gezet) en kijken uit naar het resultaat!

Reageren is alleen mogelijk wanneer je bent ingelogd met een CineSud Account. Log in of maak gratis een account aan.