Vijf redenen om als filmmaker Clermont-Ferrand te bezoeken Festival du Court-Métrage Clermont-Ferrand
Home Nieuws & Inspiratie

Vijf redenen om als filmmaker Clermont-Ferrand te bezoeken

Festival du Court-Métrage Clermont-Ferrand

Waar in Europa Cannes en Berlijn het walhalla zijn voor de lange film, is het Festival du Court-Métrage Clermont-Ferrand dat voor de korte film. Er zijn echter maar weinig nieuwe makers uit Nederland die een bezoekje brengen aan het festival, dat naast filmcompetities, talks en conferenties ook de grootste kortfilmmarkt van de wereld herbergt. Vijf redenen om wellicht toch eens af te reizen naar de Franse plaats.

Clermont-Ferrand biedt voor een lage prijs alles wat je als nieuwe filmmaker zoekt. Met je accreditatie heb je ook na het festival nog een tijd langs toegang tot de catalogus. Een tip: indien je van plan bent een bezoekje te brengen aan de markt, probeer dan vooraf al wat afspraken in te plannen.

14 februari 2019

1. Marché du Film Court

Het festival herbergt de grootste markt voor korte films in de wereld. Vier dagen lang verenigen allerlei filmorganisaties – van festivals tot producenten en van distributeurs tot nationale of regionale filmcenters – zich in een gymzaal in het midden van de stad. Iedereen met een accreditatie heeft toegang tot de markt en kan informatie inwinnen bij de aanwezige professionals, proberen zijn of haar film onder de aandacht te brengen van buyers en distributeurs of op zoek gaan naar trainingsmogelijkheden of financiering. De filmmarkt herbergt daarnaast een video-library, waar je duizenden kortfilms van over de hele wereld kunt zien. Met je accreditatie heb je ook na het festival nog een tijd langs toegang tot de catalogus. Een tip: indien je van plan bent een bezoekje te brengen aan de markt, probeer dan vooraf al wat afspraken in te plannen met mogelijk interessante partijen. Je bent immers een van de vele duizenden.

2. Sterke competitie, lage prijs

Het Clermont-Ferrand Film Festival staat erom bekent oog te hebben voor nieuw talent en een selectie voor het festival is dan ook al een grote eer. Veel inmiddels gevestigde filmmakers gaven hun carrière een enorme kickstart door het winnen van een prijs op Clermont-Ferrand. Maar ook al heb je zelf geen film draaien op het festival, een bezoekje aan de filmprogramma’s is het meer dan waard. Voor slechts een klein bedrag (€35) koop je een accreditatie die je toegang geeft tot elke filmscreening. Zorg wel dat je op tijd bent, want de wachtrijen zijn vaak langer dan die voor een gemiddelde attractie in De Efteling. De kwaliteit van de competitie van het festival ligt hoog en alleen al hierdoor is het goed het festival eens te bezoeken. Niet alleen raak je geïnspireerd door de films van je collega’s, ook krijg je zo beter inzicht in wat er momenteel speelt op kortfilmgebied en wat in het festivalcircuit de standaard is.

3. Breed randprogramma

Het festival vindt plaats verspreid over de gehele stad, maar de meeste locaties liggen in en rond Maison de la Culture. Naast films kun je dagelijks ook vele interessante talks en masterclasses volgen. Sommige zijn enkel in het Frans, maar een groot deel is Engelstalig. De genodigde gasten variëren van grote regisseurs, producenten en andere crewleden tot makers die in de officiële selectie zitten. Mede doordat Clermont-Ferrand een grote studentenpopulatie heeft en er daarvoor veel jong publiek rondloopt, heeft het festival een toengankelijke en laagdrempelige uitstraling, die zich ook vertaald in de randprogrammering. Er valt veel te zien en te doen en je voelt je overal welkom.

4. Vind een co-producer voor je short

Tijdens de Short Film Market in Clermont-Ferrand vindt jaarlijks Euro Connection plaats. Dit is een co-productie forum met als doel samenwerkingen tot stand te brengen tussen Europese productiebedrijven, financiers en distributeurs/omroepen. Jaarlijks worden vanuit heel Europa projecten geselecteerd die de kans krijgen te pitchen tijdens het Euro Connection event. De projecten lopen uiteen in orde van grootte, stijl en genre, maar zijn allemaal artistiek van hoge kwaliteit. De call voor Euro Connection wordt jaarlijks in september-oktober gelanceerd.

5. Netwerken

Last but not least: door de laagdrempelige en toegankelijke sfeer op het festival én het feit dat er dui-zen-den (nieuwe) filmmakers en filmorganisaties rondlopen, is netwerken op Clermont-Ferrand niet alleen aan te raden, maar ook relatief eenvoudig. Iedereen heeft hetzelfde doel en wil elkaar helpen om dat te bereiken. Vanuit het festival of elementen uit het randprogramma worden diverse netwerk-momenten georganiseerd, maar anders vind je ongetwijfeld ook genoeg (toekomstige) collega’s in Maison de la Culture, de festivalbar daartegenover of in een van de restaurants van de stad.

"Clermont-Ferrand biedt voor een lage prijs alles wat je als nieuwe filmmaker zoekt."

Guido Franken

0 Reacties

Reageren is alleen mogelijk wanneer je bent ingelogd met een CineSud Account. Log in of maak gratis een account aan.