Verschillende smaken
Iedereen is wel eens naar een filmreview-site gegaan om te zien wat er over een film wordt gezegd waar je enthousiast over bent, om dan teleurgesteld te ontdekken dat iemand die film helemaal afkraakt. Of omgekeerd, als je ziet dat hele volksstammen een film de hemel in prijzen, durf je nauwelijks nog te zeggen dat je er niks aan vond of je begint aan jezelf te twijfelen.
Sites zoals Moviemeter.nl of Rotten Tomatoes laten zien dat een film nooit unaniem vijf sterren krijgt of maar ééntje. Zelfs een film die door negentig procent van de mensen geprezen wordt, heeft altijd wel een paar criticasters die een half sterretje geven en zeggen ‘Wat een bagger.’.
Goed dat smaken verschillen en een troost voor filmmakers omdat geen enkele film eraan ontsnapt. Maar je vraagt je af of er nog een patroon te ontdekken valt in het soort films dat de meningen sterk verdeelt en waarom. Over een forumganger met de schuilnaam ‘MadMax’ hoef je je misschien niet te verbazen dat die een 19e eeuwse kostuumfilm een tikkeltje saai vindt. Maar ook dat hoeft niet altijd zo te zijn.
The Imitation Game (2014)
Een steekproef uit reacties op Moviemeter over de film The Imitation Game (2014) (inclusief eventuele spel- en typefouten):
5 sterren: “Spannend, maar ook vol tragiek en drama. Benedict Cumberbatch is wellicht toch de beste Britse acteur van dit moment. En Keira Knightley is altijd een feest om naar te kijken. Wat ze ook doet. Dus wat wil je nog meer?” (Fransman)
4 sterren: “Sterke film over het levensverhaal van de Britse wiskundige Alan Turing die hier briljant gestalte wordt gegeven door Benedict Cumberbatch. Daarmee hebben we ook meteen de sterkste troef van the Imitation game te pakken al deed de supporting cast en dan met name Keira Knightley het ook best aardig.(…) Conclusie goede tot zeer goede film, mede door de onderhoudende manier waarop ze deze soms zware materie hebben aangepakt en natuurlijk de fantastische hoofdrol.” (Frolunda)
3 sterren: “Ik had me hier meer van voorgesteld. Gladde film, en misschien wel noodzakelijk om dit onderwerp voor het grote publiek begrijpelijk te maken, ook erg uitleggerig. (…) Een duur aandoende productie met goede acteurs en actrices dat toch wat aan de oppervlakte door kabbelt. Beetje junkfood, interessant onderwerp en de film kijkt wel lekker weg maar er beklijft na afloop weinig. Jammer.” (Noir)
1 ster: “Bijzonder slechte film. The imitation game neemt de kijker bij de kleffe hand om hem na bijna twee nietszeggende uren pas los te laten. Eerst wordt omstandig getoond dat Turin autistiforme kenmerken heeft, in een scene of vier. Daarna wordt expliciet uitgelegd dat hij toch echt de grondlegger is van de moderne computer. En als dat voor de kijker nog niet duidelijk genoeg werd, is er altijd nog de onvermijdelijke slottekst om zijn verdiensten en het onrecht dat hem is aangedaan nog eens stevig onder de neus te wrijven. Het ergste van de film vind ik de dialogen, die op geen enkel moment realistisch overkomen, maar aanvoelen als een verzameling one-liners uit eerdere films en series. De veilige regiekeuzes, de nutteloze en graflelijke oorlogsbeelden, de flemerige muziek en de overbodige flash-backs naar de kindertijd van Turin, het maakt het er allemaal niet beter op. Wanproduct.” (eRCee)
0 Reacties