Wederom Limburgse 'Jeroen' filmleraar van het jaar? Jeroen Helmers van Blariacumcollege uit Venlo genomineerd.
Home Nieuws & Inspiratie

Wederom Limburgse 'Jeroen' filmleraar van het jaar?

Jeroen Helmers van Blariacumcollege uit Venlo genomineerd.

Vorig jaar won docent Jeroen Stultiens uit Roermond de verkiezing Filmleraar van het Jaar, nu is een andere Limburgse Jeroen in de race voor de prijs.


17 juli 2019

Filmleraar van het jaar

Er is een aantal scholen die film al op een professionele manier integreren in hun curriculum, vaak in samenwerking met een filmtheater of culturele instelling. Deze lessen zijn ontwikkeld en/of worden uitgevoerd door enthousiaste gepassioneerde docenten.

Deze pioniers zijn belangrijke ambassadeurs voor het onderwijs van de toekomst. Zij hebben heel veel (voor)werk gedaan, vaak vanuit liefdewerk oud papier. Zij verdienen het om in het zonnetje gezet te worden. Vandaar dat Eye Filmmuseum, het Nederlands Film Festival en Netwerk Filmeducatie jaarlijks de ‘Filmleraar van het Jaar-verkiezing’ organiseren.

Jeroen Stultiens van Montessoribasisschool Roermond werd in september 2018 verkozen tot de eerste Filmleraar van het Jaar. Afgelopen week zijn de nominaties voor 2019 bekend gemaakt, en wederom maakt een Limburgse Jeroen kans op de prijs!

Jeroen Helmers

Jeroen Helmers is genomineerd als Filmleraar van het Jaar. De in 1989 geboren docent is als leraar en filmleraar verbonden aan het Blariacumcollege in Venlo. Sinds 2014 runt Jeroen daar samen met zijn leerlingen een Filmgroep, die jaarlijks worden begeleid bij het maken van producties en meedoen aan wedstrijden en festivals. In de Filmgroep zijn leerlingen actief van allerlei verschillende klassen.

In 2018 wordt door de groep een heuse speelfilm gerealiseerd: Ghost Cinema. Deze sleept meteen een nominatie in de wacht op het All American High School Film Festival in New York, waar de kinderen en docent ook naartoe reizen. In januari 2019 wordt de film vertoond op het Limburg Film Festival en hier ook bekroond met een aanmoedigingsprijs. Tijdens het festival besluit de Filmgroep zich tevens op de wedstrijd 148 Hour Docs te storten en maakt men binnen 148 uur een verrassende korte documentaire over bezienswaardigheden in het Limburgs Museum.

De jarenlange inspanningen van Jeroen hebben er inmiddels toe geleid dat er vanuit de directie van het Blariacumcollege meer en meer aandacht is ontstaan voor filmeducatie. Vanaf komend schooljaar zijn voor het eerst 50 filmondersteuningsuren officieel ingeroosterd, naast alle buitenschoolse activiteiten om.

Of ook deze Limburgse Jeroen zich filmleraar van het jaar mag gaan noemen, weten we begin oktober tijdens het Nederlands Film Festival.

0 Reacties

Reageren is alleen mogelijk wanneer je bent ingelogd met een CineSud Account. Log in of maak gratis een account aan.