CineSud eert Henk van der Linden met speciale filmprijs 95-jarige cineast is eerste Filmburger van Verdienste.
Home Nieuws & Inspiratie

CineSud eert Henk van der Linden met speciale filmprijs

95-jarige cineast is eerste Filmburger van Verdienste.

De 95-jarige Limburgse cineast Henk van der Linden is de eerste Filmburger van Verdienste. CineSud eert de kinderfilmmaker met een speciale prijs voor zijn bijzondere verdiensten voor de Nederlandse en specifiek Limburgse film.


11 december 2020

Henk van der Linden

Henk van der Linden werd in 1925 geboren in Hoensbroek, als zoon van een bioscoopexploitant. Zijn eerste film, Richard knapt het op, maakte hij 1944 op 18-jarige leeftijd. Sindsdien volgden tientallen andere films, waaronder diverse films rondom bekende striphelden Dik Trom, Sjors en Sjimmie, Pietje Bell en Billie Turf. Alle films van Henk van der Linden zijn opgenomen in de omgeving van zijn woonplaats Thull in de gemeente Schinnen. Vandaag de dag is Henk van der Linden bekend als de meest productieve filmmaker van Nederland. Hij staat zelfs in het Guinness Book of Records. In de editie van 1994 stond de film Nieuwe avonturen van Dik Trom (1958) als de langstlopende speelfilm in Nederlandse bioscopen. Van 1958 tot het voorjaar van 1987 draaide de film altijd wel ergens in een theater of bioscoop in Nederland.

Filmburger van Verdienste

12 en 13 december eren CineSud, Filmhuis De Spiegel en L1 de Limburgse cineast met een speciaal programma in de bisocoop, op de radio en op televisie. In aanloop naar dit evenement toe, reikte CineSud Henk van der Linden in zijn huidige woonplaats Tüddern de eerste 'Filmburger van Verdienste'-award uit. Hiermee wil de stichting de filmmaker eren voor zijn verdiensten voor de Limburgse film en -filmpubliek. Van der Linden nam de award vol verrassing in ontvangst en voegde nuchter toe: "Ben ik de eerste die deze prijs krijgt? Dubbel leuk!" 

Guido Franken (directeur CineSud): "In een jaar waarin Henk van der Linden eindelijk vanuit verschillende kanten de eer krijgt die hij verdient - met een boekuitgave van zijn biografie, de restauratie van diverse van zijn films en een documentaire over zijn filmwerk - zagen we een mooie aanleiding een speciale filmprijs in het leven te roepen voor makers of andere personen met bijzondere verdiensten voor de Limburgse film: de Filmburger van Verdienste-award. Henk was de ideale persoon om deze als eerste aan te overhandigen. Hij is dé pionier van de Nederlandse, en dus ook Limburgse, kinderfilm. Decennialang heeft hij generaties kinderen en families geïnspireerd en vermaakt, maakte hij films mét en over vrienden, toverde hij het Limburgse landschap om in alles wat je maar kon bedenken en betoverde hij miljoenen jeugdige kijkers met zijn rijke fantasie. Als gepassioneerd maker én mens liet Henk bij uitstek zien dat je al je dromen waar kunt maken, zelfs letterlijk vanuit je achtertuin. We zijn trots Henk te kunnen eren met deze nieuwe filmprijs!"

0 Reacties

Reageren is alleen mogelijk wanneer je bent ingelogd met een CineSud Account. Log in of maak gratis een account aan.