Films over gedurfde verhalen, karakters en ontmoetingen Durf jij het aan?
Home Nieuws & Inspiratie

Films over gedurfde verhalen, karakters en ontmoetingen

Durf jij het aan?

Films vertellen ons iets over de wereld en mensen om ons heen. Hoewel vaak gedramatiseerd, zijn ze altijd oprecht. Onze programmeur Alexander Gusev selecteerde voor het Euregion Film Festival 9 korte films rondom de thema's Dare & Endure.


05 maart 2020

Dare

Wie kent het gevoel niet dat je achter het leven aanrent? Tijd om het heft in eigen hand te nemen! Dat is precies wat Mara doet in Downard Facing Dogs, een van de films in Short Film Competition 1 tijdens het Euregion Film Festival 2020. Naast haar worden ook de helden uit de andere films op de proef gesteld of nemen ze gedurfde keuzes, gaan ze gewaagde confrontaties aan of vertellen ze dappere verhalen. 

Benieuwd? Kom dan vrijdag 20 maart om 17.15 uur naar Short Film Competition 1 in Royal Theater Heerlen.  

Downward Facing Dogs

Karsten de Vreugd maakte met Downward Facing Dogs een invoelbare, over-the-top komedie over kleine frustraties die een eenvoudige yoga-les volledig uit de hand laten lopen. Wanneer ons hoofdpersonage Mara (uitstekend gespeeld door Melody Klaver) haar zen probeert te vinden - op wel heel nadrukkelijk verzoek van de geniale yoga-leraar (prachtig enge rol van Jord Knotter) - bereiken haar grote en kleine levensstrubbelingen een bijzonder hoogtepunt. Maar dat ze het heft in eigen hand neemt, is duidelijk. 

Weightlifter

In de Pools-Oekraïense korte film Weightlifter volgen we het leven van van gewichtheffer Petro. Een glorieuze held, op het eerste gezicht. Terwijl hij zich voorbereidt op een grote wedstrijd, krijgt hij tragisch nieuws. Achter de facade van spieren en slechts grammetjes vet, voert hij een gedurfde innerlijke strijd. Weightlifter werd bekroond op vele internationale festivals, waaronder Molodist in Oekraïne en het Warsaw Film Festival in Polen. Bijzonder is ook de stijl van de regisseur. De 31 minuten durende film bestaat slechts uit 19 shots. 

Something About Alex

Reinout Hellenthal maakte in 2017 de korte film Anders (internationale titel: Something About Alex). De film gaat over Alex, een tiener die met zijn genderidentiteit worstelt op het platteland. We volgen de innerlijke strijd van het hoofdpersonage om zich te ontworstelen aan wat gezien wordt als normaal. Hoewel de film al bijna drie jaar oud is, is het thema nog steeds actueel. De film heeft een Limburgs tintje in de vorm van acteur Joes Brauers, die een van de hoofdrollen speelt.

Dafa Metti/Difficult

Vorige week nog berichtte de media over een nieuwe stroom aan migranten die Europa gaat overspoelen omdat Turkije de grenzen open heeft gezet. In Dafa Metti focust Tal Amiran - die eerder al de documentaire Sand Men over migranten in Londen maakte - op een groep illegale Senegalezen die in Parijs probeert te overleven. Niet in de eerste plaats voor henzelf, maar voor hun familie in hun thuisland. Dagelijks voeren ze een strijd. Niet alleen met hun gevoelens, maar ook met hun kleine handeltje en de politie. 

Short Film Competition 1 | Dare

Vrijdag 20 maart, 17.15 uur, Royal Theater Heerlen. Tickets: €4. 
Bestel je tickets direct hier

0 Reacties

Reageren is alleen mogelijk wanneer je bent ingelogd met een CineSud Account. Log in of maak gratis een account aan.