Films over de uitdagingen die we in het leven tegenkomen Hoe daag jij jezelf uit?
Home Nieuws & Inspiratie

Films over de uitdagingen die we in het leven tegenkomen

Hoe daag jij jezelf uit?

Films vertellen ons iets over de wereld en mensen om ons heen. Hoewel vaak gedramatiseerd, zijn ze altijd oprecht. Onze programmeur Alexander Gusev selecteerde voor het Euregion Film Festival 9 korte films rondom de thema's Dare & Endure.


10 maart 2020

Endure

We ondergaan allemaal bepaalde situaties in het leven, of we nu willen of niet. Denk maar aan ouder worden. Je kunt je er wel tegen willen verzetten, toch zul je het moeten ondergaan. Dit ondervindt het stel in Unlike Today, een van de films in Short Film Competition 2 tijdens het Euregion Film Festival 2020. Naast de worstelingen van dit stel, zie je ook de struggles van andere personages in de intrigerende films waarin elk personage zijn eigen uitdaging aangaat.

Benieuwd? Kom dan zaterdag 21 maart om 17:30 uur naar Short Film Competition 2 in Royal Theater Heerlen.  

Waiting Room

In deze documentaire van Laura Huygen volgen we acht asielzoekers die in afwachting zijn van een verblijfsvergunning. Wat doe in je zo'n situatie zonder werk en vermaak en hoe krijg je de dagen gevuld? Deze indrukwekkende documentaire werd in het asielzoekerscentrum van Heerlen opgenomen. De Limburgse documentairemaakster hoopt met deze documentaire meer bewustzijn te creëren omtrent de woonsituatie van mensen die in een asielzoekerscentrum wonen.

Unlike Today

In Unlike Today vecht een ouder echtpaar voor hun waardigheid terwijl ze moeten accepteren dat hun lichaam en geest niet meer is wat het geweest is. Beide verzetten zich tegen de beperkingen die ouderdom met zich meebrengt. Een bezoek van hun dochter zou de boel kunnen veranderen, maar is dit ook zo? De film werd opgenomen in het huis van de grootouders van de regisseuse, wat het verhaal nóg geloofwaardiger maakt. Het is een mooie en realistische weergave van wat ouder worden met een mens doet.

Zwart

Tommie Geraedts werd voor zijn film Zwart geïnspireerd door het feit dat er een aantal grote bedrijven zijn die een hoop van onze vertrouwelijke gegevens in hun bezit hebben. Want wat gebeurt er wanneer je jouw privégegevens doorgeeft bij het instellen van je wachtwoorden? Dit is vaak informatie die zelfs de mensen om je heen niet eens weten. Dat dit je als mens heel kwetsbaar maakt is goed te zien in Zwart, een film die visueel ook nog eens heel mooi in elkaar zit. 

By the River

Moksha is de bevrijding van samsara, de cyclus van dood en wedergeboorte die afhankelijk is van karma. Het is een van de vier purushartha of doelen van het leven in het hindoeïsme. Hindoe-geschriften zeggen dat een ziel 8,4 miljoen wedergeboorten moet ondergaan voordat ze de menselijke vorm bereikt, de enige vorm waarmee men moksha kan bereiken. Sterven in Varanasi en gecremeerd worden langs de oevers van de rivier wordt beschouwd als de ideale manier om dit te bereiken. Er zijn in Varanasi verschillende zogenaamde 'doodshotels' om gelovigen te huisvesten die hun leven verlaten en hier komen wachten op de dood - sommigen zelfs zo'n 40 jaar. By the River is een indrukwekkende documentaire waarin duidelijk naar voren komt dat leven en dood begrippen zijn die zeker niet eenzijdig bekeken kunnen worden.

Fifteen-Two

Filmmaker John Summerson bedacht zich in januari 2019 dat hij zijn vriendin ten huwelijk wilde vragen. In dezelfde periode was hij ook bezig met het bedenken van een onderwerp voor zijn nieuwe film. Zich afvragend wat het succes is van een langdurige relatie, bleek de relatie van zijn grootouders inspirerender dan hij dacht. De daaropvolgende periode trad hij niet alleen in het huwelijk, hij rondde ook nog eens zijn film Fifteen-Two af. Hierin is te zien dat juist de kleine dingen in een relatie grootse effecten kunnen hebben.

Short Film Competition 2 | Endure

Zaterdag 21 maart , 17:30 uur, Royal Theater Heerlen. Tickets: €4. 
Bestel je tickets direct hier

0 Reacties

Reageren is alleen mogelijk wanneer je bent ingelogd met een CineSud Account. Log in of maak gratis een account aan.