In gesprek met Sjoerd van Wijk Journalist Sjoerd van Wijk over zijn nieuwste film Groen
Home Nieuws & Inspiratie

In gesprek met Sjoerd van Wijk

Journalist Sjoerd van Wijk over zijn nieuwste film Groen

Een passie voor films en schrijven leidde hem al richting de filmjournalistiek, maar Sjoerd van Wijk beaamt intussen ook een carrière als regisseur. Momenteel werkt hij aan zijn nieuwste korte film Groen, over drie studentes die op elkaar zijn aangewezen tijdens hun ontgroening.

"Er zou meer ruimte mogen zijn voor echt onafhankelijke producties."

23 december 2020

Kun je iets over jezelf vertellen?

"Mijn naam is Sjoerd van Wijk, geboren in Utrecht in 1988, getogen in Leiden, gestudeerd in Maastricht en nu wonend in Nijmegen. Tijdens mijn studie en afgebroken promotietraject in de economie, raakte ik geïnteresseerd in film en schrijven. Later rolde ik op verschillende manieren die wereldjes in. Mijn hoofdactiviteit is de filmjournalistiek. Ik publiceer recensies en essays voor de websites InDeBioscoop, Cine en Frameland. Daarbuiten heb ik onder andere korte verhalen, filosofische essays en muziekrecensies gepubliceerd.

In het verleden heb ik als production designer en regisseur een aantal korte films gemaakt en na vorig jaar een videoclip te hebben geschoten begon het weer te kriebelen om een korte film te maken."

Waar geniet jij keer op keer van bij jouw vak? En waarom?

"Het magische aan filmmaken is om samen met anderen iets moois te maken waar we allen in geloven. Een aantal dagen alles geven met elkaar, geeft veel voldoening als het beste in iedereen naar boven komt."

Kun je iets vertellen over waar je nu mee bezig bent?

"Dit jaar werk ik hard aan de productie van mijn korte film Groen, onder andere door deel te nemen aan de Cinesud Writer's Room waar ik veel goede raad heb gekregen. De film gaat over drie eerstejaars studentes die aan elkaar vastzitten met tie-wraps tijdens hun ontgroening, terwijl ze elkaar niet mogen. Om de opdracht tot een goed einde te volbrengen en hun prille vriendschap te redden, zullen ze moeten leren beter met elkaar om te gaan. Maar of dat gaat lukken? Met Groen wil ik laten zien hoe ook in zware tijden mooie dingen kunnen ontstaan. Momenteel loopt een crowdfunding actie op Cinecrowd om het geld bijeen te brengen. Alle steun voor het project is meer dan welkom!"

Wat is jouw motivatie geweest om Groen te gaan maken?

"Een aantal jaren geleden begon ik te werken aan een idee voor een serie over een fictieve occulte studentenvereniging in Maastricht. Op een gegeven moment liep ik vast op een aantal personages in de serie, waaronder het hoofdpersonage. Toen ontstond het idee voor Groen, om hen beter te leren kennen. Het is dus een soort spin-off van een nooit gemaakte serie. Inmiddels is dit project wel een eigen leven gaan leiden."

Wil je Sjoerd en zijn film steunen?

Steun het project op CineCrowd!

Stel je krijgt de kans je ‘jongere ik’ zelf advies te geven, wat zou dat zijn?

"Puur op filmgebied: meer, sneller en eerder korte films maken. Ook met een laag budget kan je al iets doen en door schade en schande wordt men wijs."

Welke prestatie heeft jou het meest trots gemaakt?

"De videoclip van vorig jaar bereikte met weinig middelen al een aardig resultaat. Maar ik kijk ook uit naar de opnames van Groen, want samen met mijn producente hebben we een mooie cast, afkomstig van de Toneelacademie Maastricht, weten samen te stellen."

Wat mis je nog in het Nederlandse filmlandschap?

"Voor mijn gevoel draait het te veel om het doen van de juiste opleidingen zodat je de juiste subsidietrajecten kan doorlopen. Er zou meer ruimte mogen zijn voor echt onafhankelijke producties."

Wat zouden regio’s als bijv. Limburg, Friesland en Zeeland kunnen toevoegen aan de Nederlandse filmwereld?

"Dat springen door de juiste hoepels, dat ik hierboven beschrijf, gebeurt in Amsterdam. Buiten de hoofdstad zie ik meer openheid voor avontuur. Daarom ben ik blij dat Groen zich afspeelt in Limburg."

CineSud x CineCrowd

CineSud spreekt maandelijks met makers die crowdfunden via CineCrowd. Zo brengen we nieuwe makers en publiek al in een vroeg stadium met elkaar in contact en zetten we nieuwe projecten in de schijnwerpers. Wil je ook projecten steunen van nieuwe makers? Check dan cinecrowd.com.

0 Reacties

Reageren is alleen mogelijk wanneer je bent ingelogd met een CineSud Account. Log in of maak gratis een account aan.