Founding father
Henk van der Linden is een van de grotere filmmakers in Nederland, die in een tijdsbestek van 42 jaar –tussen 1943 en 1985- zo’n 100 films maakte. Hij wordt gezien als de grondlegger van de kinder- en familiefilms in Nederland. Een genre dat in die tijd nog geen gemeengoed was. Door zijn werk heeft hij de weg vrijmaakt voor de Nederlandse makers van kinder- en familiefilms van vandaag. Hij wordt dan ook met recht vaak de nestor en founding father van de Nederlandse kinderfilm genoemd.
Filmmaker in hart en nieren
De liefde voor film is hem letterlijk met de paplepel ingegoten. Zijn vader was bioscoopexploitant en runde een filmverhuurkantoor. Al op 18 jarige leeftijd startte Henk van der Linden zijn eigen productiebedrijf REX Film. Dat was in 1943. Niet veel later maakte hij zijn eerste film. Tot aan zijn pensionering in 1985 produceerde hij zo’n 100 films, een aantal dat nog geen enkele andere Nederlandse filmmaker heeft geëvenaard. Naast het produceren, schreef hij ook zelf de scripts, deed het camerawerk, regelde de decors en nam de regie en montage voor zijn rekening. Ook stond hij regelmatig zelf voor de camera als acteur.
Hij vond het belangrijk films te maken die een breed publiek amuseerden en bij de kijkers een lach op het gezicht toverde. Vermaak voor zoveel mogelijk mensen. Daar werden ook de mensen uit zijn directe omgeving bij betrokken. Zijn echtgenote werkte mee in het bedrijf en zijn twee kinderen acteerden in vele van zijn films. Vrienden en kennissen werden regelmatig gevraagd als figurant in zijn films. Op die manier heeft hij ook veel betekend voor de gemeenschap. Het filmen gebeurde veelal in de eigen omgeving. Dat wil zeggen: in en rond Thull (tegenwoordig gemeente Beekdaelen), waar het gezin vanaf 1958 woonde. Ook in de eigen achtertuin werden scenes gefilmd.
Films voor vele generaties Nederlanders
Veel films van Van der Linden waren een groot succes. Zijn films over nationale striphelden als Billy Turf en Sjors en Sjimmie zorgden voor volle bioscoopzalen. Met als kers op de taart een van zijn films over Dik Trom, die vanaf juli 1958 maar liefst 28 jaar aaneengesloten in een of meerdere bioscopen te zien was. Deze prestatie veroverde daarmee een welverdiende plek in het Guinness Book of Records.
Miljoenen Nederlanders hebben een of meerdere films van Henk van der Linden gezien. Meerdere generaties hebben genoten van zijn films. De films zijn van onschatbare culturele en maatschappelijke waarde. Filmmuseum Eye digitaliseert momenteel de films van Van der Linden. Zo blijven de films voor de fans en ook voor toekomstige generaties behouden.
0 Reacties