Limburg Doc in maart Welke documentaires zijn er in maart te zien op L1?
Home Nieuws & Inspiratie

Limburg Doc in maart

Welke documentaires zijn er in maart te zien op L1?

CineSud is er voor iedere filmmaker. Of je nu een grote speelfilm maakt of een (intieme) documentaire. Om (regionale) documentaires en hun makers extra in het zonnetje te zetten, presenteren we in samenwerking met L1 maandelijks een overzicht van aankomende vertoningen van 'Limburg Docs' op L1.


24 februari 2020

Superfanfaar (Wouter Nelissen, 2018)

L1-programmamaker Wouter Nelissen volgde een fanfare-orkest van meer dan 200 muzikanten op weg naar een optreden in de schouwburg van Sittard. Het was een gezamenlijk concert van vijf fanfares uit de gemeente Sittard-Geleen. Verenigingen uit buurdorpen, met een eigen historie, een eigen identiteit en eigen gewoontes. Superfanfaar is een portret van de Limburgse fanfare-wereld anno nu. Ondanks hun verschillen hebben de verenigingen één ding gemeen; hun liefde voor blaasmuziek. Mede mogelijk gemaakt door de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen.

Te zien op L1:
Zondag 1 maart, 13:00 en 18:00 uur

Some Will Never Return (Eric Peeters en Twan van Asseldonk)

De makers van de documentaire stellen dat het indrukwekkende verhaal van Some Will Never Return verteld moet worden om te voorkomen dat de Tweede Wereldoorlog in de mist van het verleden dreigt te verdwijnen. Een ongewenste ontwikkeling, omdat we ook in het heden moeten begrijpen dat in vrede met elkaar samenleven niet vanzelf gaat. In 1941 wordt Amerika de oorlog ingezogen en worden jonge jongens naar Europa gestuurd. Met grafadoptanten van de Amerikaanse begraafplaats Margraten en deskundigen zoals Maarten van Rossem, Willem Post en Mathieu Segers, vertelt deze documentaire het verhaal van de Verenigde Staten in de Tweede Wereldoorlog. Vele jongens zouden nooit meer terugkeren. Meer dan 8000 omgekomen jonge Amerikanen liggen begraven in Margraten. 

Te zien op L1:
Woensdag 11 maart, 18:00 uur
Zondag 15 maart, 13:00 en 18:00 uur

Grenzeloos (Hardy Mertens)

Hardy Mertens (1960) is geboren en getogen in Landgraaf en woont al 30 jaar in Kerkrade. Als componist en dirigent is hij mondiaal bekend, behalve in eigen stad en land. Meer dan 150 composities van zijn hand worden wereldwijd uitgevoerd. Filmmaker Maurice Nijsten volgde Mertens drie jaar lang, zowel in binnen- als buitenland. Zo werden er opnames gemaakt in Singapore en Sardinië. Met openhartige gesprekken, prachtige concerten en een uitvoerige kijk in de keuken. (Herhaling vanwege 40-jarige componisten-jubileum van Hardy Mertens).

Te zien op L1:
Woensdag 18 maart, 18:00 uur
Zondag 22 maart, 13:00 en 18:00 uur.

Limburg Doc

Meer over Limburg Doc en om eerder uitgezonden documentaires terug te kijken klik hier.

0 Reacties

Reageren is alleen mogelijk wanneer je bent ingelogd met een CineSud Account. Log in of maak gratis een account aan.