Limburg Doc in mei Welke documentaires kun je in mei zien op L1?
Home Nieuws & Inspiratie

Limburg Doc in mei

Welke documentaires kun je in mei zien op L1?

CineSud is er voor iedere filmmaker. Of je nu een grote speelfilm maakt of een (intieme) documentaire. Om (regionale) documentaires en hun makers extra in het zonnetje te zetten, presenteren we in samenwerking met L1 maandelijks een overzicht van aankomende vertoningen van 'Limburg Docs' op L1.


26 april 2020

L1 heeft in mei haar tv-programmering aangepast in verband met de corona-crisis. Omdat meer mensen tijd hebben om tv te kijken, worden er drie documentaires per week uitgezonden uit de serie Limburg Doc. Hier presenteren we een greep daaruit. Kijk voor een compleet overzicht in uw tv-gids of online via L1.nl.

Stad Onderweg (Jotja Bessems, 2019)

De documentaire Stad Onderweg van de Limburgse regisseur Jotja Bessems gaat over de evacuatie van Kerkrade en de opvang in het Heuvelland aan het eind van de Tweede Wereldoorlog in 1944. De familie van Bessems’ moeder moet dan samen met 30.000 andere inwoners van Kerkrade geheel onverwacht huis en haard verlaten. Geen idee waar naartoe en of ze ooit terug zullen keren. Onderweg wordt de stoet getroffen door granaten, met dertien doden en vele gewonden. De omliggende gemeenten worden overspoeld met ontheemden uit Kerkrade. Het geboortedorp van de filmmaakster, Wijlre, vangt vier keer zoveel mensen op als dat het inwoners telt.

Te zien op L1:
Vrijdag 1 mei, 16:00 en 23:00 uur

Joodse Jongens (Frank Ruber, 2020)

Op 22 juni 1943 geeft de Amsterdamse Rebecca Rosenberg een kinderwagen met haar twee zoontjes Salomon en Abraham af aan een verzetsvrouw. Rebecca zal haar kinderen nooit meer terugzien. Op 4 juli wordt ze samen met haar man Max opgepakt en ze worden kort daarna vermoord in het vernietigingskamp Sobibor. De verzetsorganisatie brengt Salomon (1 jaar) en Abraham (3 maanden) naar twee adressen in Baarlo, waar de jongens ook na de bevrijding zullen blijven. Niet wetend dat ze joods zijn en dat ze geboren zijn in Amsterdam. Pas rond hun 10e krijgen ze het hele verhaal te horen. 75 jaar na de bevrijding vertellen beide broers hun ongelooflijke levensverhaal aan L1-programmaker Frank Ruber.

Te zien op L1:
Maandag 4 mei, 17:00 en 22:00 uur

De Verdwenen Bisschop (Jeroen van den Kroonenberg, 2019)

In het centrum van Venlo wordt gezocht naar een graf dat al 200 jaar verborgen is. Verstopt onder de vloer van de Sint Martinusbasiliek liggen de overblijfselen van een voormalige bisschop van Roermond, begraven in 1793. Hoe kwam deze bisschop in Venlo terecht en waarom bleef zijn 'geheime graf' zo lang onder de kerkvloer verborgen? In de documentaire De Verdwenen Bisschop wordt de zoektocht naar Philip Damiaan van Hoensbroeck in beeld gebracht.

Te zien op L1:
Dinsdag 12 mei, 17:00 en 22:00 uur

Sidi el Karchi - Portret van een Schilder (Jan Louter, 2016)

Regisseur Jan Louter maakte in 2016 in opdracht van L1 een documentaire over de in Sittard geboren schilder Sidi El Karchi, een van de meest opvallende Limburgse kunstenaars. Sidi wordt gevolgd in een periode waarin hij merkt dat het overlijden van zijn moeder ruim drie jaar later nog steeds van invloed is op zijn leven. In de film is Sidi (1975) afwisselend in zijn atelier in Sittard en op reis naar het zuiden van Marokko, waar zijn moeder geboren en begraven is. Het vertrekpunt voor Sidi is altijd een foto, meestal gemaakt door Perry Schrijvers, die hem in de film ook vergezelt tijdens zijn reis naar Marokko.

Te zien op L1:
Vrijdag 22 mei, 16:00 en 23:00 uur

Limburg Doc

Meer over Limburg Doc en om eerder uitgezonden documentaires terug te kijken klik hier.

(c) All visual material is used with the permission of L1.

0 Reacties

Reageren is alleen mogelijk wanneer je bent ingelogd met een CineSud Account. Log in of maak gratis een account aan.