Maak kennis met Geertje Caris! Raad van Toezicht krijgt er een educatiespecialist bij.
Home Nieuws & Inspiratie

Maak kennis met Geertje Caris!

Raad van Toezicht krijgt er een educatiespecialist bij.

Van niets iets maken, dat is waar de passie van Geertje Caris ligt. Met haar contacten binnen het basisonderwijs, is zij bovendien de uitgelezen persoon om film met educatie te verbinden. Een gesprek met de ondernemer en ontwikkelaar, die inmiddels alweer enkele jaren deel uitmaakt van de Raad van Toezicht van CineSud.

"Ik vertaal mijn visie en ideeën naar tastbare creaties, en dat kan steeds iets anders zijn."

13 juli 2021

Wie ben je en wat doe je?

"Ik ben Geertje Caris, ondernemer, ontwikkelaar van vernieuwend onderwijs, creator en Game Captain. Daarnaast ben ik moeder van vijf kinderen in diverse leeftijden. Zij zijn een enorme inspiratiebron voor mijn leven en werk omdat ik de perspectieven van kinderen heel verfrissend vind. 

Ik verwerk ideeën van kinderen in de producten die ik maak of projecten die ik doe. Creatief zijn is voor mij een levensbehoefte, een manier van leven die in alles terugkomt. Ik vind het heel belangrijk dat fantasie een plek heeft in het huidige bestaan. De verbeelding omarmen en stimuleren maakt dat je flexibel kunt denken op momenten dat het nodig is. Je hebt niet alles in het leven in de hand en onze fantasie geeft ons juist het vertrouwen dat je de realiteit soms mag loslaten en dat daardoor uiteindelijk alles mogelijk is. 

Als kind had ik het niet altijd even makkelijk en daardoor vluchtte ik graag naar mijn eigen wereld omdat ik besefte dat je uiteindelijk kunt creëren wat je wenst! Dat heeft mij heel sterk gemaakt en laat me beseffen dat alles een keuze is en dat je iedere dag opnieuw kunt kiezen.

Het lijkt misschien dat mijn werkzaamheden heel uiteenlopend zijn, maar in feite komt het allemaal hierop neer: ik vertaal mijn visie en ideeën naar tastbare creaties, projecten, workshops of coaching sessies en dat kan steeds anders van vorm zijn. Spelen is daarbij wel een rode draad door alles heen. 

Ik probeer in mijn werk altijd een spelelement te verwerken omdat de dingen spelenderwijs benaderen wel iets is wat in mij zit, maar ook omdat het voor verrassende invalshoeken zorgt en je uit je comfort zone brengt. Ik kom uit een groot en financieel arm kunstenaarsgezin maar zelf dingen creëren en iets kunnen maken van niets, is mij met de paplepel ingegoten. Ik heb dit kunnen omzetten in een kracht binnen mijn huidige werkzaamheden. Ik maak specifiek dingen op vraag of behoefte vanuit het onderwijs en bedrijfsleven, maar ook beeldende dingen waar ik zin in heb. Daarnaast heb ik al van kleins af aan een grote liefde voor schrijven, waar ik nu soms nog meer tijd voor zou wensen!"

Waarom besloot je onderdeel te worden van de Raad van Toezicht van CineSud?

"Naast mijn provinciale werk als cultuurcoördinator voor alle basisscholen in Limburg, werkte ik als vrijwillig cultuurcoördinator bij Slot Schaesberg in Landgraaf. Een mooie oude ruïne, waar we van niets iets wilde maken voor kinderen. Ik had Guido (CineSud) leren kennen bij een filmpremière, en hij kwam regelmatig langs bij het slot om ideeën te bespreken. 

Zo bedachten we dat een educatieve app die kinderen spelenderwijs door de ruïne loodsen een mooi idee kon zijn. Toen ik daar de subsidie voor had gevonden, gingen we samen deze klus klaren. Schrijven, filmen en de app laten bouwen. Tijdens dit proces vroeg Guido of ik bij het bestuur wilde komen, waarop ik meteen ja zei!

Heel graag wilde ik bijdragen aan de educatieve mogelijkheden van film. Ik had veel contact met het basisonderwijs, dus zag daar wel ingangen. Ik heb ook een grote liefde voor film omdat dit enorm bij kan dragen aan de ontwikkeling van verbeelding en ik mezelf graag verlies in een film. Guido en ik bedachten nog meer leuke dingen en hebben elkaar nu al jaren geholpen bij projecten die voorbijkwamen. Guido is een inspirerende man die altijd openstaat voor nieuwe ideeën!"

Wat hoop je dat we gezamenlijk als filmsector bereiken in het zuiden van Nederland?

"Ten eerste nog meer zichtbaarheid, zodat iedereen CineSud kent en meteen weet wat je bij ons kunt vinden. Daarbij is film zo’n prachtig medium dat het heel veel mensen kan inspireren. Dus meer bekendheid is een must! Zeker ook als platvorm voor jonge makers, die elkaar hier kunnen vinden."

Wat denk jij hier persoonlijk aan bij te kunnen dragen?

"Graag zou ik op educatief gebied een bijdrage willen leveren en film nog meer in het onderwijs verweven, zeker nu met de Filmeducatiehub Zuid. Ik heb een groot netwerk van basisscholen in Limburg en ken de taal van het onderwijs. Daar zie ik nog veel kansen voor de toekomst. Verder denk ik graag mee met de organisatie van CineSud en mijn collega’s binnen de Raad van Toezicht, over alle kansen die voorbijkomen en dat we gezamenlijk de visie van CineSud blijven borgen en uitdragen."

Welke boodschap wil je de Limburgse (nieuwe) filmmaker meegeven?

"Besef hoe fantastisch mooi onze provincie is en hoe jaloers de rest van Filmend Nederland daarop is! Blijf vooral heel veel maken, ook als iets niet meteen lukt. Begin dan klein maar hou vol. Durf ook hulp te vragen, daar is CineSud voor. Geen vraag is te gek. 

Ook wij als Raad van Toezicht staan open voor alles wat speelt, we sparren graag eens met je mee. Wij hebben allemaal een groot netwerk en specifieke ervaring, dus samen komen we verder! Spreek ons gerust aan of betrek ons in je project."

Nog iets anders dat je kwijt wilt..?

Als Raad van Toezicht raken wij ook geïnspireerd. Ik wil nu zelf ook heel graag een film maken voor kinderen. Ik heb het idee en de locaties liggen al helemaal klaar. Nu zoek ik nog inspirerende partners op het gebied van gezonde voeding en passie voor koken..."

Lees alles over de Raad van Toezicht en organisatie van CineSud!

Klik hier.

0 Reacties

Reageren is alleen mogelijk wanneer je bent ingelogd met een CineSud Account. Log in of maak gratis een account aan.