Maak kennis met Toon Hezemans! Kracht van samenwerking is belangrijk voor voorzitter RvT.
Home Nieuws & Inspiratie

Maak kennis met Toon Hezemans!

Kracht van samenwerking is belangrijk voor voorzitter RvT.

Een stevige filmsector met een eigen gezicht, dat is waar Toon Hezemans zich graag hard voor wil maken. Als multidisciplinair kunstenaar ziet hij welke waarde de Euregio heeft, en waar de mogelijkheden voor de toekomst liggen. Nu hij officieel lid is geworden van de Raad van Toezicht, stelt Hezemans zich voor.

"Je hebt hier de mogelijkheid om een andere kant op te kijken."

02 juni 2021

Wie ben je en wat doe je?

"Zo lang ik mij kan herinneren teken ik en sinds de middelbare school publiceer ik onder het pseudoniem Tejo Haas. Na mijn studie aan de kunstacademie in Maastricht en na een opleiding Nieuwe Media verkende ik de mogelijkheden van deze 'nieuwe media' en startte het eerste multimedia bedrijf in Heerlen. Tegelijkertijd ontwikkelde ik als kunstenaar mijn autonome werk, waarmee ik vanaf 2000 exposeer. Exposities vonden aanvankelijk alleen plaats in steden met een 'B'; zoals in Beijing (2001), Bree (2002), Beiroet (2004) en Bad Aachen (2009). De beeldtaal van het stripverhaal en cartoons blijven een rode draad.

Gaandeweg legde ik me toe op het combineren van verschillende disciplines zoals film, muziek, sport en beeldende kunst als uitdrukkingsvorm voor het vertellen van verhalen. Ik heb zo verschillende multidisciplinaire culturele presentaties geïnitieerd, waarbij makers uit verschillende vakgebieden en kunstdisciplines samen komen rondom een thema. Van 2006 tot 2011 was ik directeur / curator van kuS (kunstencentrum Signe) in Heerlen. Sinds 2011 ben ik oprichter en artistiek directeur van het Dutch Mountain Film Festival, een internationaal bergfilm-festival in de Euregio. Daarnaast ben ik lid van de International Alliance for Mountain Film. Ik zeg wel eens dat ik steeds beter Toon Hezemans wordt."

Waarom besloot je onderdeel te worden van de Raad van Toezicht van CineSud?

"Ik leerde Cinesud kennen toen ik in 2011 het Dutch Mountain Film Festival opzette. We zochten naar een vorm voor het festival en aansluiting bij andere bestaande bergfilm-festivals. Om toe te treden tot de International Alliance for Mountain Film was het noodzakelijk dat ons festival ook prijzen zou gaan uitreiken met een onafhankelijke filmjury. Guido Franken maakte in 2015 deel uit van de filmjury. Dus toen hij mij een aantal jaren later vroeg om tot het bestuur toe te treden kon ik uiteraard geen nee zeggen."

Wat hoop je dat we gezamenlijk als filmsector bereiken in het zuiden van Nederland?

"Spreekwoorden en gezegdes blijken maar al te vaak het bij het rechte eind te hebben. 'Eendracht maakt macht' en 'samen sta je sterk' zijn hier van toepassing. In de loop der jaren ben ik de voordelen van de periferie gaan zien voor cultuurmakers. De relatieve afstand tot 'waar het gebeurt' kweekt onafhankelijke geesten en een originele kijk op de dingen. Hier heb je ook de mogelijkheid een andere kant op te kijken, de grens over, in het hart van Europa. Het zou mooi zijn als hier een stevige filmsector met een eigen gezicht de weg baant voor een bredere, agenda bepalende cultuursector in het hart van de Euregio.

Wat denk jij hier persoonlijk aan bij te kunnen dragen?

"Mijn blik als kunstenaar, mijn ervaring als maker en een internationaal filmfestival met een groot en trouw publiek uit het hele land stel ik graag beschikbaar voor de verdere ontwikkeling van kunst en cultuur in deze regio."

Welke boodschap wil je de Limburgse (nieuwe) filmmaker meegeven?

"Voor alle cultuurmakers, nee voor iedereen geldt: mensen zijn je grootste bron. Investeer in waardevolle contacten, gebaseerd op creativiteit en vriendschap. Laat je inspireren en uitdagen door het werk van anderen en kijk daarvoor buiten de gebaande paden. Gaat iedereen naar Berlijn? Mooi, ga jij dan naar Leipzig.
En luister naar de verhalen die worden verteld met een zachte stem."

Nog iets anders dat je kwijt wilt..?

Beeldcultuur is zo belangrijk. Het leren lezen én begrijpen van beeldtaal moet veel meer aandacht krijgen in het onderwijs. Kunst moet weer de waardering en plaats krijgen in de samenleving die het verdient. En deze zin is bewust zó geformuleerd…

Lees alles over de Raad van Toezicht en organisatie van CineSud!

Klik hier.

0 Reacties

Reageren is alleen mogelijk wanneer je bent ingelogd met een CineSud Account. Log in of maak gratis een account aan.