Uitgelicht: korte films in november! CineSud geeft elke maand nieuwe tips voor korte films.
Home Nieuws & Inspiratie

Uitgelicht: korte films in november!

CineSud geeft elke maand nieuwe tips voor korte films.

Om nieuwe makers en films uit Nederland en Europa mee te laten profiteren van de groeiende populariteit van streamingdiensten, lanceerden CineSud en Cinetree eind 2019 een video-on-demand platform voor korte films: de Korte Filmcollectie. In deze maandelijkse rubriek lichten we de mooiste titels uit. Deze maand werpen we een blik op succestitels die gemaakt zijn tijdens het 48 Hour Film Project.


01 november 2021

Masterclass (2018, Jörgen Scholtens, 8 minuten)

In 2018 kregen filmmakers de opdracht om binnen 48 uur een film te maken, met een aantal verplichte elementen. Zo moest het om een 'period piece' gaan, en de volgende zin bevatten: "Heeft hij nog aan je kinderportemonneetje gezeten?"

De winnaar van die 48 Hour Film Project-editie in Leeuwarden werd de droogkomische film Masterclass, over een amateur-theatergezelschap dat een bedenkelijke cursus krijgt van een achtergrondzanger uit de filmklassieker Grease.

Masterclass werd later in Orlando nog verkozen tot een van de beste 48 Hour Film Project-films van 2018 wereldwijd.

Masterclass

Bekijk hier de volledige film.

Viswijf (2018, Jörgen Scholtens, 7 minuten)

Regisseur Jörgen Scholtens is bij het 48 Hour Film Project vaker in de prijzen gevallen. Zo werd zijn komische fantasyfilm Viswijf bekroond tijdens de editie van Amsterdam in 2018. 

De opdracht: er moest onder meer een spuitbus in de film voorkomen en een sieradenmaakster als hoofdpersoon hebben. Dat vertaalde zich uiteindelijk in een verhaal over een mantelzorgster, die het voor het eerst in haar leven haar zorgbehoevende zus verlaat. Die zus is in dit geval een zeemeermin.

Viswijf

Bekijk hier de volledige film.

Giraffe (Janne Schmidt, 2016, 7 minuten)

Filmmaker Janne Schmidt won wereldwijd verschillende prijzen voor deze film, die ze binnen een tijdsbestek van 48 uur maakte. Centraal staat Elsa, een jonge vrouw die wordt aangenomen bij een ongewoon callcenter-bedrijf. Daar blijken echter al snel problemen te ontstaan na een lastige vraag van een beller.

Giraffe mocht later meedoen aan de internationale editie van het 48 Hour Film Project, en behaalde daar de derde plek. Daarnaast werd Schmidt bekroond met de publieksprijs.

Giraffe

Bekijk de volledige film hier.

De Korte Filmcollectie!

Gratis korte films van gelauwerde makers en de meest beloftevolle talenten.

Bekijk ze hier.

(c) All visual material is used with the filmmakers' permission.

0 Reacties

Reageren is alleen mogelijk wanneer je bent ingelogd met een CineSud Account. Log in of maak gratis een account aan.