Uitgelicht: korte films in oktober! CineSud geeft elke maand nieuwe tips voor korte films.
Home Nieuws & Inspiratie

Uitgelicht: korte films in oktober!

CineSud geeft elke maand nieuwe tips voor korte films.

Om nieuwe makers en films uit Nederland en Europa mee te laten profiteren van de groeiende populariteit van streamingdiensten, lanceerden CineSud en Cinetree eind 2019 een video-on-demand platform voor korte films: de Korte Filmcollectie. In deze maandelijkse rubriek lichten we de mooiste titels uit. Deze maand zetten we, net als Cinetree, de menselijke psyche centraal.


04 oktober 2021

Uit de schaduw (2021, Hanna Verboom, 10 minuten)

Maar liefst 43,5% van de Nederlanders krijgt in het leven te maken met psychische kwetsbaarheden. Toch blijken zulke mentale problemen nog altijd moeilijk bespreekbaar te zijn. Hanna Verboom wil die stilte doorbreken met haar documentaire Uit de schaduw. 

Door haar eigen verhaal te vertellen, hoopt Verboom ook andere mensen aan te moedigen hun ervaringen te delen. "Hoe mooi zou het zijn als we hier meer over zouden praten; ieder op z'n eigen manier, eigen tijd en met mensen die we vertrouwen. Misschien is het tijd om uit de schaduw te stappen."

Uit de schaduw

Bekijk hier de volledige film.

Sisu (2014, Mathieu Mulder, 8 minuten)

Hans zit rustig te studeren aan het bureau in zijn kamer. Maar dan hoort hij opeens stemmen in zijn hoofd. Sisu gaat over schizofrenie. Volgens regisseur Mathieu Mulder een thema dat nog steeds een taboe is, met name bij jongeren. "Wat als het meest fundamentele aspect van je leven, je eigen perceptie, niet is zoals het zou moeten zijn? Wat als het meest fundamentele van film (het beeld) niet is zoals het is?"

Sisu werd in de zomer van 2014 opgenomen in het ouderlijk huis van de regisseur in het dorpje Reijmerstok, dichtbij Maastricht. Regisseur Mathieu Mulder was op dat moment slechts 19 jaar oud."

Sisu

Bekijk hier de volledige film.

Skógafoss (2017, Niels Bourgonje, 11 minuten)

Gijs is samen met zijn vriendin op vakantie in IJsland, maar wordt tijdens een wandeling door de wildernis constant door zijn bezorgde moeder gebeld. Het is belangrijk, zegt ze steeds. Maar langzaam wordt duidelijk dat deze vrouw met mentale problemen kampt.

Regisseur Niels Bourgonje: "Hoewel het idee dat je om iemand geeft iets moois is, laat Skógafoss vooral zien hoeveel pijn het kan doen. Hoe 'van iemand houden' je kan isoleren en je kan laten vergeten hoeveel moois er om je heen is. Gijs kan onmogelijk in het moment leven, door de emotioneel zware gesprekken met zijn moeder."

Skógafoss

Bekijk de volledige film hier.

De Korte Filmcollectie!

Gratis korte films van gelauwerde makers en de meest beloftevolle talenten.

Bekijk ze hier.

(c) All visual material is used with the filmmakers' permission.

0 Reacties

Reageren is alleen mogelijk wanneer je bent ingelogd met een CineSud Account. Log in of maak gratis een account aan.