Uitgelicht: korte films in september! CineSud geeft elke maand nieuwe tips voor korte films.
Home Nieuws & Inspiratie

Uitgelicht: korte films in september!

CineSud geeft elke maand nieuwe tips voor korte films.

Om nieuwe makers en films uit Nederland en Europa mee te laten profiteren van de groeiende populariteit van streamingdiensten, lanceerden CineSud en Cinetree eind 2019 een video-on-demand platform voor korte films: de Korte Filmcollectie. In deze maandelijkse rubriek lichten we de mooiste titels uit. Ditmaal besteden we aandacht aan droom- en fantasiewerelden.


30 augustus 2021

Deer Boy (2017, Katarzyna Gondek, 15 minuten)

Een verhaal over een jagerszoon, die geboren werd met een gewei op zijn hoofd. Het fantasievolle en griezelige drama Deer Boy werd in 2018 voor het Sundance Film Festival geselecteerd. Dat lukte regisseur Katarzyna Gondek ook al twee jaar eerder met haar debuutfilm Figure.

Deer Boy is een woordeloze film, die onder zijn vervreemdende fantasielaag een verhaal vertelt over tragische familieverhoudingen.

Mischa (2015, Remy Kooi, 12 minuten)

Ook deze film gaat over de band tussen een zoon en zijn vader, maar regisseur Remy Kooi vertelt zijn verhaal op geheel eigen wijze. In Mischa volgen we een Russische astronaut die voor het eerst de ruimte in gaat, terwijl hij terugdenkt aan zijn jeugd. Droomsequenties en ware gebeurtenissen wisselen elkaar af, in niet-chronologische volgorde.

"Om het isolement te visualiseren heb ik van Mischa een kosmonaut gemaakt", vertelt Kooi. "Astronauten en kosmonauten worden in de geschiedenisboeken neergezet als helden. Helden die het onmogelijke hebben bereikt. Hier gaat het echter niet om heldendaden. Mischa reikt naar de sterren, maar is geen held. Het gaat over zijn verhaal, zijn herinneringen, zijn familie."

Jordy in Transitland (2016, Willem Timmers, 6 minuten)

Jordy staat aan de vooravond van haar fysieke transitie. Vooral nu, dwalend tussen man en vrouw, voelen de beperkingen van deze tweedeling voor haar verstikkender dan ooit. Moet ze zich conformeren? En hoeveel geef je daarvoor van jezelf op?

Met Jordy in Transitland worden kijkers meegenomen in verbeeldingen van de titelpersoon. Een mix van documentaire, animatie en fantasy, voorzien van dagboekachtige vertellingen door Jordy Rouwenhorst.

De Korte Filmcollectie!

Gratis korte films van gelauwerde makers en de meest beloftevolle talenten.

Bekijk ze hier.

(c) All visual material is used with the filmmakers' permission.

0 Reacties

Reageren is alleen mogelijk wanneer je bent ingelogd met een CineSud Account. Log in of maak gratis een account aan.