Winnaars CineSud Zuidelijke Film Pitch 2021 bekend CineSud geeft extra stimuleringsprijs aan tweede maker.
Home Nieuws & Inspiratie

Winnaars CineSud Zuidelijke Film Pitch 2021 bekend

CineSud geeft extra stimuleringsprijs aan tweede maker.

Traditiegetrouw organiseert CineSud enkele Pitching Forums per jaar. Gisteren vond de eerste editie plaats van de Zuidelijke Film Pitch, een pitch- en trainingstraject voor nieuwe makers uit Limburg, Noord-Brabant, Zeeland en Vlaanderen. Niet één, maar twee projecten werden zojuist bekroond tijdens de Award Show van het Zuidelijk Film Festival.


10 juli 2021

CineSud Zuidelijke Film Pitch

De CineSud Zuidelijke Film Pitch is een pitch- en netwerkplatform dat CineSud vanaf 2021 jaarlijks organiseert voor filmmakers uit Limburg, Noord-Brabant, Zeeland en Vlaanderen. Geselecteerde makers maken kans op cash geldprijzen t.b.v. nieuwe projecten of andere speciale awards, zoals een gesponsorde netwerk- en training-reis naar Festival de Cannes met CineSud. Voor de CineSud Zuidelijke Film Pitch 2021 kon de winnaar rekenen op een productie-bijdrage van €2.000. Uit 14 inzendingen werden vijf projecten geselecteerd voor deelname aan de Pitch.

Coaching en jury

Voorafgaand aan de pitch ontvingen de vijf geselecteerde deelnemers eenmaal Pitch Training van niemand minder dan Gwyneth Sleutel. Uiteindelijk pitchten de deelnemers hun project live tegenover een jury bestaande uit actrice Christanne de Bruijn (De Dirigent), Zeeland Film Commissioner Carolijn Lilipaly en directeur van Limburg Film Office Guido Franken. Na een lang juryberaad verkozen zij het idee voor de korte fictiefilm Achter de Schermen van Daan Janssens tot winnaar van de productiebijdrage van €2.000. Vanwege de hoge kwaliteit van alle pitches werd in overleg met CineSud besloten een extra project te stimuleren:  Joop, de Vlinderman van Jeroen Zeegers krijgt een bijdrage van €1.500. 

Jury-rapport

"Van een magisch realistisch portret van een jong meisje dat liefde wil kopen bij een hoer tot een film in een film over depressie bij jongeren ... De selectie van de CineSud Zuidelijke Film Pitch was even aantrekkelijk als divers. De jury was aangenaam verrast door de verscheidenheid en kwaliteit van de filmplannen. Opvallend was dat elke film - hoe anders ook - gedreven werd door een persoonlijke motivatie en ervaring, die een extra laag toevoegde aan de toch al sterke concepten en inhoud. Binnen het Pitch Forum is voorrang gegeven aan projecten waarbij de bijdrage direct een verschil gaat maken, maar de jury nodigt de andere makers van harte uit om bij een volgende gelegenheid terug te keren, want alle projecten kennen een grote potentie.

Vanwege de hoge kwaliteit en extra stimulans die CineSud wil geven aan nieuwe makers, is besloten naast de winnaar een tweede project te honoreren met een stimuleringsprijs van €1.500."

Rapport per film

  • Daan Janssens – Achter de Schermen (1e winnaar: €2.000)

De gelaagdheid die de regisseur in de film wil leggen, zowel inhoudelijk als stilistisch, is interessant. Het onderwerp is intiem en persoonlijk en relateert aan de doelgroep. De persoonlijke connectie van de actrice waar de regisseur mee gaat werken met het verhaal is een enorme plus, naast haar uitstekende acteer-skills. Tot slot draagt de film bij aan een belangrijk hedendaags maatschappelijk thema: depressie onder jongvolwassenen en dat bespreekbaar maken. De jury kijkt uit naar het project en bekroont Daan Janssens met zijn project Achter de Schermen met €2.000.

  • Jeroen Zeegers – Joop de Vlinderman (2e winnaar: €1.500)

Absurdistisch project van een zichtbaar betrokken en interessant persoon én filmmaker. De pitch en het verhaal van de film waren persoonlijk en extreem oprecht: net als het personage in de film, zet de maker alleen al door deel te nemen aan de pitch stappen in zijn persoonlijke en professionele ontwikkeling. De jury wil de potentie van de maker graag helpen uitgroeien en het project bekronen. Samen met CineSud is besloten een extra stimuleringsprijs van €1.500 te vergeven aan Jeroen Zeegers met Joop de Vlinderman.

  • Bart Schrijver – Human Nature

Goede pitch en vlotte en bevlogen presentatie. De arena en cast zijn overtuigend, maar inhoudelijk werd niet helemaal duidelijk wat deze film gaat toevoegen aan het genre. Films over eenzame personages in verlaten landschappen hebben we al vaker gezien. De jury was blij om te horen dat de film er hoe dan ook gaat komen en kijkt uit naar het resultaat.

  • Nicole Jachmann – Emma

De jury vindt de magisch realistische aanpak zeer interessant, en de pay off van het verhaal zeer sterk: een jong kind dat een band krijgt met een sekswerker. Het project sluit ook goed aan bij deze tijd, waarin alles weer steeds preutser wordt. Uit de pitch werd echter onvoldoende duidelijk hoe de potentie van het over-all uitgangspunt concreet wordt vertaald naar het verhaal. De jury is zeer benieuwd hoe dit uiteindelijk vorm zal krijgen en kijkt uit naar het resultaat.

  • Luca Meisters - Magma

Zeer interessant thema: hoe een kind zijn gevoelens onder woorden brengt zonder woorden. Een mooie reis door de (manipulatieve) belevingswereld van een (jong) kind. Ook de regisseur weet duidelijk wat ze wil maken en heeft een duidelijk carrièrepad. We zijn zeer benieuwd naar de uiteindelijke film.

Bekijk de livestream van de CineSud Zuidelijke Film Pitch terug via het vimeo-kanaal van CineSud. 

0 Reacties

Reageren is alleen mogelijk wanneer je bent ingelogd met een CineSud Account. Log in of maak gratis een account aan.