Limburg Film Festival opent met twee films Kruis van Tegelen en Candy zijn blikvangers.
Home Nieuws & Inspiratie

Limburg Film Festival opent met twee films

Kruis van Tegelen en Candy zijn blikvangers.

Van 9 t/m 24 april 2022 vindt vanuit het epicentrum gemeente Venlo de zesde editie van het Limburg Film Festival (LFF) plaats. Het kruis van Tegelen van Hans Heijnen en Candy: A Skater’s Mind van Ruud Lenssen zijn de openingsfilms die tijdens dit festival ook hun internationale premières beleven. Het LFF is hét jaarlijkse podium voor de Limburgse film en haar makers. En dit jaar een weekend extra in verband met verschillende uitgestelde premières.


28 maart 2022

Het kruis van Tegelen

Om de vijf jaar vindt in Tegelen de Passiespelen plaats. Een grootschalig cultureel en religieus toneelstuk dat in openluchttheater De Doolhof wordt uitgevoerd. De Passiespelen gaan over de laatste lijdensdagen van Jezus Christus. Die traditie, waar bijna heel het Limburgse dorp aan meedoet, gaat terug tot 1931. Documentairemaker Hans Heijnen gebruikt de Passiespelen als kapstok voor zijn documentaire. In Het kruis van Tegelen volgt hij enkele deelnemers van de Passiespelen. Eerder maakte Heijnen De Gert & Hermien Story en de Teledoc Voetbal is oorlog.In 1996 kreeg hij een Gouden Kalf (juryprijs drie films waaronder Uncle Frank en De Waterwolf van Itteren), en in 1991 en 1995 twee nominaties voor beste lange Nederlandse documentaire.

Een connectie met de Passiespelen is er nauwelijks. “De theatertraditie is mij bekend en mijn overgrootvader die veldwachter was kwam uit Tegelen. Als niet-gelovige ben ik geïnteresseerd in het theater van de Passiespelen.” Het ‘gedoe’ bij het theaterstuk kwam hem ook ter ore. “De strijd tussen een groep die de passiespelen zo authentiek mogelijk wil vertolken en de andere stroming die gaat voor de vernieuwing. Daarbij komt nog de inkomsten van bezoekers die nodig zijn om de kosten van 2 miljoen euro te dekken. Vercommercialisering is een belangrijk onderdeel om 40.000 bezoekers te trekken.” Heijnen focuste zich in eerste instantie op die dilemma’s. “Al snel intrigeerde me enkele passiespelers die een soort lijdensrol spelen. Het zijn thema’s als machtsmisbruik, huiselijk geweld, homoseksualiteit, verraad en uitstoting. Die innerlijke strijd en de overlevingsdrang van die spelers laat ik parellel lopen met het Passiespel. Ook die met de teleurstellingen uit het verleden. Dat alles is vervlecht in Het kruis van Tegelen.”

Candy: A Skater's Mind

Openingsfilm Candy: A Skater’s Mind volgt de verrichtingen van skateboarder Candy Jacobs in aanloop naar de Olympische Spelen in Tokyo. Als Europa’s beste vrouwelijke skateboarder en medaillekandidaat valt haar olympische droom in duigen. Ze testte positief op corona. In plaats van de skatebaan zat de Tegelse gedurende tien dagen in een quarantainehotel in de Japanse hoofdstad. “Skaters zijn gewend om filmpjes van zichzelf te maken. In een videodagboek zien we de pieken en dalen. Ze is alleen met haar camera. Dat maakt het super intiem, eerlijk en ontwapend”, zegt documentairemaker Ruud Lenssen onder andere bekend van de documentaire Wei. Hij noemt skateboarden meer dan een sport. “Het is een levensstijl en voor Candy ook nog een verslaving. Ze ademt skaten en leeft voor het skaten. In het skaten vindt ze ook de vrijheid en de rust in haar hoofd.” Ze gaat vaak over haar grens met fysieke ongemakken en blessures tot gevolg. Haar topsportmentaliteit komt zeker aan bod in deze film. “Het gaat ook over vallen en opstaan, omgaan met onzekerheden, het verwerken van een enorme teleurstelling en op zoek gaan naar vrijheid.”

0 Reacties

Reageren is alleen mogelijk wanneer je bent ingelogd met een CineSud Account. Log in of maak gratis een account aan.