Presentatie onderzoek naar kleinschalige vertoningsplekken Onderzoek naar filmvertoning in haarvaten samenleving mede mogelijk gemaakt door CineSud.
Home Nieuws & Inspiratie

Presentatie onderzoek naar kleinschalige vertoningsplekken

Onderzoek naar filmvertoning in haarvaten samenleving mede mogelijk gemaakt door CineSud.

Afgelopen jaar steunde CineSud het onderzoek naar kleinschalige filmvertoners door heel het land, specifiek Limburg en Zuid-Nederland. Het Filmkenniscentrum en Stichting Natte Haring presenteerden vorige week het onderzoek. Eerder al leidde het tot de oprichting van een vereniging voor kleinschalige filmvertoners.


28 maart 2022

Kleinschalige filmvertoners in de spotlight

Naast de grote bioscoopketens en grote filmtheaters in het land, barst Nederland van de kleine vertoningsplekken voor films en audiovisuele producties. Deze vertoners hebben een structureel programma, maar vertonen niet dagelijks. Denk bijvoorbeeld aan filmzalen in bibliotheken, dorpshuizen en meer. Deze vertoners zijn van groot belang, maar zijn vaak niet zichtbaar en weten zelf vaak ook niet wat ze allemaal (extra) kunnen bieden. Reden voor het Filmkenniscentrum en Stichting Natte Haring om een verkenning uit te voeren naar deze vertoningsplekken. CineSud onderstreepte het belang hiervan voor de lokale bevolking, maar ook makers, en ondersteunde het onderzoek.

Vereniging

Tijdens het onderzoek bleek de wens om samen sterker te zijn groot. Het ontbrak in Nederland nog aan een kennis- en lobbyplatform specifiek voor de kleinere filmvertoners. De filmvertoners die vrijwel altijd onbezoldigd, zonder winstoogmerk en vooral in kleinere steden en dorpen mooie films vertonen. Deze filmvertoners hebben andere belangen, andere werkwijzen en begeven zich in een andere omgeving dan de bioscopen en de dagelijks vertonende grootstedelijke filmtheaters. Dat levert andere mogelijkheden maar ook andere problemen en dat vraagt dus om een andere benadering. Als bijvangst van het onderzoek ontstond zo de oprichting van de Vereniging van Filmhuizen (VVF).

De VVF is opgericht om de kleinschalige filmvertoners met raad en daad bij te staan en om voor hun belangen op te komen. De vereniging is dus zowel naar binnen als naar buiten gericht, beide in de positieve zin van het woord. En dat is nodig want alhoewel er meer en meer kleine filmvertoners zijn, wordt de positie van de kleinschalige vertoner ook meer en meer bedreigd door andere verdienmodellen, door technische ontwikkelingen en soms door overheidsbeleid.

Lees het hele onderzoek hier!

Breng me naar het onderzoeksrapport.

0 Reacties

Reageren is alleen mogelijk wanneer je bent ingelogd met een CineSud Account. Log in of maak gratis een account aan.