Uitgelicht: korte films in april! CineSud geeft elke maand nieuwe tips voor korte films.
Home Nieuws & Inspiratie

Uitgelicht: korte films in april!

CineSud geeft elke maand nieuwe tips voor korte films.

Om nieuwe makers en films uit Nederland en Europa mee te laten profiteren van de groeiende populariteit van streamingdiensten, lanceerden CineSud en Cinetree eind 2019 een video-on-demand platform voor korte films: de Korte Filmcollectie. Vanaf dit jaar gaat de VOD zelfstandig verder via CineMakers.eu. In deze maandelijkse rubriek lichten we de mooiste titels uit. Deze maand werpen we een blik op uiteenlopende documentaires.


04 april 2022

Als je later groot bent (2019, Max Baggerman, 21 minuten)

Deze documentaire toont een dag in het leven van de werkende mens en de daarbij aansluitende sleur. Met een enorm geduld kijkt de film naar forenzen in de file en in de metro. Allemaal onderweg naar hun werk. Enorme kantoorpanden waar honderden mensen aan het werk zijn. Allemaal identiek achter een computer aan het typen. De constante herhalingen achter de lopende band.

De film beschouwt de werkende mens gedurende een werkdag en reduceert werk tot zijn uiterlijke verschijningsvorm. Het maakt de tijd voelbaar en doet je reflecteren op de betekenis van arbeid.

Als je later groot bent

Bekijk hier de volledige film.

Kendis (2017, Bibi Fadlalla, 14 minuten)

Lavanya (15) wil een wereldberoemde DJ worden. Geïnspireerd door haar vader, die jarenlang tourmanager is geweest, timmert ze al van kleins af aan hard aan de weg als DJ en dat werpt inmiddels zijn vruchten af. Onder haar artiestennaam Kendis treedt ze deze zomer op als jongste DJ op diverse grote festivals in Nederland en België. Lavanya’s grootste wens is om in de DJ Top 100 van de wereld te komen. Maar dat blijkt niet eenvoudig. Haar carrière wordt overschaduwd door een ongeluk dat ze een aantal jaren geleden kreeg.

Kendis werd eerder onder meer geselecteerd voor prestigieuze festivals als het IDFA, Toronto International Film Festival en Busan International Film Festival.

Kendis

Bekijk hier de volledige film.

Un chanteur invisible (2019, Hannah van Tassel, 27 minuten)

Zo’n 130 dagen per jaar raast de onvoorspelbare en koude 'mistral' door de Provence. Deze beruchte wind laat zijn sporen na in het landschap en in de levens van de bewoners van deze streek. Hij ontregelt, daagt uit, kwelt, inspireert. De mensen verdragen hem, spelen met hem, of proberen hem te vangen in een vaste vorm.

Via de ogen van bewoners wordt van de mistral een portret geschilderd. Maar is het nog wel de wind, of een afspiegeling van de mensen zelf? Op zoek naar de betekenis van deze magistrale wind mengt het tastbare zich gaandeweg met het ongrijpbare.

Un chanteur invisible

Bekijk de volledige film hier.

CineShorts!

Korte films van gelauwerde makers en de meest beloftevolle talenten.

Bekijk ze hier.

(c) All visual material is used with the filmmakers' permission.

0 Reacties

Reageren is alleen mogelijk wanneer je bent ingelogd met een CineSud Account. Log in of maak gratis een account aan.