Programma

CineSud biedt programma's, activiteiten en calls voor filmmakers én publiek.

Mis geen enkele deadline en geen enkele activiteit meer! Ontwikkel je eigen skills en je projecten, stuur je film in voor een van onze programma's, je gouden filmidee voor een van onze Pitch Forums of doe mee aan andere film events. Je vindt alle aankomende activiteiten in onze agenda. Onder de agenda vind je algemene omschrijvingen van onze jaarlijks terugkerende programma's, zoals het ShortsLab, Film Talents to Cannes en Director's Village.

Programma's
Uitgelicht
REwriteIT: Feature ScriptLab
REwriteIT: Feature ScriptLab

REwriteIT is een 11 maanden durend feature film Lab voor scenaristen die werken aan hun eerste of tweede lange speelfilm. Het startpunt van REwriteIT zijn (mini)treatments en gedurende het Lab wordt toegewerkt naar een eerste of tweede versie van een compleet scenario.

Uitgelicht
ShortsLab
CineSud ShortsLab

Het ShortsLab richt zich op makers die een eerste, tweede of derde (professionele) korte film willen maken. Geselecteerde makers volgen een jaar lang training en worden gecoacht op gebied van onder meer script, regie, edit en distributie. Daarnaast ontvangen zij een productiebudget vanuit CineSud. Het ShortsLab start elk jaar in januari.

Uitgelicht
DocLab
CineSud DocLab

Het DocLab richt zich op makers die een eerste, tweede of derde (professionele) korte documentaire willen maken. Geselecteerde makers volgen een jaar lang training en worden gecoacht op gebied van onder meer ontwikkeling, regie/concept, edit en distributie. Daarnaast ontvangen zij een productiebudget vanuit CineSud. Het DocLab start elk jaar in januari.

Uitgelicht
STEP-UP Academy
CineSud STEP-UP Academy

Om een tussenstap aan te bieden tussen films gemaakt i.h.k.v. een opleiding of bijv. trajecten zoals het 48 Hour Film Project en het Shorts- of DocLab van CineSud introduceert CineSud vanaf 2024, en op verzoek van het veld, de STEP-UP Academy.

Uitgelicht
NextGen FilmLab
CineSud NextGen FilmLab

In aanvulling op de inmiddels langlopende Shorts- en Feature Labs voor filmprojecten, introduceerde CineSud in 2021 het NextGen FilmLab. Binnen dit Lab is ruimte voor innovatieve en crossover AV-projecten, die een ander (eind)doel of andere vorm hebben dan de (klassieke) benaderingen binnen de reeds bestaande labs. Het kan gaan om projecten in ontwikkeling of realisatie.

Uitgelicht
Dutch Film Talents to Cannes
Dutch Film Talents to Cannes

Talentontwikkeling en netwerken in een internationale context en op internationaal niveau. Voor CineSud zeer vanzelfsprekend. Sinds 2018 nemen we jaarlijks enkele talentvolle nieuwe makers mee naar het filmfestival van Cannes. De reis bestaat onder andere uit 1-op-1 sessies, netwerkmomenten, workshops en persoonlijke coaching. Iedere filmmaker uit Nederland en België kan zich aanmelden.

Uitgelicht
Directors Village
Directors Village

Directors Village is een meerdaagse residency richt zich op de regisseurs van de toekomst die werken aan een nieuw kortfilm-idee en stappen willen zetten in de artistieke ontwikkeling van het project en de eigen regie-skills. Jaarlijks worden er acht Europese toptalenten geselecteerd die deze unieke kans krijgen aangeboden.

Uitgelicht
Euregion Film Forum
Euregion Film Forum

Euregion Film Forum (voorheen Euregion Film Festival) richt zich op de samenwerking tussen de filmindustrieën in Nederland, België, Duitsland en Luxemburg. Ook bespreken we actuele trends en ontwikkelingen binnen de filmsector in deze landen.

Uitgelicht
SHIFT Film Forum
SHIFT Film Forum

Tijdens SHIFT Film Forum (voorheen SHIFT Film Festival) focussen we ons op verschillende verschuivingen in de maatschappij die van invloed zijn op de filmwereld. Ook bespreken we ontwikkelingen en trends in de filmindustrie van de toekomst. Ieder jaar organiseren we ook een speciaal focusprogramma.

Uitgelicht
DocDays
DocDays

Met een bijzondere aandacht voor de lokale en regionale documentairemakers en documentaires, biedt DocDays een platform voor non-fictie vertellers uit binnen en buitenland. Naast de vertoning van korte en lange documentaires, is er veel ruimte voor verdieping, ontmoeting en ontdekking.

Uitgelicht
Pitching Forums
CineSud Pitching Forums

Meerdere keren per jaar organiseert CineSud een Pitching Forum. De winnaar ontvangt een bijdrage in het productiebudget van gemiddeld €2.000. Geselecteerde deelnemers ontvangen tevens pitch-training. De pitch forums zijn gekoppeld aan festivals en industry-activiteiten door heel Nederland, om zo ook de netwerkmogelijkheden voor de geselecteerde makers te vergroten.

Uitgelicht
Writers Rooms Fictie & Documentaire
Writers Rooms Fictie & Documentaire

Elk jaar organiseert CineSud diverse Writers Rooms. Maximaal zes deelnemers krijgen de kans om in een intensieve groepscoaching onder leiding van een industry professional hun script en projectplan voor een korte productie (fictie of documentaire) inhoudelijk naar een hoger niveau te brengen. Samen worden knelpunten en uitdagingen besproken en gezocht naar oplossingen.

Uitgelicht
Meer events en deadlines in de AV-Agenda
AV-Agenda x CineSud

Via de AV-agenda vind je alle evenementen voor en door de Nederlandse AV-sector in één oogopslag. Naast activiteiten van CineSud, vind je bijvoorbeeld ook activiteiten van andere talent hubs, film festivals en deadlines voor fondsen en trajecten terug. Zoek je dus ook aanbod van andere partijen? Check de AV-Agenda!