ShortsLab

Ontwikkel- en productietraject voor korte fictiefilms van nieuwe makers.

CineSud is de enige filmhub in de Benelux die een totaalpakket aanbiedt aan makers, van nieuw naar gevestigd talent en van korte naar lange producties. De basis hiervan is het reeds meer dan tien jaar succesvol opererende ShortsLab, waarbinnen makers zowel coaching als productiebudget krijgen voor een korte film.

ShortsLab

Het ShortsLab is een ontwikkel- en productietraject van 10 maanden voor nieuwe filmmakers uit Nederland, België en Duitsland. Met nieuwe filmmakers bedoelen we makers die niet meer dan drie (professionele) producties op hun naam hebben staan. Het ShortsLab staat open voor fictie projecten in elke vorm en stijl en in elk genre. Er worden elk jaar gemiddeld drie projecten geselecteerd die een persoonlijk en op het plan afgestemd coachingstraject doorlopen op gebied van onder meer productie & financiering, script, regie, post-productie en distributie. Tevens krijgen de geselecteerde projecten een bijdrage in het productiebudget van de film. Het eventuele restant van het budget moet worden aangevuld middels crowdfunding of andere fondsen, maar de film moet hoe dan ook te realiseren zijn met de bijdrage vanuit het Lab.

Enkele succesvolle eerdere producties die binnen het CineSud ShortsLab werden gemaakt zijn Mischa (Remy Kooi), Mijndert (Janneke Swinkels), Wild (Jan Verdijk), Wall#4 (Lucas Camps), Funkele (Nicole Jachmann) en Convoi Exceptionnel (Genio de Groot). 

Hoe ziet dit er concreet uit?

Projecten die geselecteerd worden voor het CineSud ShortsLab doorlopen in het voorjaar twee ontwikkel-residenties en een coachingstraject dat wordt afgestemd op de behoeften van de maker(s). Na de draaiperiode is er nog een coachingstraject op gebied van post-productie en distributie. De producties dienen op 1 november van hetzelfde kalenderjaar te zijn afgerond. Ze gaan vervolgens in voorpremière tijdens een speciaal evenement in Limburg. Geselecteerde makers committeren zich aan de planning en voorwaarden. Het gehele traject duurt zo 10 maanden.

CineSud draagt (gemiddeld) €10.000 tot €15.000 bij aan het productiebudget van de films. Het is makers toegestaan co-financiering te zoeken van maximaal €10.000, maar geselecteerde projecten dienen hoe dan ook gerealiseerd te worden binnen het tijdspad van het Lab. Het ShortsLab is zodoende nadrukkelijk geen financieringsinstrument, maar een ontwikkel- en productietraject waarbij de beschikbaar gestelde productiemiddelen een extra steun in de rug zijn.

Voorwaarden en indienen

Aan deelname aan het ShortsLab zijn enkele voorwaarden verbonden. Zo is het belangrijk dat de film een aantoonbare relatie heeft met de provincie Limburg, dat er draaidagen zijn in de provincie en dat er wordt samengewerkt met Limburgs talent in cast en crew. De call staat open voor makers uit alle windstreken. Een regisseur mag per jaar één plan insturen. Als regisseur dien je idealiter in met een betrokken (uitvoerend) producent of heb je al een goed beeld van hoe je de productie gaat aanpakken. 

Makers kunnen jaarlijks indienen tussen oktober en 1 december, 23.59 uur. De selectie wordt bekend gemaakt in de derde week van december. Het traject start vervolgens in januari. De films dienen uiterlijk 1 november te zijn afgerond, waarna een speciale voorpremière wordt georganiseerd op locatie in Limburg.

Aanmelden voor de aankomende editie?

Hou onze Programma-pagina in de gaten voor de deadline.

Breng me naar Programma.

CineSud ShortsLab Projecten

Een selectie van CineSud ShortsLab projecten van de afgelopen jaren. 

Neem contact met ons op.

Heb je vragen over het ShortsLab? Stuur ons dan een bericht via onderstaand contactformulier.

Contact us!