Beleef een weekend vol documentaires tijdens DOCDAYS 2024! 2 tot en met 6 oktober valt er van alles te ontdekken in en rondom Filmhuis ZICHT in Sittard.
DOCDAYS 2024
Geniet van een bruisende talkshow met lokale makers en opkomend talent, verdiep je in interessante case studies en volg masterclasses tijdens de DOC Industry Day. Laat je verrassen door een scala aan mini-DOCs, 148-DOCs, shortDOCs, DOCpitches en meeslepende lange documentaires.
Aanvullend is er een interactief randprogramma met de eerste editie van DOCvillage - een uniek trainingsprogramma voor de documentairemakers van de toekomst - en voor publiek een podcast-hunt waarin locaties in Sittard-Geleen tot leven worden gebracht middels mini-DOCs en podcasts. Tijdens de DOC Industry Day staat de huidige en toekomstige documentairewereld centraal. Natuurlijk zijn er ook talloze netwerkmomenten, waaronder gezellige netwerklunches en diverse borrels aan het einde van de dag. Mis deze unieke ervaring niet!
Programma & tickets
Bekijk het volledige programma via de timetable hieronder. Enkele highlights:
- vrijdag 4 oktober, 10.00-17.30 uur: DOC Industry Day, met onder meer talks, case-studies, pitches en masterclasses. De dag wordt afgesloten met een netwerkborrel. Gastsprekers zijn onder meer John Appel, Astrid Bussink, Tim Bary Emma de Waal, en Zorba Huisman. Kiki van Aubel is de moderator.
- zaterdag 5 oktober, 19.00-20.00 uur: premières mini-DOCs en 148-DOCs.
- zondag 6 oktober, 13.00-15.00 uur: lange documentaire en Soep & Cinema.
Koop nu alvast je earlybird-tickets tot 1 augustus voor slechts €42 (festivalpas) of €32 (DOC Industry Day pas). Tickets voor de avond-programma's (de filmvertoningen) koop je via Filmhuis ZICHT.
We trappen het documentairefestival DOCDAYS af met een speciale filmavond in samenwerking met Tekstverslaafd! Beleef een gevarieerd programma met muziek, poëzie en spoken word en bekijk vervolgens The Waste Land, een documentaire die diep ingaat op het complexe weefsel van het gelijknamige beroemde gedicht.geschreven door T.S. Eliot. Deze foto-film met een prachtige soundtrack laat zien hoe de draden van Eliots gedicht nog dwars door ons heden lopen.
Kortom; een avond waarop woorden tot leven komen.
Programma:
19.30 – 19.45 uur: Inloop
19.45 – 20.00 uur: Fleur Smits (piano/gitaar/zang) – 3 liedjes
20.00 – 20.10 uur: Lena Claessen (poëzie) – 2-3 teksten
20.10 – 20.20 uur: Peer Roosen (spoken word) – 2-3 teksten
20.20 – 20.30 uur: Fleur Smits (piano/gitaar/zang) – 2 liedjes
20.35 uur: Film The Waste Land
THE WASTE LAND:
Het meest legendarische en baanbrekende gedicht allertijden is The Waste Land van T.S. Eliot. Honderd jaar geleden geschreven, inspireert het nog dagelijks schrijvers, songwriters en filosofen: Van Stephen King, tot Bob Dylan en Nick Cave tot Francis Ford Coppola. The Waste Land is een film die diep ingaat op het complexe weefsel van het beroemde gedicht. Eliot schreef een gedicht als een lappendeken en citeert uit Dante, het boeddhisme en het hindoeïsme. Teerink laat in deze foto-film – met een werkelijk prachtige soundtrack van Blaudzun – zien hoe de draden van Eliots gedicht nog dwars door ons heden lopen. Geschreven in een tijd van crisis en onzekerheid, resoneert The Waste Land met de uitdagingen van onze eigen tijd, zoals klimaatverandering, politieke instabiliteit en de zoektocht naar ‘nieuwe’ betekenis in een snel veranderende wereld. We zien hoe het vooruitgangsdenken letterlijk stokt aan de grenzen van onze maatschappij. Duiders in dit landschap zijn oa schrijvers als Chris Keulemans en Ilja Leonard Pfeijffer, de bedenker van het basisinkomen econoom Guy Standing, celebrity socioloog Richard Sennett en "Gandhi of grain" Vandana Shiva.
Ontdek de verborgen schatten van Limburg tijdens een opwindend stadsavontuur! Doe mee aan de Podcast Hunt. Scan de QR-codes bij Filmhuis ZICHT en luister naar boeiende podcasts over bijzonder cultureel erfgoed in Limburg.
Maar dat is nog niet alles! Voor deze locaties zijn ook inspirerende mini-DOCS gemaakt. De regisseurs delen ook hun visie in de podcasts. Het is een unieke kans om de verhalen van Limburg te ontdekken en te genieten van de visie van getalenteerde regisseurs.
Poppodium Volt:
10:00-10:30 Inloop
10:30-11:00 Talk - MovingDOCs: documentaires maken met maatschappelijke impact (Tim Bary, Zorba Huisman, Emma de Waal)
11:00-11:45 Case study - Broertje is Verdwaald: Van idee tot succes (Bart Hölscher)
11:45-12:30 DOCpitch
Filmhuis ZICHT
12:30-13:45 Netwerklunch
13:45-15:15 Masterclass - Verhalen vertellen met impact: Technieken voor pakkende documentaires (John Appel & Astrid Bussink)
15:30-17:00 Grenzeloos talent: shortDOCs uit Vlaanderen en Nederland
- Ronde 3, Liesbeth De Mey, Belgium, 15 min
- The Specters of Rotterdam, Felat Erkozan, Netherlands, 8 min
- Seahorse Parents, Miriam Guttmann, Netherlands/United Kingdom, 9 min
- Big Waves Will Rise You, Sam Ostyn, Belgium, 19 min
- Swimming With Wings, Daphna Awadish, Netherlands, 10 min
17:00-18:00 Netwerkborrel & Awards
Moderator van de dag is Kiki van Aubel.
Suzanne Raes, regisseur van de film, is vanavond erbij!
Elke zeven jaar wordt in de Limburgse dorpsgemeenschap Beesel een enorm theaterspektakel opgetuigd. Met dit metaforische drakenverhaal als spiegel én verbinder, zoeken dorpsbewoners naar eigen oplossingen voor hedendaagse, sociale kwesties.
In het Limburgse dorpje Beesel bereidt men zich in de zomer van 2023 voor op het Draaksteken: een gigantisch spektakel dat elke zeven jaar wordt opgevoerd. Ditmaal staat die boosaardige draak symbool voor een schepping van de machthebbers om het volk klein te houden. Deze documentaire laat in de praktijk zien zien hoe een dorpsgemeenschap bij de verbeelding van zo’n metaforisch verhaal over goed en kwaad, omgaat met heikele sociale kwesties van vandaag de dag. Hoe kunnen we ons blijven verbinden?
Ontdek de verborgen schatten van Limburg tijdens een opwindend stadsavontuur! Doe mee aan de Podcast Hunt. Scan de QR-codes bij Filmhuis ZICHT en luister naar boeiende podcasts over bijzonder cultureel erfgoed in Limburg.
Maar dat is nog niet alles! Voor deze locaties zijn ook inspirerende mini-DOCS gemaakt. De regisseurs delen ook hun visie in de podcasts. Het is een unieke kans om de verhalen van Limburg te ontdekken en te genieten van de visie van getalenteerde regisseurs.
Voorpremière van de documentaires gemaakt in het kader van mini-DOCS en 148-DOCS.
mini-DOCS:
- Ira Hoefsmid - Vallen voor gevorderden
- Loek Kusiak & Leon Geets - Willy Claes is een veerpont
- Leendert Roosenbrand - Aarde
- Nicole Jachmann - De tijd van je leven
148-DOCS:
- Frank Janssens
- Team Oekraïne
Inclusief een DOCtalk met de makers.
Beyond, Ode to the Earth is een meeslepende filmbeleving waarin beeld en muziek naadloos op elkaar aansluiten en zorgen voor een betoverende bioscoopervaring voor jong en oud. De wereldberoemde Griekse muzikant, componist, songwriter en producer Vangelis (bekend van onder meer befaamde filmmuziek voor Chariots of Fire, Blade Runner, 1492: Conquest of Paradise en Alexander) en goede vriend van André, werkte tot zijn overlijden met veel enthousiasme samen met Kuipers aan de film. Beyond bevat maar liefst 40 songs uit het rijke oeuvre van Vangelis dat zes decennia omspant. Daarnaast produceerde Armin van Buuren speciaal voor Beyond een cover van Vangelis’ track Pulstar.
“Eigenlijk zou iedereen een reis in de ruimte moeten maken om de indrukwekkende schoonheid van onze unieke planeet zelf te kunnen ervaren”. - Andre Kuipers.
Netwerkborrel om de dag feestelijk af te sluiten.
Ontdek de verborgen schatten van Limburg tijdens een opwindend stadsavontuur! Doe mee aan de Podcast Hunt. Scan de QR-codes bij Filmhuis ZICHT en luister naar boeiende podcasts over bijzonder cultureel erfgoed in Limburg.
Maar dat is nog niet alles! Voor deze locaties zijn ook inspirerende mini-DOCS gemaakt. De regisseurs delen ook hun visie in de podcasts. Het is een unieke kans om de verhalen van Limburg te ontdekken en te genieten van de visie van getalenteerde regisseurs.
Bij onze Soep & Cinema in ZICHT serveren we lekkere soep van lokale partners in combinatie met cinema. Een heerlijke samenkomst van goed eten en verhalen.
The Gullspång Miracle
Een heerlijke, vrolijke, weergaloos spannende documentaire. Een verhaal zo vol van verrassingen, excentrieke personages en ongelofelijke gebeurtenissen, dat alleen een Scandinavische schrijver ze zou kunnen verzinnen. Alleen nu is het echt. De Noorse zussen Kari en May kopen een appartement in het Zweedse gehucht Gullspång. Tot hun stomme verbazing lijkt de verkoper Olaug, sprekend op hun oudere zus, die in 1988 zelfmoord pleegde. Ze heeft zelfs dezelfde bijnaam, Lita. De gelovige zussen denken meteen aan een wonder. Dit heeft zo moeten zijn. De eenzame Olaug wordt met open armen opgenomen in de grote, warme familie van Kari en May. Dit is nog maar het begin van een fenomenale rollercoaster waarin de toevalligheden en onthullingen elkaar steeds sneller opvolgen. Hoe dieper de zussen in de familiegeschiedenis graven, hoe vreemder, spannender en enger het wordt. Onnavolgbaar als het leven zelf, verandert het plot van de film meerdere keren. Een fascinerend familiedrama wordt een komedie van de Coen Brothers, een onvervalste true crime en uiteindelijk Twin Peaks in real life. Niets is wat het lijkt. Of toch wel?
The Gullspång Miracle is een compleet fascinerende film, vol met komisch ongemakkelijke situaties en heeft hoofdrolspelers waar een speelfilmregisseur een moord voor zou doen. Een film over de complexiteit van familiebanden, identiteit en de hardnekkigheid van overtuigingen. Een film waar je het na afloop nog heel lang over zal hebben.
Meet the coaches & speakers
Walter Stokman
coach 148-DOCs
Walter Stokman is documentairemaker en studeerde aan de kunstacademies van Breda en Rotterdam. Hij maakte onder meer The Kyiv Files en Based on a True Story.
Bart Hölscher
coach DOCpitch & gastspreker
Bart Hölscher maakte onder meer de documentaires Het zijn maar Duitsers en Broertje is verdwaald.
John Appel
Coach & gastspreker
John Appel is documentairemaker en maakte onder meer André Hazes - Zij gelooft in mij en Sprekend Nederland. Hij won meerdere prijzen in zowel binnen als buitenland.
Astrid Bussink
Coach & gastspreker
Astrid Bussink studeerde Beeldende Kunst aan de AKI in Enschede en volgde een master film aan de Edinburgh College of Art. Haar afstudeerfilm The Angelmakers (2005) won de IDFA Award for Best First Appearance en voor de film Achter de toren (2013) ontving ze het Gouden Kalf voor Beste Korte Documentaire. Giovanni en het waterballet (2014) won de Mediafonds Kids & Docs Award.
Zorba Huisman
Gastspreker
Zorba Huisman is theater- en filmmaker en maakte onder meer Zusters. h
Tim Bary
Gastspreker
Tim (Amsterdam, 1991) is een filmmaker geboren in Amsterdam. Hij studeerde in 2018 af aan de HKU Hogeschool voor de Kunsten Utrecht met de documentaire WOGNUM. Met deze film won Tim de Tuschinski Award, voor beste studentenfilm 2018 op het Nederlands Film Festival.
Meet the selected films
Ronde 3 (Liesbeth De Mey)
ShortDOCs
Het nieuwe schooljaar brengt nieuwe uitdagingen voor de 14-jarige Sana. Ze gaat naar een nieuwe school waar ze de finesse van het patissier-vak onder de knie wil krijgen. 's Avonds traint ze hard voor haar allereerste internationale bokswedstrijd. Over een paar weken zijn zij en haar teamgenoten uitgenodigd voor een kamp in het Italiaanse Pisa. Hoe gaat Sana bakken en boksen met elkaar combineren, en zal ze zich een weg weten te knokken in haar beide passies?
Seahorse Parents (Miriam Guttmann)
ShortDOCs
Wist je dat er maar 1 diersoort is waarbij het mannetje de baby's draagt? In de korte documentaire Seahorse Parents vertellen vier zwangere transgenders hun persoonlijke verhalen over hoe het is om als transgender man een baby te dragen.
Swimming with wings (Daphna Awadish Golan)
ShortDOCs
Een korte, geanimeerde documentaire over een immigratie-ervaring. Zoals gezien door de ogen van een jong Israëlisch meisje dat in Nederland leert zwemmen met kleren aan.
De Schimmen van Rotterdam (Felat Erkozan)
ShortDOCs
Deze korte film focust op de stedelijke wederopbouw en vervreemding in Rotterdam, een stad die tijdens de Tweede Wereldoorlog door bombardementen verwoest werd. Door archiefmateriaal te vermengen met hedendaagse beelden, onderzoekt de film de transformatie van Rotterdam en biedt het een visueel en auditief perspectief op de evolutie van een stad waarvan het hart werd uitgerukt.
Big Waves will rise you (Eva Küpper, Sam Ostyn)
ShortDOCs
Een nieuwe Vlaamse docu over een 20-jarige surfster die hardnekkig voor haar dromen vecht.
Meet the participants
Ruut van der Beele
De Wereld van Bas Timmer
Ruut van der Beele (1971) studeerde aan St. Lukas, Hogeschool der Kunsten te Brussel. Hij is filmmaker en organisator van culturele evenementen.
Jeannet Harpe
Parkeerplaats gezocht
Jeannet Harpe volgde de opleiding Regie Documentaire aan de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie in Amsterdam.
Engel Stam
Nesteldrang
Engel Stam is filmmaker en werkte in verscheidene rollen mee aan prijswinnende producties.
Ira Hoefsmid
De Koning van de Zee
Ira Hoefsmid is filmmaker en deed eerder dit jaar al mee aan het mini-DOCs traject van CineSud. Ze maakte tevens reeds diverse documentaires.
Hannah Pudding
Muze
Hannah Pudding pitcht haar nieuwe project Muze.
Loek Kusiak
Groene Dokter
Loek Kusiak pitcht zijn nieuwe project Groene Dokter.
Pleun van Tongeren
De Rafelranden van Europa
Pleun van Tongeren pitcht haar nieuwe project De Rafelranden van Europa.
Pieter Perry
Angstklasje
Pieter Perry pitcht zijn nieuwe project Angstklasje.
Nicole Jachmann
Nicole Jachmann is autodidact filmmaker en maakte eerder de korte film Schaduwjager binnen het CineSud ShortsLab en de korte film Funkele met steun van CineSud. Met deze laatste film werd ze geselecteerd voor de Berlinale. Momenteel ontwikkelt ze haar eerste lange speelfilm.
Ira Hoefsmid
Ira Hoefsmid is documentairemaker en opdrachtfilmer en studeerde af aan de AKV|st. Joost. Ze maakte diverse documentaires voor NPO2 en de NTR. Ook was haar werk op diverse filmfestivals te zien. Eerder werk was onder meer Zeventwintig en Lik de Kikker.
Loek Kusiak & Leon Geets
Loek Kusiak is journalist en verkent het filmvak inmiddels al enkele jaren. Hij ontwikkelde diverse producties en werkte vorig jaar mee aan de mini-DOC Door en Door Lindenheuvel.
Leendert Roosenbrand
Leendert Roosenbrand is filmmaker en artiest en maakte eerder diverse documentaires en korte films, waaronder Aarbei met Monic Hendrickx en Carry Tefsen in de hoofdrollen.
Contact us.
Do you have any questions or just want to get in touch with us? Contact us by using the contact form below.