CineSud is de filmhub voor talent en industry professionals in het hart van Nederland, België en Duitsland. Binnen de hub ontmoeten nieuwe filmmakers en professionals elkaar, werken ze samen en worden er activiteiten georganiseerd om hun kwaliteiten en skills te vergroten.
CineSud organiseert filmlabs, industry events en vele andere filmactiviteiten. Ook (co-)initieert de stichting jaarlijks een tiental producties en is het de aanjager en belangenbehartiger voor de filmsector. CineSud maakt meer mogelijk: niet alleen door haar eigen activiteiten en het werk voor het veld, maar ook door productiegelden te werven en initiëren voor filmmakers. Sinds haar oprichting in 2011 heeft CineSud een voortrekkersrol gespeeld op het gebied van talentontwikkeling en productie (binnen de audiovisuele sector) in Nederland en daarbuiten.
Dé filmhub in de Benelux
CineSud is de filmhub in het hart van de grensregio Nederland, België en Duitsland. Met een focus op nieuwe filmmakers en industry professionals biedt CineSud nieuwe en gevestigde filmmakers unieke kansen zichzelf en hun projecten verder door te ontwikkelen én te realiseren. Als enige regio in Nederland biedt CineSud filmmakers uit alle windstreken een afgestemd pakket aan activiteiten op gebied van netwerk, training en financiering.
Vanzelfsprekend ontbreekt ook de koppeling met publiek niet: naast eigen publieksactiviteiten organiseert CineSud in samenwerking met vele partners diverse mogelijkheden voor makers om hun projecten te tonen aan een breed (internationaal) publiek. Ook worden er jaarlijks meerdere interactieve activiteiten georganiseerd waar jong en oud zelf films kunnen maken of meer over film(maken) kunnen leren.
CineSud is een cruciale speler in deze unieke grensregio van Nederland.Harro van Staverden
Toonaangevend
In een kort tijdsbestek heeft CineSud gezorgd voor een succesvolle en toonaangevende blauwdruk voor filminitiatieven, met bewezen nationale en internationale importantie. Enkele van de behaalde successen voor filmmakers zijn de installatie van een regionaal filmfonds en regionale film commissioner, de lancering van de eerste Shorts en Feature Film Labs in Nederland en het artistieke succes van korte producties uit het CineSud ShortsLab programma. CineSud is als enige Nederlandse organisatie onderdeel van het prestigieuze Screen Talent Europe netwerk en daarnaast lid van de Short Film Conference. In 2021 was CineSud founding father van het netwerk Screen Talent NL.
Sluit je ook bij ons aan
CineSud nodigt nieuwe filmmakers, industry professionals, filmorganisaties en andere filminitiatieven uit de hele Benelux aan zich aan te sluiten bij de filmhub. Door samen te blijven bouwen aan en te investeren in een stevige filminfrastructuur in deze grensregio, zorgen we ervoor dat er (nieuwe) unieke kansen ontstaan voor filmtalent uit alle windrichtingen en (internationale) co-producties in de snelst groeiende filmregio van Nederland. CineSud behartigt de belangen van het totale filmnetwerk in onze unieke grensregio en door ons te verenigen staan we sterk. Dat hebben de afgelopen jaren al bewezen met de grote stappen die zijn gezet.
Limburg is de bron van al mijn verhalen. Een plek vol van dramatiek, maar met een ongekende schoonheid.Remy van Heugten
Ontstaansgeschiedenis
Na een onderzoek van de Provincie Limburg naar de levensvatbaarheid van film in deze regio werd in oktober 2011 in Theater aan het Vrijthof in Maastricht middels een feestelijke bijeenkomst het startsein gegeven voor de lancering van CineSud. De eerste bijeenkomst was een feit, een digitaal platform ging online en de eerste workshops werden gepland.
CineSud werd opgericht door Elbe Stevens, Patrick Oliemeulen en Billy van den Ende. Vanaf januari 2012 ligt de dagelijkse leiding van de stichting in handen van Guido Franken. Het oorspronkelijke bestuur trad af in april 2012. Wil je weten hoe CineSud momenteel georganiseerd is en wat onze missie is? Lees dan snel verder.
De organisatie
Sinds 1 januari 2016 onderschrijft CineSud de Governance Code Cultuur. Sinds januari 2020 tevens de Culturele Code Diversiteit & Inclusie en de Fair Practice Code. Als besturingsmodel van de stichting is gekozen voor het ‘Raad van Toezicht-model’. De Raad van Toezicht bestaat uit minimaal drie en maximaal zeven leden. Statutair zijn de leden van de Raad van Toezicht benoemd voor een periode van vier jaar en kunnen ze eenmaal worden herbenoemd. De stichting wordt geleid door een directeur/bestuurder die samenwerkt met een dagelijkse organisatie. De stichting werkt daarnaast samen met vele partners, zowel binnen als buiten de culturele sector.
Selin Șen
Voorzitter Raad van Toezicht
Selin Șen werkt bij het Nederlands Film Festival als film marketing professional en richt zich op AV-professionals, talentontwikkeling en educatie. Als film marketeer werkt Selin nauw samen met diverse brancheorganisaties, film festivals en filmtheaters. Sinds 2020 is Selin lid van de Cannes Lions Brand Marketer Academy.
Selin startte als algemeen bestuurslid bij CineSud en is sinds 1 januari 2023 voorzitter van de Raad van Toezicht van CineSud. De zittingstermijn van Selin eindigt 12 oktober 2024. Sinds juni 2022 heeft ze tevens een zetel in het bestuur van filmplatform Broet in Eindhoven.
m: rvt[a]cinesud.nl
connect via linkedin
Pieter Kuijpers
Lid Raad van Toezicht
Pieter Kuijpers is oprichter en eigenaar van Pupkin Film. Hij is regisseur van onder meer Van God Los en Riphagen en producent van de Netflix-serie Ares. Met zijn Limburgse roots is hij een logische 'hoeder en promotor van de Limburgse cinema'.
De zittingstermijn van Pieter eindigt 12 oktober 2024. Pieter bekleedt geen bestuurlijke nevenfuncties.
m: rvt[a]cinesud.nl
connect via linkedin
Sjoerd van Heugten
Lid Raad van Toezicht
Sjoerd van Heugten is sinds april 2020 lid van de Raad van Toezicht van CineSud.Hij is als eindredacteur en verslaggever werkzaam bij regionale omroep L1 en actief als documentairemaker.
De zittingstermijn van Sjoerd eindigt 8 april 2027. Sjoerd bekleedt geen verdere nevensfuncties.
m: rvt[a]cinesud.nl
connect via linkedin
Patricia Peters
Lid Raad van Toezicht
Patricia Peters werkt bij het Huis voor de Kunsten Limburg. Vandaag de dag als beleidsadviseur en MT-lid, van 2011 t/m 2020 als adviseur film en fotografie. In de periode 2016-2021 was ze tevens lid van de Provinciale Adviescommissie Film en nadien de adviescommissie van het Limburg Film Fonds.
De zittingstermijn van Patricia eindigt 21 augustus 2028. Patricia bekleedt geen bestuurlijke nevenfuncties.
m: rvt[a]cinesud.nl
connect via linkedin
Frans Hendrickx
Lid Raad van Toezicht
Frans Hendrickx werkt bij het BIS-theatergezelschap Toneelgroep Maastricht waar hij sinds 2019 zakelijk leider is.
De zittingstermijn van Frans eindigt 30 januari 2027. Frans bekleedt een bestuurlijke nevenfunctie: hij is penningmeester van stichting Dramaastricht.
m: rvt[a]cinesud.nl
Guido Franken
Directeur/bestuurder
Guido Franken geeft sinds januari 2012 leiding aan CineSud. In 2018 is hij officieel benoemd tot directeur van de stichting. Sinds april 2020 is hij officieel directeur/bestuurder.
Naast zijn parttime werk bij CineSud, is Guido directeur/bestuurder van stichting Limburg Film Office. Sinds december 2021 is hij tevens voorzitter van Screen Talent NL. Sinds februari 2024 is hij bestuurslid van Screen Talent Europe.
m: guido[@]cinesud.nl
t: +31 6 46149397
Anna Demianenko
Hoofdtalent- & programma
Anna is sinds 2017 werkzaam bij CineSud als Talent & Programma Manager. In de twee jaar daarvoor was ze reeds al als programmeur betrokken bij festivals van CineSud. Anna is geboren in Marhanets, Oekraïne, en studeerde Film aan de Universiteit van Kiev. Ze werkte voor diverse festivals, televisie-omroepen en maakte diverse fictie- en non-fictie projecten. Naast haar werk bij CineSud is Anna zelf regisseur en producent van zowel fictie-projecten als documentaires.
m: anna[@]cinesud.nl
t: +31 6 81399109
Marie Lormeau
Medewerker programma (Labs & Events)
Marie werkt sinds oktober 2021 als medewerker programma (Labs & Events) bij CineSud. Marie is afgestudeerd aan de Université de Perpignan (Engelse literatuur en Cinematografie). Ze verhuisde in 2016 vanuit Frankrijk naar Nederland en is sindsdien gevestigd in Limburg.
Naast haar werk bij CineSud is Marie zelf schrijver en regisseur van fictie-projecten.
m: marie[@]cinesud.nl
t: +31 6 15903064
Als dé filmhub voor film professionals in de Benelux, biedt CineSud makers unieke kansen om hun werk en skills in een internationale context verder te ontwikkelen, te produceren én presenteren. Samen met onze vele partners (uit binnen- en buitenland) kunnen we effectief, daadkrachtig en snel werken aan meer mogelijkheden voor filmmakers en bouwen aan een sterke filmcultuur.Guido Franken
Visie
CineSud wil als intermediair en programma-aanbieder voor AV-professionals en publiek het filmklimaat in de provincie Limburg en de grensregio België, Duitsland en Nederland versterken door middel van talent-, en netwerkprogramma’s en door de promotie van de Limburgse en Nederlandse film.
De missie
Als verbinder creëert CineSud een brug tussen Limburgse en Nederlandse filmmakers, de AV-sector als geheel en opent daarbij de poort naar een internationaal publiek door te opereren in de grensgebieden van Nederland, België en Duitsland. CineSud bedient zowel de Nederlandse filmmakers als het publiek uit de Euregio, die het door de unieke ligging makkelijker kan bereiken.
CineSud inspireert en stimuleert Nederlandse filmmakers en biedt hen de fysieke en mentale ruimte tot het verleggen van hun grenzen door middel van talentontwikkelingprogramma's en introductie tot het publiek en de AV-sector van de grensgebieden.
CineSud als gezonde culturele instelling
CineSud heeft sinds haar oprichting een vlekkeloze staat van dienst en scoort elke cultuurperiode hoog op gebied van inhoud, goed werkgeverschap, het naleven van de Governance Code Cultuur en haar zakelijke positie. CineSud is door de belastingdienst tevens aangemerkt als Culturele Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Lees hieronder meer.
Wij onderschrijven
de Governance Code Cultuur.
CineSud onderschrijft de Governance Code Cultuur. Als besturingsmodel is gekozen voor het ‘Raad van Toezicht-model’. Het bestuur wordt gevormd door een directeur/bestuurder.
Wij onderschrijven
de Fair Practice Code.
CineSud onderchrijft de Fair Practice Code en handelt hiernaar. Specifiek voor de audiovisuele sector onderschrijft CineSud binnen de Fair Practice Code de intentieverklaring specifieke gedragsregels en richtlijnen binnen de audiovisuele sector.
Wij onderschrijven
de Code Culturele Diversiteit.
CineSud onderschrijft de Code Culturele Diversiteit en handelt hiernaar.
CineSud is door de Belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit biedt voordelen voor donateurs.
Statutaire naam: Stichting CineSud
Bezoekadres: Kloosterweg 1 (Carbon 6), Heerlen
RSIN: 8504.43.374
KvK: 52434699
Website: www.CineSud.nl
Mail: [email protected]
Doelstelling: Stichting CineSud heeft ten doel het bevorderen van de media-industrie in Limburg en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin des woords. CineSud tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door het verbeteren van de onderlinge samenwerking in de media-industrie alsmede de samenwerking met overige regio’s.
Beloningsbeleid: Directie en overig personeel: CineSud heeft een eigen beloningsbeleid opgesteld voor haar werknemers. Raad van Toezicht: de Raad van Toezicht-leden ontvangen elk een vacatievergoeding van €600 per jaar.
Downloads: Beleid | Jaarverslag & Jaarrekening 2022
CineSud connects new filmmakers and industry professionals; shares knowledge and experience between filmmakers; raises a voice for institutions working in talent development. As a regional and national institution, CineSud takes a special responsibility in the realisation of a modern, diverse, democratic, transparent, pluralistic and open society.
We will conduct our actvities in the spirit of mutual respect and constructive cooperation. Access to all activities and projects of CineSud should be barrier-free and regardless of gender, origin, social background, sexual identity, religion or bodily features, taking the protection of minorities into account. Any actvities, or projects funded by CineSud, may not breach these goals and rules.
Expected conduct
Be considerate and respectful to each other. Refrain from harassing, discriminatory or demeaning conduct. Alert a crew member if you feel uncomfortable or are being harassed. Please reach out to our staff as well when you notice someone else is being harassed, or contact our confidential counselor.
Unacceptable conduct
CineSud does not tolerate harassment or discrimination in any form. Examples of unacceptable conduct include, without limitation:
- Sexist, racist, homophobic or other discriminatory slurs, insults or comments;
- (Sexual) transgressive behavior, whether (non) verbal or physical;
- Stalking, whether in person or online;
- Threatening, intimidating or violent language and/or physical conduct; and
- Inappropriate photography or recording.
Film productions
Production- and work-processes in the name of CineSud should be realised with respect to the Cultural Codes: Fair Practice, Governance, Diversity & Inclusion and Sustainability. We understand that talent development projects often lack the necessary money to meet all the standards. Together with the executives we will decide which aims and goals are realistic to be set and met.
De AVG en onze voorwaarden
CineSud voldoet aan de AVG-wetgeving en heeft privacy en heldere communicatie en voorwaarden hoog in het vaandel staan. Je vindt hieronder meer informatie. Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op.