CineSud is de enige filmhub in de Benelux die een totaalpakket aanbiedt aan makers. Naast een ShortsLab voor fictie-projecten, is er sinds twee jaar ook specifiek een DocLab voor non-fictie projecten. Binnen DocLab krijgen makers zowel coaching als productiebudget voor een korte productie.
DocLab 2023
Het DocLab is een ontwikkel- en maaktraject voor nieuwe filmmakers uit Nederland, België en Duitsland. Met nieuwe filmmakers bedoelen we makers die niet meer dan drie (professionele) producties op hun naam hebben staan. Het DocLab staat open voor non-fictie projecten. Geselecteerde makers en projecten krijgen een persoonlijk en op het plan afgestemd coachingstraject op gebied van onder meer productie & financiering, script, regie, post-productie en distributie en krijgen een bijdrage in het productiebudget. Enkele succesvolle eerdere producties die binnen het CineSud DocLab werden gemaakt zijn De Nieuwe Limburger (Kim de Bis), Oma Finy (Jascha Neutelings) en Gelukszoeker(tje)s (Jamil Makhoul).
Projecten die geselecteerd worden voor het CineSud DocLab doorlopen in het voorjaar een coachingstraject dat wordt afgestemd op de behoeften van de maker(s). Na de draaiperiode is er nog een coachingstraject op gebied van post-productie en distributie. De producties dienen 1 oktober van hetzelfde kalender jaar te zijn afgerond. Ze gaan vervolgens in voorpremière tijdens een speciaal evenement in Limburg. Geselecteerde makers committeren zich aan de planning en voorwaarden.
Programma
Een globale planning van het DocLab vind je hieronder. Dit programma geldt voor geselecteerde deelnemers. Naast deze sessies is er per deelnemend team een mentor beschikbaar voor productionele ondersteuning en begeleiding.
Deelnemers duiken in de wereld van o.a. cijfers, organiseren, verzekeringen en aanvragen/verantwoordingen gedurende de Productie en Financiering masterclass van producent Loes Komen. In deze masterclass en aansluitende sessie, worden de principes en regels van filmproductie en -financiering toegelicht.
De masterclass Financiering & Productie is open voor publiek. Tickets zijn verkrijgbaar via button hieronder.
Na de masterclass worden de pitch documenten en het budget van iedere deelnemer afzonderlijk geanalyseerd om zodoende tot een duurzaam en effectief resultaat te komen.
Euregion Film Forum (voorheen Euregion Film Festival) keert terug voor de achtste editie. Euregion Film Forum focust op samenwerking en co-productie. Ook focust EFF op talentontwikkeling. Ons programma is rijkelijk gevuld met interessante talks, een pitching forum, verschillende netwerkmomenten zoals FilMatch en ook speciale film screenings waaronder de première van de ShortsLab projecten van 2022. Ontdek veel meer tijdens Euregion Film Forum 2023. Klik hier voor meer informatie.
Tijdens de sessie wordt het projectplan besproken en van feedback voorzien, met als doel om het plan inhoudelijk verder aan te scherpen. De coach krijgt ter voorbereiding het projectplan van de deelnemer toegestuurd. Na deze writers room ga je zelfstandig verder aan de slag om je plan inhoudelijk verder aan te scherpen a.d.h.v. de feedback. Je levert je geüpdatet projectplan en script, aan vóór de Eén-op-één sessie 2.
Tijdens deze sessie wordt het projectplan alweer besproken. Wat belangrijk is, dat de regisseur voorbereid is voor de opnames. Deze sessie moet twee weken of uiterlijk één week voor de opnames plaatsvinden. Tijdens de sessie kan de regisseur videos van de personages (interviews) en locaties laten zien aan de coach.
Tijdens deze sessie kijkt de coach naar de opgenomen materialen en geeft adviezen om de aanstaande opnames beter te maken. Het is belangrijk dat de regisseur eerlijk is over zijn/haar werk en niet bang is om hulp en advies te vragen, mocht hij/zij vinden dat de film niet loopt zoals gepland. Tijdens de sessie kan de deelnemer niet alleen het gefilmd materiaal laten zien, maar ook al wat gemonteerd materiaal laten zien.
De sessies vinden plaats als er tenminste een goede ruwe montage van de film is gemaakt. De film moet minimaal een week voor de picture lock naar de coach worden gestuurd. De montage moet reeds van goed basis geluid, goede transities, in de basis opgeschoonde tracks en muziek (definitieve muziek of mood-tracks) zijn voorzien. Sound Design en grading kunnen nadien gebeuren.
De definitieve opbouw en invulling van de masterclass vindt plaats in overleg met de coach. Mogelijke thema’s: festival-strategieën en hoe men deze goed structureert, verschillende soorten filmfestivals en hoe men de beste festivals voor je film vindt, welke documenten heb je nodig voor je distributie, het belang van een premiere op een goed festival, filmdistributeurs vs. self-distribution, meest belangrijke punten waar men rekening mee moet houden bij de distributie van een film, etc.
Tijdens deze sessie geeft de coach feedback en tips/inzichten op ieder project ( +/- 30 min per project), uitgaande van het distributieplan van de producent/regisseur en de film zelf. De coach voorziet deze van waardevolle feedback en inzichten om de resultaten te optimaliseren.
Deelnemer & Project 2023
Voor CineSud DocLab is dit jaar één documentaire project geselecteerd die naast een bijdrage in het productiebudget ook coaching krijgen aangeboden.
DocLab | Joris Seuren | Van Schin op Geul tot... weet ik veul?
Documentaire | 15'
De documentaire toont de Geul van de monding tot de bron. Mensen vertellen over ingrijpende gebeurtenissen in hun leven en over de betekenis van het riviertje daarin. Natuuropnames en Limburgse dan wel anderszins passende muziek versterken die ervaringen.
Meet the Coach
DocLab 2023 Coach | Ruud Lenssen
Ruud Lenssen is een Nederlandse documentairemaker, onder andere bekend van Wei (IDFA competitie 2019) en Kathem & Chris (winnaar Dioraphteprijs Nederlands Filmfestival 2010). Opgroeiend als verlegen jochie in een klein dorpje leerde Ruud Lenssen (Broekhuizenvorst, 1986) als vanzelfsprekend de kunst van het observeren. Maar pas op de kunstacademie (Bachelor: WdKA Rotterdam 2007-2010. Master: LUCA School of Arts Genk, België 2013-2016, geslaagd met onderscheiding) wist hij hier echt uitdrukking aan te geven. De liefde voor het documentairegenre lag voor de hand. De lessen van zijn jeugd manifesteren zich in alle films van Ruud Lenssen, onder andere vanwege de observerende stijl. Maar ook door de keuze voor maatschappelijk relevante thema’s die hij op een bescheiden en persoonlijke manier verbeeldt. Vaak zijn het immers die persoonlijke verhalen die inzicht bieden hoe om te gaan met de grote vraagstukken des levens.
Neem contact met ons op.
Heb je vragen over het DocLab? Stuur ons dan een bericht via onderstaand contactformulier.