CineSud is de enige filmhub in de Benelux die een totaalpakket aanbiedt aan makers, van nieuw naar gevestigd talent en van korte naar lange producties. Binnen DocLab krijgen makers zowel coaching als productiebudget voor een korte non-fictie productie.
DocLab 2025
Het DocLab is een ontwikkel- en maaktraject voor nieuwe filmmakers uit Nederland, België en Duitsland. Met nieuwe filmmakers bedoelen we makers die niet meer dan drie (professionele) producties op hun naam hebben staan. Het DocLab staat open voor korte non-fictie projecten (maximaal 24 minuten). Geselecteerde makers en projecten krijgen een persoonlijk en op het plan afgestemd coachingstraject op gebied van onder meer productie & financiering, script, regie, post-productie en distributie. Tevens krijgen ze een productiebudget, waarmee de film hoe dan ook gemaakt moet kunnen worden. In 2025 is er €10.000 beschikbaar voor twee projecten. Deelnemers mogen maximaal €10.000 bij financieren uit externe bronnen.
Hoe ziet het traject eruit?
Projecten die geselecteerd worden voor het CineSud DocLab doorlopen in het voorjaar een coachingstraject dat wordt afgestemd op de behoeften van de maker(s). Na de draaiperiode is er nog een coachingstraject op gebied van post-productie en distributie. De producties dienen vóór 15 september van het kalenderjaar van het Lab afgerond te zijn en zullen in exclusieve voorpremière gaan tijdens een speciaal evenement in Limburg.
De planning van het DocLab vind je hieronder (indien er reeds concrete data bekend zijn, zijn deze genoemd). Dit programma geldt voor geselecteerde deelnemers. Naast deze sessies is er per deelnemend team een mentor beschikbaar voor productionele ondersteuning en begeleiding.
Programma 2025
09:30 -10:20 | Kick-off Meeting
We starten het programma met zowel deelnemers van het ShortsLab-traject als het DocLab-traject. Tijdens deze korte sessie krijgen deelnemers de kans zichzelf voor te stellen, elkaar te leren kennen en enkele oefeningen te doen om het ijs te breken!
10:00 - 12:30 | Masterclass: Financiering & Productie
Deelnemers stappen in de wereld van onder andere cijfers, organisatie, verzekeringen en aanvragen/verantwoordingen tijdens de masterclass Productie en Financiering onder leiding van producent n.t.b.. In deze masterclass en de daaropvolgende sessie worden de principes en regels van filmproductie en -financiering toegelicht.
13:30 - 17:00 | Groepssessie: Projecten & Begroting Discussie
Tijdens deze sessie geeft de coach feedback en tips/inzichten op ieder project ( +- 30 min per project), uitgaande van het projectplan en budget van de producent/regisseur. Ook kunnen deelnemers elkaar van feedback, tips en tricks voorzien.
18:00 - 19:00 | Short Films: ShortsLab & DocLab Special
Als start van het ShortsLab & DocLab programma organiseren we een besloten vertoning van de eerdere korte films van elke geselecteerde regisseur. Op deze manier krijgen de deelnemers de kans om elkaar beter te leren kennen en elkaars visie te ontdekken.
19:30 - 20:30 | Networking Dinner
09:30 - 17:00 | Groepssessie 1: Masterclass & interviewen
Groepssessie 1: Masterclass en interviewen
09:3- 17:00 | Groepssessie 2: Observeren en verhalen vertellen
10:30-17:30 Euregion Film Forum
19:30-22:00 ShortsLab 2024 Avant-premiere & Networking drinks
09:30-17:00 Groepssessie 3: Projectontwikkeling
19:30-22:00 Euregion & Directors Village Special & Networking Drinks
09:30-17:00 Groepssessie 4: Projectontwikkeling
Na twee maanden intensief onderzoek en werk komen de deelnemers op 16 maart opnieuw samen. De sessie begint met een masterclass over filmen en editen van documentaires, geleid door de coach. Vervolgens vindt een groepsbespreking plaats, waarin deelnemers de voortgang van hun projecten delen en feedback ontvangen. Deze sessie biedt een cruciale kans om technische vaardigheden te verbeteren en gezamenlijk te werken aan de verdere ontwikkeling van de documentaire projecten.
- Eén-op-één sessie 1: Pre-productie
In deze online sessie staat opnieuw de bespreking van het projectplan centraal. Een cruciaal aspect is dat de regisseur volledig voorbereid is op de aanstaande opnames. Het is van essentieel belang dat deze sessie plaatsvindt vier of twee weken, of uiterlijk één week, voor de daadwerkelijke opnames. Tijdens deze sessie krijgt de regisseur de gelegenheid om video's van de personages (interviews) en de opnamelocaties te delen en te bespreken met de coach. Dit biedt een waardevolle kans om eventuele laatste vragen of zorgen aan te pakken en ervoor te zorgen dat het team vol vertrouwen en goed voorbereid de opnames ingaat.
- Eén-op-één sessie 2 : Productie & Montage
Tijdens deze sessie evalueert de coach het opgenomen materiaal en geeft advies ter verbetering van de aankomende opnames. Deze productiematerialen stellen de coach in staat om de visuele aanpak en de algehele vooruitgang van het project te evalueren en om specifieke feedback te geven met betrekking tot de montage en suggesties te doen voor verdere ontwikkeling.
Eén-op-één sessie 3: Montage
De opzet van deze coachingsessie is om individuele feedback te geven aan de regisseurs over de montage van hun korte film. Deze sessies worden gepland zodra er ten minste een degelijke ruwe montage van de film is voltooid. De film moet minimaal een week voor de definitieve versie naar de coach worden gestuurd. De montage moet al beschikken over een solide basisgeluid, soepele overgangen, in essentie opgeschoonde tracks, en muziek (ofwel definitieve muziek of sfeertracks). Sound design en kleurcorrectie kunnen op een later moment plaatsvinden.
- Masterclass: Distributie & Sales
Tijdens de masterclass zullen deelnemers leren over festivalstrategieën en hoe deze effectief te structureren, het identificeren van diverse soorten filmfestivals en het kiezen van de meest geschikte voor hun film, de benodigde documentatie voor distributie, de waarde van een première op een gerenommeerd festival, de vergelijking tussen filmdistributeurs en zelfdistributie, en de cruciale overwegingen bij het distribueren van een film, enzovoort.
- Groepsessie: Distributieplan
In deze sessie geeft de coach feedback, tips en inzichten op elk project (ongeveer 30 minuten per project), rekening houdend met het distributieplan van de producent/regisseur en de film zelf. De coach voorziet elk project van waardevolle feedback en inzichten om de resultaten te optimaliseren.
Deelnemers & projecten 2025
Voor CineSud DocLab zijn dit jaar twee van de vier projecten geselecteerd die coaching krijgen aangeboden binnen het traject. De andere twee doorlopen het hele DocLab -dus inclusief productiebudget- als hun project daarvoor wordt goedgekeurd.
Kendra Jacobs
Aan de kant
Project DocLab 2025 | Aan de kant
Aan de kant, of niet. Wanneer wij machteloos aan de zijkant staan, blijven zij rustig, vriendelijk en zorgzaam. De ambulance is niet uit ons leven weg te denken. Tóch nemen we ze vaak voor lief. Wat beweegt ambulanceverpleegkundige Jai, om deze superheldenrol te vervullen?
*Kendra werkt samen met Dennis Velders aan dit project.
Solar Vlaar
Kies waorste veur vecht
Project DocLab 2025 | Choose Your Battles/Kies Waorste Veur Vecht
'Hoe word ik een eco-centrist?' Met Limburg als decor gaat Solar het gesprek aan met filosofen, klimaatactivisten, wetenschappers, boeren en bewoners, om te kunnen begrijpen waarom ecocentrisme soms zo ontoegankelijk voelt, en het klimaatbeleid dat gewenst wordt zo niet-inclusief en zo weinig aansluit en/of rekening houdt met de wensen en mogelijkheden van veel gewone Nederlanders.
Ira Hoefsmid
Koning van de Zee
Project DocLab 2025 | Koning van de Zee
Op een fietsreis door Limburg en België probeert Jelmer, die zijn been verloor, zichzelf weer te vinden en te accepteren met behulp van zijn beschermende broer Maarten. Maar onderweg wordt duidelijk dat sommige wonden dieper zitten dan gedacht...
*Ira doet in 2025 alleen mee aan de ontwikkel-residenties van DocLab.
Lau Zautsen
Terug Naar Altijd
Project DocLab 2025 | Terug Naar Altijd
In Terug Naar Altijd onderzoekt de Lau de complexe relatie met diens moeder, die kampt met depressies. Documentairebeelden en surreële elementen vervagen de grens tussen hun realiteiten. De film verkent codependentie, erfelijkheid en vraagt: kunnen we de patronen van mentale gezondheidsproblemen doorbreken?
*Lau neemt alleen deel aan de ontwikkel-residenties van DocLab.
Dennis Velders
Aan de kant
Project DocLab 2025 | Aan de kant
Aan de kant, of niet. Wanneer wij machteloos aan de zijkant staan, blijven zij rustig, vriendelijk en zorgzaam. De ambulance is niet uit ons leven weg te denken. Tóch nemen we ze vaak voor lief. Wat beweegt ambulanceverpleegkundige Jai, om deze superheldenrol te vervullen?
*Dennis werkt samen met Kendra Jacobs aan dit project.
Meet the Coach
Voor DocLab 2025 zal John Appel onze deelnemers coachen. Hij begeleidt projecten van de deelnemers in hun verdere ontwikkeling gedurende het jaar.
John Appel
Meet the coach
John Appel, afgestudeerd aan de Filmacademie (1987), regisseerde meer dan 40 bekroonde documentaires, waaronder Zij gelooft in mij (1999, IDFA Joris Ivens Award) en The Player (2009, IDFA Award). Hij is mentor, docent en jurylid bij internationale workshops en festivals en produceert samen met Heddy Honigmann.
Voorwaarden
- het betreft een korte documentaire van maximaal 24 minuten;
- de maker heeft niet meer dan drie professionele producties op zijn naam staan. Producties gemaakt binnen het 48 Hour Film Project of op een opleiding tellen hiervoor niet mee;
- je film heeft een aantoonbare relatie met de provincie Limburg, hebt draaidagen in de provincie en je werkt samen met Limburgs talent (in elke fase van de productie). Dit moet duidelijk en concreet blijken uit je pitch-dossier. Plannen waarin hier reeds een concrete invulling aan is gegeven, krijgen voorrang bij selectie;
- een filmmaker mag één project per jaargang indienen. Ben je Club CineSud-member? Dan krijg je altijd feedback op je plan. In alle andere gevallen is het niet mogelijk om individuele feedback te verstrekken.
- je committeert je aan de planning, deadlines en opleverdatum (15 september).
Aanleveren bij inzending
Stuur onderstaande informatie als bijlage bij het inschrijfformulier in één PDF van maximaal 15 pagina's en maximaal 5 mb. Enkel inzendingen die voldoen aan deze voorwaarde worden in behandeling genomen.
- Een tagline, logline, synopsis, genre, format (tv, web, etc.), (beoogde) speelduur (max. 1 pagina);
- Een introductie en motivatie waarin je onder meer concreet aangeeft wat de connectie van de productie met Limburg is en waarom we je moeten selecteren voor CineSud DocLab; (max. 2 pagina)
- Een regievisie (max. 2 pagina’s);
- Een documentaire-plan/script (deze kan bestaan uit bijv. de 'karakterbijbel', kern- of voorbeeldscènes en een uitgebreide omschrijving van wat je wilt gaan doen) (max. 8 pagina's);
- CV’s van jezelf en cast/crew-members die meewerken. Indien nog niet definitief: wie zijn beoogd? Specificeer ook de Limburgse cast- en crew-medewerkers (max. 2 pagina’s);
- Een moodboard of andere relevante info (linkjes naar eerder werk strekken tot de aanbeveling!);
- Een (indicatie van het) budget (op hoofdlijnen) en dekkingsplan (geef ook aan wat de status van de co-financiering is). Let op: de film moet hoe dan ook gemaakt kunnen worden met de bijdrage uit het DocLab.
Benieuwd naar eerdere DocLab projecten?
Neem contact met ons op.
Heb je vragen over het DocLab? Stuur ons dan een bericht via onderstaand contactformulier.