Vanaf 2024 introduceert CineSud een SeriesLab speciaal voor lokale verhalen en makers, die ondergerepresenteerd zijn in de Nederlandse filmnindustrie. Deze eerste editie van SeriesLab host twee SeriesRooms, met als overkoepelend thema Local Stories.
De thema’s van de twee SeriesRooms 2024 zijn:
- SeriesRoom 1: Local Stories (Limburg)
bedoeld voor serie-ideeën gebaseerd op Nederlands-Limburg - SeriesRoom 2: Local Heroes (Nederland)
bedoeld voor serie-ideeën gebaseerd op Nederlandse personen
Per SeriesRoom kunnen vier makers deelnemen. Deelnemers kunnen zich aanmelden met, of zonder een eigen serie-idee. De groep kiest uiteindelijk gezamenlijk het idee per Room dat verder doorontwikkeld wordt. We zijn op zoek naar ideeën die in taal, cultuur, landschap en/of geschiedenis geworteld zijn in een van de specifieke regio's die het Nederlands Koninkrijk rijk is.
Hoe ziet het traject eruit?
Tijdens een intensief drie maanden durend programma, inclusief masterclasses, groepssessies en (zelfstandige) schrijfdagen, ontwikkelen de deelnemers het serie-idee tot een concreet en pakkend eerste pitch deck. Op basis hiervan kan bij omroepen, streamers, fondsen en producenten verdere interesse, samenwerking of financiering worden gezocht. Het SeriesLab biedt zo niet alleen de kans om algemene writers room- en schrijf-vaardigheden te ontwikkelen en versterken, maar ook om een concreet idee dichter bij realisatie te brengen.
Het SeriesLab vindt plaats tussen maart en juni 2024 (zie het complete programma in het programma-schema hieronder) en bestaat uit residenties in onder meer Maastricht, Heerlen en Venlo, online (coaching)dagen en eigen in te plannen schrijfdagen.
De vaste coaches van het programma zijn Matthijs Bockting (Mocro Maffia, Vliegende Hollanders) en Marlou Rutten (Head of Development Big Blue Productions). Daarnaast verzorgen diverse gastcoaches masterclasses.
Let op: per SeriesRoom wordt één idee gekozen dat in Writers Room-verband wordt doorontwikkeld tot een pitch deck. Het is dus geen gegeven dat je met je eigen idee aan de slag gaat in het Lab. Tijdens de eerste sessie kiest de groep samen (met de coach) het idee dat verder doorontwikkeld wordt.
Programma
Crossborder Film Conference
10:30-17:30 Deelnemers aan het SeriesLab kunnen gratis deelnemen aan de Crossborder Film Conference.
Sessie 1 - dag 1 | Masterclass & Kennismaking
09:00-10:00 Kick off: Get-together sessie
Samen met een coach zullen de deelnemers in een ontspannen sfeer en op een speelse manier kennismaken met elkaar en de groepsdynamiek en -spirit verhogen.
10:15-12:30 Masterclass 1: Van idee tot serie: Verhalen vertellen op een boeiende manier
12:30-13:30 lunch
13:30-15:10 Masterclass 2: Inside the Writers Room: De cruciale samenwerking tussen showrunner en schrijvers
15:30-17:00 Pitchen
Iedere deelnemer zal zijn/haar idee pitchen, waarna de deelnemers gezamenlijk het beste idee per SeriesRoom zullen kiezen.
18:00-20:00 Professionals Dinner
20:30-22:00 ShortsLab 2023 Avant-premiere & Networking drinks
Sessie 1 - dag 2 | Verhaalkeuze
10:00-18:00-20:00 Tijdens deze dag zullen de deelnemers brainstormen om het idee te verbeteren. Ook helpt de coach ze op weg om tot het concrete eindproduct (een pitch-deck) te komen en worden rollen verdeeld. Aan het einde van de dag ontvangen de deelnemers opdrachten van de coaches om hun ideeën verder te ontwikkelen.
Dag 1 | Groepssessie | Studiedag - Verhaal synopsis
Tijdens deze sessie werken de deelnemers in groepsverband aan het idee zonder de directe begeleiding van de coach en werken ze aan de opdrachten van de coach.
Dag 2 | Groepssessie | Zoom met coach - Verhaal synopsis
Tijdens deze dag zullen de coach en deelnemers een online sessie hebben om verder te praten over het idee, de voortgang en om te bespreken wat nog verder ontwikkeld kan worden. Elke schrijver krijgt een individuele opdracht voor de volgende sessie.
Sessie 2 - dag 1 | Masterclasses en get-together-sessie
09:30-12:30 Masterclass 1: Personages laten leven: Het geheim van karakterontwikkeling (guest coach)
12:30-13:30: lunch
13:30-16:15 Masterclass 2: De sleutelrol van de dramaturg: Verhalen vormgeven voor televisie (guest coach)
16:30-17:30 Get-together sessie
Tijdens deze sessie komen de deelnemers samen om hun project en voortgang te bespreken voordat ze de volgende dag met de coach aan de slag gaan
Sessie 2 - dag 2 | Verhaal synopsis
Tijdens de sessie werken de deelnemers in groepsverband aan het verhaal en de synopsis. De coach zal in overleg met de deelnemers beslissen waar de sessie precies over zal gaan, gebaseerd op de resultaten van de vorige sessies.
Sessie 2 - dag 3 | Personages
Tijdens de sessie werken de deelnemers in groepsverband aan het verhaal en de personages. De coach zal in overleg met de deelnemers beslissen waar de sessie precies over zal gaan, gebaseerd op de resultaten van de vorige sessies. Aan het einde van de dag ontvangen de deelnemers opdrachten van de coaches om hun ideeën verder te ontwikkelen in aanloop naar de derde sessie.
Groepssessie - Studiedag | Verhaal synopsis
Tijdens de sessie werken de deelnemers in groepsverband aan ideeën zonder de directe begeleiding van de coaches en vervullen ze de opdracht van de coach. De coach zal in overleg met de deelnemers beslissen waar de sessie precies over zal gaan, gebaseerd op de resultaten van de vorige sessies.
Groepssessie - Zoom met coach | Verhaal synopsis
Tijdens deze dag zullen de coach en deelnemers een online sessie hebben om verder te praten over het idee en om te bespreken wat nog verder ontwikkeld kan worden. Elke schrijver krijgt een individuele opdracht voor de volgende sessie.
Sessie 3 - dag 1 | Masterclasses
Masterclass 1: Pitch Perfect: jouw serie met impact presenteren
Masterclass 2: Samenwerken met Omroepen: Hoe benader je omroepen en wat zijn de stappen om de serie tot leven te brengen?
Sessie 3 - dag 2 | n.t.b.
Sessie 3 - dag 3 | n.t.b.
Onder voorbehoud. Het specifieke dagprogramma kan door de coaches of in overleg met de coaches nog worden aangepast.
Meet the Deelnemers
Charlotte Quanjel
Van Lotje Getikt
Tragikomedie
Wanneer de gevatte Limburgse en psychisch instabiele Lotje probeert door te breken in de keiharde acteerwereld, heeft haar bezorgde omgeving de handen vol aan haar en zij aan zichzelf. Zeker als zij steeds minder grip op haar ziekte heeft.
Jet Kragt
Echelons of Justice
Drama/Thriller
Echelons of Justice is een aangrijpend verhaal over vriendschap, verlies, en de zoektocht naar gerechtigheid in een wereld waar afkomst en privilege vaak bepalen wie er wel of niet rechtvaardig behandeld wordt.
Roos Marie van der Werff
Lucky and the Ancestors
Avontuur/Magisch Realisme
Lucky and the Ancestors is een avontuurlijke jeugdserie die zich afspeelt in de zowel pittoreske als mysterieuze setting rondom (en in de grotten onder) de Pietersberg in Maastricht.
Marc Pötgens
Lucky and the Ancestors
Avontuur/Magisch Realisme
Lucky and the Ancestors is een avontuurlijke jeugdserie die zich afspeelt in de zowel pittoreske als mysterieuze setting rondom (en in de grotten onder) de Pietersberg in Maastricht.
Jeroen Mourmans
persoonlijke ontwikkeling
Jeroen Mourmans studeerde in 2013 af aan de Universiteit van Amsterdam met een Master Film Studies. Hij heeft verschillende films gemaakt in de regio zoals Asnacht (2020) en Olli (2024, in postproductie). Hij zal zich aansluiten bij het lab "sans project".
Meet the Coaches
Marlou Rutten
Marlou Rutten studeerde in 2005 af aan de Universiteit Utrecht met een Master in Film (major in dramaturgie). In 2008 voltooide ze de productiestudie aan de Nederlandse Filmacademie. Sindsdien werkte ze op verschillende sets van speelfilms, korte films en tv-dramaseries als assistent, productieleider en junior producent.
In 2011 werd ze Hoofd Programma van het Nederlands Film Festival in Utrecht. Ze was verantwoordelijk voor de algehele programmering van het Festival, inclusief alle speciale programma's, publieksevenementen, bijeenkomsten en onderdelen van het professionele programma. In 2017 ging ze aan de slag bij Lemming Film en ontwikkelde tv-dramaseries alsHeirs of the Night (2019) en Zenith II (2017). Marlou ging aan de slag bij het productiebedrijf Big Blue en is sinds 2020 hoofd ontwikkeling.
Matthijs Bocking
Matthijs Bockting studeerde Audiovisuele Media aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en studeerde in 2013 af als scenarioschrijver aan de Nederlandse Filmacademie. Direct na zijn afstuderen was Matthijs medeoprichter van het schrijverscollectief Winchester McFly. Hij schreef onder andere mee aan de voor Zilveren Krulstaart genomineerde politieserie Smeris (2014-2017), Ares (2020), de eerste Nederlandse Netflix Original, Vliegende Hollanders (2020).
Naast zijn werk binnen Winchester McFly schrijft Matthijs ook solo aan projecten als de kinderserie Op Weg naar Pakjesavond (2016), het tweede seizoen van Swanenburg (KRO-NCRV), de zesdelige serie Laura H. (VPRO), de boekverfilming van Johan Fretz' gelijknamige roman Onder de Paramariboom en fantasy/horrorfilm Hout.
Naast zijn schrijfwerk geeft Matthijs al jaren les aan onder andere de Nederlandse Filmacademie en de Scenariovakschool en begeleidt hij schrijvers individueel bij hun film- en serieplannen.