SeriesLab 2024 | Local Stories

Lab voor de ontwikkeling van lokale verhalen in serie-vorm.

Geplaatst op 21 december 2023

Vanaf 2024 introduceert CineSud een SeriesLab speciaal voor lokale verhalen en makers, die ondergerepresenteerd zijn in de Nederlandse filmnindustrie. Deze eerste editie van SeriesLab host twee SeriesRooms, met als overkoepelend thema Local Stories.

De thema’s van de twee SeriesRooms 2024 zijn:

  • SeriesRoom 1: Local Stories (Limburg)
    bedoeld voor serie-ideeën gebaseerd op Nederlands-Limburg
  • SeriesRoom 2: Local Heroes (Nederland)
    bedoeld voor serie-ideeën gebaseerd op Nederlandse personen

Per SeriesRoom kunnen vier makers deelnemen. Deelnemers kunnen zich aanmelden met, of zonder een eigen serie-idee. De groep kiest uiteindelijk gezamenlijk het idee per Room dat verder doorontwikkeld wordt. We zijn op zoek naar ideeën die in taal, cultuur, landschap en/of geschiedenis geworteld zijn in een van de specifieke regio's die het Nederlands Koninkrijk rijk is. 

Hoe ziet het traject eruit?

Tijdens een intensief drie maanden durend programma, inclusief masterclasses, groepssessies en (zelfstandige) schrijfdagen, ontwikkelen de deelnemers het serie-idee tot een concreet en pakkend eerste pitch deck. Op basis hiervan kan bij omroepen, streamers, fondsen en producenten verdere interesse, samenwerking of financiering worden gezocht. Het SeriesLab biedt zo niet alleen de kans om algemene writers room- en schrijf-vaardigheden te ontwikkelen en versterken, maar ook om een concreet idee dichter bij realisatie te brengen.

Het SeriesLab vindt plaats tussen maart en juni 2024 (zie het complete programma in het programma-schema hieronder) en bestaat uit residenties in onder meer Maastricht, Heerlen en Venlo, online (coaching)dagen en eigen in te plannen schrijfdagen.

De vaste coaches van het programma zijn Matthijs Bockting (Mocro Maffia, Vliegende Hollanders) en Marlou Rutten (Head of Development Big Blue Productions). Daarnaast verzorgen diverse gastcoaches masterclasses.

Let op: per SeriesRoom wordt één idee gekozen dat in Writers Room-verband wordt doorontwikkeld tot een pitch deck. Het is dus geen gegeven dat je met je eigen idee aan de slag gaat in het Lab. Tijdens de eerste sessie kiest de groep samen (met de coach) het idee dat verder doorontwikkeld wordt.

Programma

Residentie 1 | Maastricht
Online sessies 1
Residentie 2 | Heerlen
Online sessies 2
Residentie 3 | Venlo
10:30 tot 17:30
15 maart Crossborder Film Conference
09:00 tot 22:00
16 maart Sessie 1 - dag 1 | Masterclass & Kennismaking
10:00 tot 18:00
17 maart Sessie 1 - dag 2 | Verhaalkeuze

Onder voorbehoud. Het specifieke dagprogramma kan door de coaches of in overleg met de coaches nog worden aangepast. 

Meet the Deelnemers

Meet the Coaches

Het SeriesRoom-concept werd ontwikkeld door Playgrounds, in samenwerking met de coaches, en is doorontwikkeld en gefinetuned door CineSud voor het SeriesLab | Local Stories.