NFF daily: Een bosje hout, films en serieuze noten

Geplaatst op 25 september 2016

De charmante stad Utrecht is voor ruim een week wederom het decor van het Nederlands Film Festival. Inmiddels zitten we alweer op de helft en veel evenementen, masterclasses en films zijn de revue gepasseerd.

Toekomst

Na de zinderende opening met de premiere van de zeer donkere thriller ‘De Held’ heerst er tijdens de Nationale Film Conferentie ook een serieuze en actuele noot. Hoofdthema’s zijn onder andere diversiteit in de filmsector, illegaal downloaden en verandering in distributie van film. Zijn minderheden genoeg vertegenwoordigd voor en achter de schermen in Nederlandse filmproducties? Hoe om te gaan met de downloadcultuur? Zoals er pakkend werd beschreven: “Stel je hebt een heerlijke maaltijd gehad in een restaurant en je loopt weg, dat zou je toch ook nooit doen?” Je betaalt omdat je een prettige ervaring hebt gehad.

Gaan de bioscopen verdwijnen? Hebben we in deze moderne en alsmaar drukkere samenleving nog wel tijd om naar de bios te gaan? Zou het niet beter zijn als alle films ook gewoon meteen zijn te streamen? Ook grootmeesters van de Euregionale film, De gebroeders Ardennes, waren aanwezig en sloten de conferentie mooi af met een enthousiast interview waarin ook het publiek de mogelijkheid kreeg om vragen te stellen. Zo werd er dieper ingegaan op de (visuele) stijl van de gebroeders: “Wij nemen altijd een kijkje in onze personages op het verkeerde moment in hun leven, dit zorgt voor interessante situaties. De momenten waarop er eigenlijk geen camera bij zou moeten zijn. Over het algemeen zijn onze personages buitenbeentjes, ze worstelen met eenzaamheid, maar tegelijk zijn ze toch sterk.”

Sprokkelhout

In een propvol en uitverkocht Louis Hardloper Complex ging s’avonds de nieuwe film ‘Sprokkelhout’ van de Limburgse regisseur Lucas Camps in premiere, samen met een aantal andere korte films. Opmerkelijk was de (donker) komische toon van bijna alle films. De een weer iets grappiger dan de ander. Bloemen werden in ontvangst genomen en bedank-woordjes werden gedaan. Lucas besloot dit op een wat meer unieke manier te doen en verraste zijn crew, die in groten getale was komen opdagen, met, jawel, echte bosjes sprokkelhout, met een persoonlijk berichtje er aan vast. Meteen na de premiere spraken wij nog even met hem. “Het is altijd spannend of er gelachen wordt, dat is de belangrijkste taak bij een komedie. Er werd gelukkig op de juiste momenten gelachen, dus ik ben heel blij. Ik heb een aantal mooie reacties ontvangen.”