Scenarioschrijven is een vak apart. Het schrijven van een goed script, of het nu voor film, televisie of webvideo is, vereist niet alleen 100% inzet en concentratie, maar ook kennis van en vaardigheid in bepaalde wetten en technieken. Vijf tips bij het schrijven van een scenario.
Hou steeds je einddoel voor ogen
Hou steeds voor ogen wat je wilt vertellen. Zo zorg je ervoor dat je de kern in het oog blijft houden en niet verdwaalt in de vele woorden en letters die er op papier komen te staan. Bovendien: een duidelijk doel zorgt ook meteen voor een duidelijke structuur.
Schrijven, schrijven, schrijven
Hoe vaak begin je niet aan het omwerken van je idee tot een scenario, maar blijft het uiteindelijk liggen … Hiervoor is maar één remedie: schrijven, schrijven en nog eens schrijven. Doorschrijven. Tot het eind. Het hebben van een afgerond geheel is erg belangrijk, ongeacht hoeveel je er later ook nog aan herschrijft of zelfs schrapt.
Voor wie schrijf je?
Naast het hebben van een duidelijk einddoel voor je personages en plot, is het ook belangrijk in gedachten te houden voor wie je schrijft. Een product voor ondernemers vraagt om een heel andere benadering dan een film gericht op de jeugd.
Hou het simpel
De beste scenario’s blinken vaak uit in eenvoud. Geen ingewikkelde onderlinge verhouden of verhaalstructuren, maar gewoon straight-to-the-point. Hou het herkenbaar en geloofwaardig (vanzelfsprekend niet in het algemeen, maar binnen de context van je verhaal) en denk vooral niet te moeilijk, want dat zal de kijker anders ook gaan doen.
Schrappen, schrappen, schrappen
Veel eerste versies van scenario’s staan boordevol informatie. Te veel informatie. Dwing jezelf zoveel mogelijk te schrappen, zonder dat datgene wat je wil vertellen, verloren gaat. Ook hier geldt: beperk je tot de kern. Vaak kunnen scenes nog vele malen korter en sneller verteld worden door de op het oog meest logische dialoogzinnen of handelingen gewoon weg te laten.
Om deze content te bekijken heb je een Club CineSud lidmaatschap nodig.