Het acteervak is een harde business. De archieven van castingbureaus puilen uit en jaarlijks dringen zich nieuwe talenten aan in de film- en toneelwereld. Hoe kun jij nu echt opvallen en je carrière een boost geven?
1. Verdiep je ook eens in het regie-vak
Als acteur ben je van oudsher veel op jezelf aangewezen. Je oefent je teksten, je mimiek en doet dat ongetwijfeld vaak voor de spiegel. Ook als je jezelf bijscholing gunt gebeurt dit vaak met een focus op je eigen discipline. Als acteur kun je het echter ook eens over een andere boeg gooien en je verdiepen in het regie-vak. Immers: een goede regisseur is goud waard, maar wat als je zijn aanwijzingen niet begrijpt of kunt volgen? Het kan dus best raadzaam zijn je ook eens te verdiepen in hoe je de communicatie met een regisseur kan optimaliseren. Zo haal je veel meer uit een samenwerking én uit jezelf!
2. Benader audities als een repetitie
Het is verleidelijk: een auditie zien als een finale, als hét moment waarop je wint of verliest. Niet bevorderlijk voor je stressniveau. Beter is het om een auditie te zien als een kans of moment om te oefenen, of jezelf te ontwikkelen. Laat gewoon zien hoe je iets in de basis aanpakt, en sta open voor aanwijzingen en zorg dat je daar ook ‘relaxed’ genoeg voor bent. Staar je niet blind op die ene ultieme versie of interpretatie, maar laat zien waar je ondergrens ligt, met uitschieters op de horizon.
3. Zorg dat je tevreden bent met jezelf
Het lijkt wellicht een yoga- of ontspannings-tip, maar als acteur is het belangrijk dat je tevreden bent met wie je bent. Je krijgt met veel verschillende regisseurs en casting-directors te maken en ongetwijfeld met veel kritische aanwijzingen én veel afwijzingen. Als je dit allemaal direct persoonlijk opvat of hier niet goed mee om kan gaan, moet je je afvragen of de acteerwereld wel voor je is weggelegd. Heb vrede met jezelf, als mens en als acteur en vat niet elke kritiek persoonlijk op.
4. Blijf doorgaan en laat jezelf zien
Er zit een dunne lijn tussen arrogantie en overduidelijke zichtbaarheid, maar iedere maker in de filmwereld – dus ook een acteur – doet er goed aan zichzelf voortdurend onder het voetlicht te brengen. Niks komt namelijk vanzelf en je bent ook vaak zo weer vergeten. Een goede, regelmatige en professionele zichtbaarheid is belangrijk. Netwerkorganisaties, belangenverenigingen en netwerkevenementen kunnen daarvoor een goede tool zijn. Bouw je netwerk uit, zowel in de echte wereld als de virtuele, want een potentiële opdrachtgever of opdracht kan zomaar om de hoek liggen of via via binnenkomen.
5. Ben geen controlfreak
Controle is goed, maar om kunnen gaan met (onverwachte) omstandigheden of reacties is nog beter. Acteren is veelal improviseren en reageren. Reageren op je omgeving, op je tegenspeler, op het moment. In de basis ben je natuurlijk goed voorbereid, en is het goed om volledige controle te houden over je tekst en regiekeuzes, en juist deze goede basis zorgt ervoor dat je de controle los kunt laten en op kunt gaan in het moment. Om er zo nóg meer uit te halen. Op toneel is dit helemaal mooi, omdat daar de omstandigheden en het spel van je tegenspeler dagelijks verschillend (kunnen) zijn.
6. Oefen regelmatig
Dat betekent niet per se elke dag, maar wel met regelmaat. Ook als je even geen nieuwe klus in het verschiet hebt. Kies vaste dagen of momenten uit waarop je zelfstandig oefent. Regelmatig oefenen is niet alleen goed om bepaalde skills of je brein te trainen, maar zorgt er ook voor dat je een bepaalde routine creëert die wellicht later nog van pas kan komen.