CineSud Talent film beste Limburgse korte film

Geplaatst op 16 januari 2017

All There Is van Jeroen Mourmans is verkozen tot beste korte film op eerste Limburg Film Festival. De film kwam tot stand in het kader van CineSud Talent. Ook Riphagen en Kim de Bis vielen in de prijzen.

Ode aan de Limburgse film

Limburg heeft een rijke filmcultuur, met makers die nationale en internationale faam genieten. We kennen twee Oscarwinnaars, Mike van Diem (Sittard) en Marleen Gorris (Roermond). Maar ook diverse Gouden Kalf winnaars, zoals Remy van Heugten (Heerlen), Michiel ten Horn (Horst) en Jim Taihuttu (Venlo). En er komt een sterke nieuwe lichting aan, mede gevormd door initiatieven zoals CineSud en het Limburgs Film Fonds. Kortom, de Limburgse filmsector staat in bloei en dat verdient aandacht. Door Limburgse films te bundelen in een ‘showcase’ filmfestival krijgen ze een groot, nieuw podium. Het Limburg Film Festival is er om de beste Limburgse films zichtbaar te maken.

Prijzen

Tijdens het Limburg Film Festival worden jaarlijks de volgende prijzen uitgereikt: Beste Film (ongeacht genre, langer dan 50 minuten), Beste Korte Film (ongeacht genre, korter dan 50 minuten), Beste Jonge Limburgse Maker (jonger dan 30 jaar). Om de prijsverdeling in goede banen te leiden was voor deze eerste editie van het festival een onafhankelijke jury samengesteld. De jury voor ‘Beste Film’ bestond uit Remy van Heugten (regisseur Glückauf), Rob Hodselmans (cameraman) en Dirk Jan Roeleven (regisseur De Europeaan). De jury voor ‘Beste Korte Film’ en ‘Beste Jonge Limburgse Maker’ bestond uit Patricia Peters (Huis voor de Kunsten Limburg), Freek Huijs (programmeur filmhuis De Domeinen) en Frank Holthuizen (conservator film Limburgs Museum).

Winnaars

De film Riphagen van Pieter Kuijpers is op het eerste Limburg Film Festival uitgeroepen tot Beste Lange Film. Wiek Lenssen kreeg een eervolle vermelding voor zijn film Portretten uit de Peel. De Beste Korte Film was de CineSud Talent film All There Is van Jeroen Mourmans. De Venlose Kim de Bis werd uitgeroepen tot Beste Jonge Limburgse Maker.

Voor All There Is was het alweer de vierde prijs. Na prijzen in Mexico, Spanje en Italië en 50 festivalselecties wereldwijd kreeg de talentvolle regisseur hiermee een mooie kroon op zijn werk. We zijn trots op Jeroen, de cast en crew en op het feit dat een CineSud Talent film, ondanks de bescheiden middelen waarmee deze films tot stand komen, wederom gewaardeerd en gelauwerd wordt op een groot podium.

Talentontwikkeling is en blijft essentieel en we hopen de komende jaren, samen met huidige en nieuwe partners, deze kansen te kunnen blijven bieden aan nieuwe makers.