Criteria en commissies NPO Fonds bekend

NPO Fonds vervangt Mediafonds.

Geplaatst op 25 februari 2017

Het NPO-fonds is onderdeel van de NPO en dient ter stimulering van hoogwaardig drama, talentontwikkeling en documentaires bij de publieke omroep via radio, televisie en – mits gekoppeld aan een radio- of televisieprogramma – internet. De NPO reserveert hiervoor vanaf 2017 binnen eigen budget 16,6 miljoen euro. De besluitvorming gebeurt door de Raad van Bestuur van de NPO op basis van een onafhankelijke advisering over aanvragen. Alleen landelijke publieke omroepen kunnen aanvragen indienen bij het fonds.

Criteria

Het fonds verstrekt budgetten ten bate van de ontwikkeling en productie van veelbelovende programmaprojecten. Het gaat hierbij om bijzondere culturele producties, die in overwegende mate van Nederlandse origine zijn en die een hoogwaardig artistiek gehaltehebben. Indienen kan het gehele jaar volgens vastgelegde indiendata. De commissies bestaan voornamelijk uit vertegenwoordigers uit het veld en de omroepen.

  • Onder bijzonder wordt verstaan dat het project niet behoort tot het reguliere aanbod; aanbod dat niet in het algemeen al gemaakt wordt en met ‘geld op schema’ tot stand komt of tot stand behoort te komen.
  • Onder culturele producties wordt verstaan programma’s van culturele aard. Het gaat daarbij in ieder geval om: (radio-)documentaires, (radio-)docudrama, drama, cabaret, volksmuziek, jazz, klassieke muziek, theater en ballet. Reportages, registraties, show- en praatprogramma’s, quizzen en dergelijke vallen hier niet onder.
  • Of een programma in voldoende mate van Nederlandse origine is valt af te leiden uit de personen en elementen die de kwaliteit van het programma bepalen, zoals de scenarist, de websitedesigner, de regisseur en/of de uitvoerend of creatief producent, en bijvoorbeeld hoe een onderwerp inhoudelijk is uitgewerkt in het plan. Daarnaast is de taal een belangrijk criterium. Het verhaal, de locatie en de achtergrond van de karakters kunnen aanleiding zijn om af te wijken van de regel dat bij dramaproducties meer dan de helft van het gesproken woord Nederlands dient te zijn.
  • Hoogwaardig artistiek gehalte: Of van een project kan worden verwacht dat het van hoogwaardig artistiek gehalte is hangt samen met de kwaliteit en de originaliteit van het ingediende plan. Bij televisieprojecten is visuele vormgeving en filmische vertaling van het plan mede bepalend. Ook het trackrecord van de makers en producenten speelt een rol, evenals de verwachtingen die aanvrager en NPO hebben van jong en nieuw talent. Speciaal bij drama gaat het om de kwaliteit van het ingediende scenario, de kracht en structuur van het verhaal, de opbouw en de kwaliteit van de dialogen, de visualisatie en de casting. Ook trackrecords van de teams worden meegewogen. Bij documentaires zijn in het bijzonder de structuur en de vormgeving van belang. En indien relevant, ook de interactieve mogelijkheden.

Handleidingen en indiendata kunnen worden gevonden op de site van het NPO Fonds. Ook de commissieleden voor de verschillende categorieën zijn hier te vinden.

Budgetten

Het totaalbudget van het NPO Fonds bedraagt 16,6 miljoen euro. Voor documentaires kan worden ingediend voor ontwikkeling en realisatie. Voor de ontwikkeling van een documentaire kan een aanvraag van maximaal € 25.000 worden gedaan, waarbinnen een scenariobijdrage van maximaal € 5.000 kan worden aangevraagd. Het gaat bij ontwikkeling om activiteiten als research, het schrijven van een filmplan en/of het maken van proefopnamen. Voor de realisatie kan maximaal € 200.000 worden aangevraagd. Voor drama gelden ontwikkelbedragen tussen de € 5.000 en € 25.000. Voor realisatie gelden maxima van € 250.000 – € 350.000 per aflevering met een maximum van € 1.000.000 per seizoen. Klik hier voor alle informatie.