Euregion Film Festival 2017 kiest winnaars

Tien van Nathalie Crum beste Euregionale korte film.

Geplaatst op 20 maart 2017

Gistermiddag zijn tijdens de tweede editie van het Euregion Film Festival de Crossborder Film Awards uitgereikt in zes categorieën. De Belgische korte film Allegory of the Jam Jar van Ruth Mellaerts & Boris Kuijpers werd door de jury verkozen tot beste film. Ook vielen twee Limburgse makers in de prijzen.

Naast de prijs voor beste korte film van het festival (voor Allegory of the Jam Jar) werden tevens de volgende prijzen uitgereikt:

  • Beste Euregionale korte film Tien (Nathalie Crum)
  • Special Jury Prize – Wesley Sijbers’ cinematografie voor IJzer in Mijn Aderen (Guido Coppis)
  • Youth Jury Award – Scrabble (Cristian Sulser)
  • Audience Award – Scrabble (Cristian Sulser)
  • Online competition – De Schoonmaakster (Marc Raps & Evelien van Raaij)

Elk jaar laat CineSud een jonge kunstenaar de Crossborder Film Awards ontwerpen. Dit jaar werden deze gemaakt door Zsa Zsa Hessels.

Euregion Film Festival

Het Euregion Film Festival vond dit jaar voor de tweede keer plaats, na de eerste editie in 2016. Schunck* in Heerlen stond van 16 tot en met 19 maart in het teken van korte en lange films, randactiviteiten voor makers en interactieve activiteiten voor het publiek. Naast de vertoning van 32 korte films – waaronder 8 premières – en de award show, stonden er verder nog Cine/Talks op het programma met Kaweh Modiri, Robert Jan Westdijk en Martin Koolhoven. Ook vond de eerste editie van DocCampus plaats, een tweedaags programma waarin documentairetalent door middel van persoonlijke coaching, lezingen en discussies op de hoogte blijft van de laatste stand van zaken in de documentairewereld en hun eigen project en skills kan aanscherpen en versterken. Tot slot waren er nog diverse workshops en vond er een speciale Waterboys-avond – met optredens van regionale talenten – plaats in Poppodium De Nieuwe Nor.

Festivaldirecteur Guido Franken: “We kijken terug op een geslaagde tweede editie van het Euregion Film Festival, waarin we samen met onze partner Filmhuis De Spiegel het publiek én makers een mooi programma hebben voorgeschoteld. De activiteiten voor professionals waren nagenoeg uitverkocht, evenals de Cine/Talks en avondfilms, waarin nieuwe makers, ervaren professionals en publiek actief samen kwamen. Met het kortfilmprogramma brachten we wederom de beste regionale, nationale en internationale cinema naar het publiek en gaven we op zondag in ons premièreblok weer een podium aan regionaal en (inter)nationaal filmtalent. Door een intensievere samenwerking met vele partners in Heerlen en Limburg hebben we bovendien nieuwe publieken kunnen bereiken én aanspreken. De nog steeds groter wordende betrokkenheid van zowel makers als publiek geeft ons weer een extra stimulans om door te gaan!”