Limburgse filmmakers scoren ook in 2017

Eerste maanden van het nieuwe jaar leveren weer vele prijzen en festivalselecties op.

Geplaatst op 7 februari 2017

2016 was al een uitstekend jaar voor de ‘Limburgse film’, met vele prijzen, nominaties en festivalselecties, en die trend zet zich in de eerste maand van het nieuwe jaar voort. Diverse makers uit de provincie boekten successen met hun films.

Limburg Film Festival

Zo won Jeroen Mourmans met zijn korte film All There Is midden januari de prijs voor Beste Korte Film tijdens de eerste editie van het Limburg Film Festival en werd hij zelf genomineerd voor beste jonge maker. Die prijs ging uiteindelijk aan zijn neus voorbij en werd gewonnen door Kim de Bis, die alweer anderhalf jaar geleden hoge ogen gooide met haar afstudeerfilm Grip. Op het Limburg Film Festival werden verder Riphagen van Pieter Kuijpers en Portretten uit de Peel van Wiek Lenssen bekroond.

Korte films

Voor Jeroen Mourmans hield hiermee het succes nog niet op. All There Is werd tevens geselecteerd voor het Malaysia International Film Festival, dat plaatsvindt eind februari. Het is alweer de vijftigste festivalselectie voor de korte CineSud Talent film, die eerder tevens vier prijzen won en vijf nominaties in de wacht sleepte. Lucas Camps blijft eveneens scoren met zijn korte films. Zijn laatste regieklus Sprokkelhout was genomineerd voor drie ShortCutz Awards en werd geselecteerd voor het Imagine Film Festival, dat plaatsvind in april.

Ook Janneke Swinkels & Tim Frijsinger blijven het goed doen. Hun debuut, de CineSud Talent film Mijndert, was of is de eerste maanden van het nieuwe jaar te zien tijdens het Limburg Film Festival, Internationaal Film Festival Assen, Providence Children’s Film Festival, Children’s Film Festival Seattle, Montana International Children’s Film Festival, REDCAT International Children’s Film Festival Los Angeles en de Independent Days International Filmfestival. Hiermee heeft de film al meer dan dertig festivals bereikt. Ook zijn Janneke en Tim dit jaar met twee producties vertegenwoordigd op het Holland Animation Film Festival (in maart): ditmaal met hun animatie voor 40 jaar Lumière Cinema en de videoclip voor Jeangu Macrooy.

Verder werd ook Charlotte Driessen bekroond. Haar documentaire Kuluut werd tijdens het maandelijkse Hollywood International Independent Documentary Awards bekroond met een Award of Excellence in de categorie First time Filmmaker feature documentaire. Christian van Duuren zag zijn korte film Gamechanger geselecteerd worden voor het South by Southwest Film Festival.

Lange films

Naast de prijs voor Beste Film tijdens het Limburg Film Festival werd filmmaker Pieter Kuijpers op 25 januari in het EYE Filmmuseum geëerd met de Career Award tijdens de Shortcutz Amsterdam Annual Award Show. Kuijpers’ Riphagen blijft het ondertussen goed doen op Netflix. Marijn Poels ziet in februari zijn nieuwe documentaire The Uncertainty has Settled in wereldpremière gaan tijdens het Berlin Independent Film Festival – parallel aan de Berlinale – en is daar genomineerd voor Beste Documentaire.